Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κόκκινες τροφές: Γνωρίστε τα οφέλη των κόκκινων τροφών για την υγεία της καρδιάς

Κόκκινες τροφές: Γνωρίστε τα οφέλη των κόκκινων τροφών για την υγεία της καρδιάς

Κόκκινες τροφές: Τα κόκκινα τρόφιμα αναφέρονται σε φρούτα και λαχανικά που εμφανίζουν μια κόκκινη χρωστική ουσία, κυρίως λόγω της παρουσίας ενώσεων όπως το λυκοπένιο, οι ανθοκυανίνες και οι βεταλαΐνες



Το κόκκινο γιορτάζεται παγκοσμίως ως το χρώμα της αγάπης, του πάθους και της επιθυμίας. Συνδέεται επίσης με την καρδιά. Με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να έχει ήδη περάσει, είδαμε ότι το κόκκινο έγινε το κυρίαρχο χρώμα σε ρούχα, λουλούδια, διακόσμηση και πολλά άλλα. Τι θα λέγατε να συμπεριλάβετε και το κόκκινο στη διατροφή σας; Ας σας πούμε για τις πιο υγιεινές τροφές με κόκκινο χρώμα. Φυσικά, η λίστα δεν περιλαμβάνει το κόκκινο βελούδινο κέικ, αλλά μπορείτε να επιλέξετε λαχανικά και φρούτα σε κόκκινο χρώμα για υγιεινά γεύματα.

Τι είναι τα κόκκινα τρόφιμα;

Τα κόκκινα τρόφιμα αναφέρονται σε φρούτα και λαχανικά που εμφανίζουν μια κόκκινη χρωστική ουσία, κυρίως λόγω της παρουσίας ενώσεων όπως το λυκοπένιο, οι ανθοκυανίνες και οι βεταλαΐνες.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία των κόκκινων τροφών;

Οι ενώσεις στα κόκκινα τρόφιμα συμβάλλουν στο ζωντανό χρώμα και φέρνουν μαζί μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

1. Υγεία της καρδιάς

Τα κόκκινα τρόφιμα, ιδιαίτερα οι ντομάτες, περιέχουν λυκοπένιο, γνωστό για τις προστατευτικές του ιδιότητες για την καρδιά. Το λυκοπένιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Bioscience Research έδειξε ότι το κάλιο που βρίσκεται στο καρπούζι, μια άλλη κόκκινη τροφή, βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και προστατεύει την υγεία της καρδιάς.

2. Πρόληψη του καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά στα κόκκινα τρόφιμα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, λέει ο Dr Patil. Δυνητικά μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

3. Βελτιωμένη όραση

Τα κόκκινα φρούτα όπως οι φράουλες και το καρπούζι είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Προάγουν την υγεία των ματιών και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

4. Ενισχυμένη ανοσία

Η παρουσία της βιταμίνης C στις κόκκινες τροφές ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις καθώς και τις ασθένειες.

5. Υγιές δέρμα

Τα αντιοξειδωτικά στα κόκκινα τρόφιμα συμβάλλουν επίσης στην υγεία του δέρματος. Καταπολεμούν τα σημάδια γήρανσης ενώ προάγουν μια λαμπερή επιδερμίδα.

6. Πεπτική υγεία

Τα κόκκινα φρούτα όπως τα σμέουρα και τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Βοηθούν την πέψη και προάγουν ένα υγιές έντερο, λέει ο ειδικός στο Health Shots.

7. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα κόκκινα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κερασιών και των ροδιών, περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Οι κόκκινες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής στο σώμα σας.

8. Διαχείριση βάρους

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα κόκκινα τρόφιμα βοηθά στην προώθηση του αισθήματος πληρότητας. Αυτό με τη σειρά του υποστηρίζει τις προσπάθειες διαχείρισης βάρους.

Πώς να συμπεριλάβετε τις κόκκινες τροφές στη διατροφή;

Εδώ είναι μερικά κόκκινα λαχανικά και φρούτα που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

  • Ντομάτες: Χρησιμοποιήστε τις σε σαλάτες, σούπες ή απολαύστε τις ως σνακ.
  • Φράουλες: Προσθέστε φράουλες στο γιαούρτι ή ανακατέψτε σε smoothies.
  • Κόκκινες πιπεριές: Είναι τέλειες για σαλάτες, τηγανητές πατάτες ή ως τραγανό σνακ.
  • Κεράσια: Απολαύστε τα κεράσια ως σνακ ή προσθέστε τα σε επιδόρπια ή σε ποτά.
  • Καρπούζι: Καταναλώστε αυτό το φρούτο ως δροσιστικό σνακ ή αναμείξτε σε ένα ενυδατικό smoothie.
  • Ρόδια: Πασπαλίστε σπόρους σε σαλάτες, φτιάξτε χυμό ή φάτε ως αυτόνομο σνακ.
  • Κόκκινα μήλα: Κόψτε και φάτε ή προσθέστε σε φρουτοσαλάτες ή σε ροφήματα
  • Σμέουρα: Γεμίστε το γιαούρτι σας με αυτά τα φρούτα ή ανακατέψτε σε ένα smoothie.
  • Cranberries: Προσθέστε cranberries σε σαλάτες, μίγματα ή απολαύστε τα ως χυμό.

Ενσωματώστε μια ποικιλία από κόκκινες τροφές στην καθημερινή σας διατροφή, στοχεύοντας σε τουλάχιστον 2 έως 3 μερίδες την ημέρα, λέει ο Dr Patil. Αλλά προσέξτε, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου

Ποιες τροφές αποτελούν πηγή βιταμίνης C;

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιφλεγμονώδεις τροφές

3 κορυφαίες τροφές για τη βελτίωση της ροής του αίματος στο σώμα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λαχανικά Ανοσοποιητικό: Αυτά τα λαχανικά θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σας

Λαχανικά Ανοσοποιητικό: Η καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Ορισμένα λαχανικά περιέχουν συστατικά που ενισχύουν την ανοσοποιητική λειτουργία και προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις και ασθένειες.

Winter spice Γκρανόλα: Υγεινή συνταγή για γκρανόλα με χειμωνιάτικες γεύσεις

Winter spice Γκρανόλα: Η χειμωνιάτικη granola με μπαχαρικά είναι η τέλεια επιλογή για το πρωινό ή το απογευματινό σνακ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο συνδυασμός των ζεστών και αρωματικών μπαχαρικών, όπως κανέλα, γαρίφαλο και τζίντζερ,

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Ένα υγιεινό γλύκισμα ιδανικό για παιδιά

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Τα μπισκότα ταχίνι με σοκολάτα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων που εντυπωσιάζει και τους πιο απαιτητικούς. Η πλούσια γεύση του ταχινιού συνδυάζεται τέλεια με την πλούσια, γλυκιά γεύση της σοκολάτας

Λωτοί: Το μυστικό για τα υγιή και λαμπερά μαλλιά των ονείρων σας

Λωτοί: Ο καρπός λωτού είναι γνωστός για τις θρεπτικές του ιδιότητες και τα οφέλη του για την υγεία, αλλά μπορεί να προσφέρει και εξαιρετικά αποτελέσματα στην υγεία των μαλλιών. Πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά

Σκανδιναβική διατροφή: Πόσο υγιεινό είναι αυτό το διατροφικό πλάνο;

Σκανδιναβική διατροφή: Παρέχει ισορροπία, ευεξία και μια πιο συνειδητή προσέγγιση στη διατροφή και είναι μια καλή επιλογή για όσους αναζητούν μια υγιεινή, φιλική προς το περιβάλλον διατροφή.

Αχλάδια: 5 οφέλη που θα σας εκπλήξουν

Αχλάδια: Τα αχλάδια είναι ένα φρούτο που πολλές φορές παραμελείται, αν και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Εκτός από τη γλυκιά και δροσερή γεύση τους, τα αχλάδια προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία μας.

Καρύδια: Το μυστικό για να παραμείνετε υγιείς όλο τον χειμώνα

Καρύδια: Τα καρύδια είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο που μπορεί να συμβάλει στην υγεία μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με την άφιξη του ψυχρού καιρού, οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας αλλάζουν, και τα καρύδια είναι ιδανικά

Κανέλα: Το κλειδί για γερό ανοσοποιητικό;

Κανέλα: Η κανέλα, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μπαχαρικά, δεν είναι μόνο μια γευστική προσθήκη στη διατροφή μας, αλλά προσφέρει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, με κυριότερο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Close Icon