Εμβληματικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, το κοκκινιστό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με εικόνες από οικογενειακά τραπέζια.
Εμβληματικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, το κοκκινιστό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με εικόνες από οικογενειακά τραπέζια. Η συνταγή που ακολουθεί είναι εύκολη για να μπορείς να το απολαύσεις όποτε το κάνεις κέφι. Κοκκινιστό! Αγαπημένο φαγητό με το οποίο όλοι μεγαλώσαμε. Αργομαγειρεμένο μοσχαράκι σε σάλτσας φρέσκιας ντομάτας, αρωματισμένη διακριτικά με μαντζουράνα, μπαχάρι και κανέλα. Μπορεί να σερβιριστεί με σπαγγετίνι γιατί απλά ο συνδυασμός είναι θεϊκός! Αυτό το πιάτο βέβαια είναι υπέροχο και με άλλα πολλά, όπως ένας καλός πουρές ένα πιλάφι, κριθαράκι και φυσικά οι πάντα αγαπημένες πατάτες τηγανιτές! Το μυστικό στην επιτυχία είναι το αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά.
Υλικά
- 800 γρ. μοσχαρίσιο χτένι, κομμένο σε 6 μικρότεα κομμάτια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 πιπεριά φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 2 φύλλα δάφνης
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. για το τέλος
- 1 κ.γ. ξερή μαντζουράνα
- 1 κιλό ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (ή έτοιμες)
- 1 γεμάτη κ.σ. πελτές ντομάτας
- 300 ml βραστός ζωμός λαχανικών
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση
- Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας. Αλατίζουμε.
- Τοποθετούμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το οποίο ιδανικά θέλουμε να καλύψει ίσα-ίσα τον πάτο της κατσαρόλας.
- Προσθέτουμε το κρέας, το οποίο θέλουμε να πάρει χρώμα εξωτερικά, και από τις δύο πλευρές. Θα χρειαστούν περίπου 2 λεπτά. Το μεταφέρουμε σε πιάτο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τη δάφνη, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε και το σκόρδο. Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά και προσθέτουμε και τον πελτέ, τον οποίον ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα, ώστε να καλυφθούν από αυτόν. Προσθέτουμε μέσα τις ντομάτες, τη μαντζουράνα, αλάτι και πιπέρι.
- Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει η σάλτσα, επιστρέφουμε το κρέας μέσα στην κατσαρόλα, το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο. Προσθέτουμε τον ζωμό μέσα και μόλις δούμε να σιγοβράζει, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για 1 ½ ώρα περίπου. Ενδιάμεσα το τσεκάρουμε.
- Όταν περάσει η ώρα ανοίγουμε το καπάκι. Η σάλτσα μας πρέπει να έχει δέσει. Δοκιμάζουμε αλατοπίπερο. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε. Σιγομαγειρεύουμε για ακόμα 15-20 λεπτά, με ανοιχτό καπάκι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε πάνω από ζυμαρικά με τριμμένο ξηρό ανθότυρο ή άλλο τυρί.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube