Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.


Το κόκκινο και το κίτρινο κρεμμύδι είναι δύο από τα πιο δημοφιλή είδη κρεμμυδιού, που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Και τα δύο έχουν έντονη γεύση και άρωμα, αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ τους. Τα κρεμμύδια αποτελούν συστατικό σε αμέτρητες συνταγές μαγειρικής και δεν λείπουν από σχεδόν καμία κουζίνα. Όμως, όταν πρόκειται να επιλέξετε τον τύπο κρεμμυδιού που θα χρησιμοποιήσετε για μια συνταγή, κόκκινα ή κίτρινα συνήθως διαλέγετε εκείνα που είναι διαθέσιμα, τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο σεφ και καθηγητής της Μαγειρικής Τέχνης με βάση τα φυτά, στο Ινστιτούτο μαγειρικής εκπαίδευσης  Jay Weinstein, εξηγεί ποια είναι η διαφορά μεταξύ κόκκινων και κίτρινων κρεμμυδιών και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται το κάθε είδος του αγαπημένου λαχανικού.

 

Ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ τους

Η πιο εμφανής διαφορά μεταξύ κόκκινων και κίτρινων κρεμμυδιών είναι το χρώμα τουςΤα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα. Όλοι οι τύποι κρεμμυδιών έχουν πολλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού, αλλά τα κόκκινα κρεμμύδια έχουν περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες λόγω των ανθοκυανίνων.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια να χρησιμοποιήσετε και πότε

«Η υπερδύναμη των κόκκινων κρεμμυδιών είναι η γοητεία τους», λέει ο Weinstein. Χάρη στο υπέροχο χρώμα τους, τα κόκκινα κρεμμύδια σας βοηθούν να δημιουργήστε ευπαρουσίαστα πιάτα και να δώσετε υπέροχο χρώμα σε πίτσες ή σαλάτες. «Κρίμα που η ελληνική σαλάτα συνήθως είναι γαρνιρισμένη με κίτρινα κρεμμύδια. Το χρώμα είναι μέρος της ταυτότητας του πιάτου», επισημαίνει ο Weinstein.

Έχει σημασία η σωστή επιλογή κρεμμυδιού;

Σε γενικές γραμμές, τα κόκκινα και τα κίτρινα κρεμμύδια μπορούν να αντικαταστήσουν το ένα το άλλο, στη μαγειρική. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η επιλογή του σωστού τύπου κρεμμυδιού μπορεί να έχει σημασία.

  • Για ωμά κρεμμύδια: Τα κόκκινα κρεμμύδια είναι πιο πικάντικα από τα κίτρινα, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε κίτρινα κρεμμύδια σε πιάτα όπου θέλετε μια πιο απαλή γεύση. Εάν θέλετε το χρώμα των κόκκινων κρεμμυδιών, μπορείτε να μουλιάσετε τα ψιλοκομμένα κόκκινα κρεμμύδια σε κρύο νερό, για περίπου μία ώρα.
  • Για μαγειρεμένα κρεμμύδια: Τα κόκκινα και κίτρινα κρεμμύδια έχουν παρόμοια γεύση όταν μαγειρεύονται, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλάξ σε πολλές συνταγές. Ωστόσο, τα κόκκινα κρεμμύδια μπορεί να έχουν πιο έντονη γεύση, όταν μαγειρεύονται πολλές ώρες.

Συμπέρασμα

Στις περισσότερες συνταγές μαγειρικής, τα κόκκινα και κίτρινα κρεμμύδια είναι εναλλάξιμα, οπότε μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε στη διάθεσή σας. Όμως, αν ψάχνετε για υπέροχο χρώμα, συν τις αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες που το συνοδεύουν, επιλέξτε τα πικάντικα κόκκινα κρεμμύδια για να δημιουργήσετε ένα όμορφο οπτικά και ταυτόχρονα υγιεινό πιάτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συνηθισμένα λάθη που σας εμποδίζουν να χάσετε βάρος

Φτιάξτε μπισκότα σοκολάτας με τα παιδιά σας

Πώς μπορείτε να πείτε όχι στις υπερβολικές θερμίδες;

Ξερά σύκα: Γνωρίστε τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon