Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.


Το κόκκινο και το κίτρινο κρεμμύδι είναι δύο από τα πιο δημοφιλή είδη κρεμμυδιού, που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Και τα δύο έχουν έντονη γεύση και άρωμα, αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ τους. Τα κρεμμύδια αποτελούν συστατικό σε αμέτρητες συνταγές μαγειρικής και δεν λείπουν από σχεδόν καμία κουζίνα. Όμως, όταν πρόκειται να επιλέξετε τον τύπο κρεμμυδιού που θα χρησιμοποιήσετε για μια συνταγή, κόκκινα ή κίτρινα συνήθως διαλέγετε εκείνα που είναι διαθέσιμα, τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο σεφ και καθηγητής της Μαγειρικής Τέχνης με βάση τα φυτά, στο Ινστιτούτο μαγειρικής εκπαίδευσης  Jay Weinstein, εξηγεί ποια είναι η διαφορά μεταξύ κόκκινων και κίτρινων κρεμμυδιών και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται το κάθε είδος του αγαπημένου λαχανικού.

 

Ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ τους

Η πιο εμφανής διαφορά μεταξύ κόκκινων και κίτρινων κρεμμυδιών είναι το χρώμα τουςΤα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα. Όλοι οι τύποι κρεμμυδιών έχουν πολλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού, αλλά τα κόκκινα κρεμμύδια έχουν περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες λόγω των ανθοκυανίνων.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια να χρησιμοποιήσετε και πότε

«Η υπερδύναμη των κόκκινων κρεμμυδιών είναι η γοητεία τους», λέει ο Weinstein. Χάρη στο υπέροχο χρώμα τους, τα κόκκινα κρεμμύδια σας βοηθούν να δημιουργήστε ευπαρουσίαστα πιάτα και να δώσετε υπέροχο χρώμα σε πίτσες ή σαλάτες. «Κρίμα που η ελληνική σαλάτα συνήθως είναι γαρνιρισμένη με κίτρινα κρεμμύδια. Το χρώμα είναι μέρος της ταυτότητας του πιάτου», επισημαίνει ο Weinstein.

Έχει σημασία η σωστή επιλογή κρεμμυδιού;

Σε γενικές γραμμές, τα κόκκινα και τα κίτρινα κρεμμύδια μπορούν να αντικαταστήσουν το ένα το άλλο, στη μαγειρική. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η επιλογή του σωστού τύπου κρεμμυδιού μπορεί να έχει σημασία.

  • Για ωμά κρεμμύδια: Τα κόκκινα κρεμμύδια είναι πιο πικάντικα από τα κίτρινα, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε κίτρινα κρεμμύδια σε πιάτα όπου θέλετε μια πιο απαλή γεύση. Εάν θέλετε το χρώμα των κόκκινων κρεμμυδιών, μπορείτε να μουλιάσετε τα ψιλοκομμένα κόκκινα κρεμμύδια σε κρύο νερό, για περίπου μία ώρα.
  • Για μαγειρεμένα κρεμμύδια: Τα κόκκινα και κίτρινα κρεμμύδια έχουν παρόμοια γεύση όταν μαγειρεύονται, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλάξ σε πολλές συνταγές. Ωστόσο, τα κόκκινα κρεμμύδια μπορεί να έχουν πιο έντονη γεύση, όταν μαγειρεύονται πολλές ώρες.

Συμπέρασμα

Στις περισσότερες συνταγές μαγειρικής, τα κόκκινα και κίτρινα κρεμμύδια είναι εναλλάξιμα, οπότε μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε στη διάθεσή σας. Όμως, αν ψάχνετε για υπέροχο χρώμα, συν τις αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες που το συνοδεύουν, επιλέξτε τα πικάντικα κόκκινα κρεμμύδια για να δημιουργήσετε ένα όμορφο οπτικά και ταυτόχρονα υγιεινό πιάτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συνηθισμένα λάθη που σας εμποδίζουν να χάσετε βάρος

Φτιάξτε μπισκότα σοκολάτας με τα παιδιά σας

Πώς μπορείτε να πείτε όχι στις υπερβολικές θερμίδες;

Ξερά σύκα: Γνωρίστε τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon