Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κόκκινο κρέας διατροφή: Πώς επιβαρύνει την καρδιά η κατανάλωση κόκκινου κρέατος;

Κόκκινο κρέας διατροφή: Πώς επιβαρύνει την καρδιά η κατανάλωση κόκκινου κρέατος;

Κόκκινο κρέας διατροφή:  Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου, που είναι πιο άφθονα σε όσους τρώνε κόκκινο κρέας, είναι το κλειδί για τη μετατροπή μιας διατροφικής θρεπτικής ουσίας που ονομάζεται καρνιτίνη σε εχθρό.



Οι λάτρεις του κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μέσω μιας αλυσίδας γεγονότων που διαδραματίζονται στο έντερο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Πολλές μελέτες όλα αυτά τα χρόνια έχουν συνδέσει τις δίαιτες πλούσιες σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Ωστόσο, αυτού του είδους τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι το κόκκινο κρέας είναι το πρόβλημα — ή, αν είναι, γιατί. Τα νέα ευρήματα προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις για αυτή την αιτία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου, που είναι πιο άφθονα σε όσους τρώνε κόκκινο κρέας, είναι το κλειδί για τη μετατροπή μιας διατροφικής θρεπτικής ουσίας που ονομάζεται καρνιτίνη σε εχθρό: μια χημική ουσία, η οποία βοηθά στην προώθηση της πήξης του αίματος και των φραγμένων αρτηριών.


Για τον μέσο άνθρωπο, οι γνώσεις ενισχύουν όσα είναι ήδη γνωστά για την υγιεινή διατροφή για την καρδιά, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Στάνλεϊ Χέιζεν, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Μικροβιώματος και Ανθρώπινης Υγείας της κλινικής Κλίβελαντ. Συγκεκριμένα, επεσήμανε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές ότι μειώνει τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Αυτή η διατροφή είναι πλούσια σε ψάρια, φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς — και χαμηλή σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου στο Nature Microbiology. Είναι από τις τελευταίες που εμβαθύνουν στη σχέση μεταξύ της διατροφής, του μικροβιώματος του εντέρου και της ανθρώπινης υγείας.

Τι συμβαίνει με το μικροβίωμα του εντέρου;

Ο όρος «μικρόβιωμα» αναφέρεται στην τεράστια συλλογή βακτηρίων και άλλων μικροβίων που κατοικούν φυσικά στο ανθρώπινο σώμα, ειδικά στο έντερο. Η έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποκαλύπτει πόσο ζωτικά είναι αυτά τα μικρόβια του εντέρου — όχι μόνο στην πέψη, αλλά και στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, στη λειτουργία του εγκεφάλου και στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Είναι καλά τεκμηριωμένο, είπε ο Hazen, ότι τα άτομα με δίαιτα πλούσια σε κόκκινο κρέας έχουν συνήθως υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού από εκείνους που τρώνε λίγο κόκκινο κρέας. Ο παραδοσιακός ύποπτος ήταν κορεσμένο λίπος, που βρέθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα. Τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να ενισχύσουν την «κακή» χοληστερόλη LDL, η οποία συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όμως, είπε ο Hazen, η έρευνα έχει δείξει ότι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις των κορεσμένων λιπαρών δεν είναι αρκετές για να εξηγήσουν τους υπερβολικούς κινδύνους καρδιακών παθήσεων που συνδέονται με την έντονη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Έπρεπε να υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ένα, είπε ο Lauri Wright, πρόεδρος Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα, στο Τζάκσονβιλ. Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για το μικροβίωμα του εντέρου, είπε ο Ράιτ, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Αλλά γενικά, είπε, δίαιτες πλούσιες σε τροφές όπως λαχανικά, φρούτα και δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθούν στην «τροφοδοσία» των ευεργετικών μικροβίων του εντέρου.

«Ακόμα επιστρέφει στο φαγητό», είπε ο Ράιτ. Ο Hazen, επίσης, είπε ότι είναι «μεγάλος υποστηρικτής» της χρήσης δίαιτας για την αλλαγή του μικροβιώματος του εντέρου, αντί της προσθήκης ορισμένων μικροβίων μέσω προβιοτικών συμπληρωμάτων. «Η αλλαγή της διατροφής σας αλλάζει το έδαφος» που τροφοδοτεί τα μικρόβια του εντέρου, εξήγησε. Η χημική ουσία παράγεται όταν τα βακτήρια του εντέρου διασπούν την καρνιτίνη, μια θρεπτική ουσία που είναι ιδιαίτερα άφθονη στο κόκκινο κρέας. Οι ερευνητές είχαν ήδη δείξει ότι η χημική αυτή ουσία φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Και σε μια μελέτη του 2019, διαπίστωσαν ότι η προσθήκη κόκκινου κρέατος στη δίαιτα των υγιών ανθρώπων για σύντομο χρονικό διάστημα ενισχύει τα επίπεδα της χημικής ουσίας στο αίμα. Αυτά τα επίπεδα μειώθηκαν, ωστόσο, όταν το κόκκινο κρέας αντικαταστάθηκε είτε με λευκό κρέας είτε με φυτικές πρωτεΐνες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Gourmet μοσχαρίσια μάγουλα με μανιτάρια

Μοσχαρίσια κεφτεδακια με κόκκινη σάλτσα

Ποια είναι τα 5 δημοφιλέστερα είδη κρέατος στον πλανήτη;

Το οξύμωρο της διατροφής των ανεπτυγμένων χωρών

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon