Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.



Το κόκκινο και το κίτρινο κρεμμύδι είναι δύο από τα πιο δημοφιλή είδη κρεμμυδιού, που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Και τα δύο έχουν έντονη γεύση και άρωμα, αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ τους. Τα κρεμμύδια αποτελούν συστατικό σε αμέτρητες συνταγές μαγειρικής και δεν λείπουν από σχεδόν καμία κουζίνα. Όμως, όταν πρόκειται να επιλέξετε τον τύπο κρεμμυδιού που θα χρησιμοποιήσετε για μια συνταγή, κόκκινα ή κίτρινα συνήθως διαλέγετε εκείνα που είναι διαθέσιμα, τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο σεφ και καθηγητής της Μαγειρικής Τέχνης με βάση τα φυτά, στο Ινστιτούτο μαγειρικής εκπαίδευσης  Jay Weinstein, εξηγεί ποια είναι η διαφορά μεταξύ κόκκινων και κίτρινων κρεμμυδιών και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται το κάθε είδος του αγαπημένου λαχανικού.

 


Ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ τους

Η πιο εμφανής διαφορά μεταξύ κόκκινων και κίτρινων κρεμμυδιών είναι το χρώμα τουςΤα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα. Όλοι οι τύποι κρεμμυδιών έχουν πολλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού, αλλά τα κόκκινα κρεμμύδια έχουν περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες λόγω των ανθοκυανίνων.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια να χρησιμοποιήσετε και πότε

«Η υπερδύναμη των κόκκινων κρεμμυδιών είναι η γοητεία τους», λέει ο Weinstein. Χάρη στο υπέροχο χρώμα τους, τα κόκκινα κρεμμύδια σας βοηθούν να δημιουργήστε ευπαρουσίαστα πιάτα και να δώσετε υπέροχο χρώμα σε πίτσες ή σαλάτες. «Κρίμα που η ελληνική σαλάτα συνήθως είναι γαρνιρισμένη με κίτρινα κρεμμύδια. Το χρώμα είναι μέρος της ταυτότητας του πιάτου», επισημαίνει ο Weinstein.

Έχει σημασία η σωστή επιλογή κρεμμυδιού;

Σε γενικές γραμμές, τα κόκκινα και τα κίτρινα κρεμμύδια μπορούν να αντικαταστήσουν το ένα το άλλο, στη μαγειρική. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η επιλογή του σωστού τύπου κρεμμυδιού μπορεί να έχει σημασία.

  • Για ωμά κρεμμύδια: Τα κόκκινα κρεμμύδια είναι πιο πικάντικα από τα κίτρινα, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε κίτρινα κρεμμύδια σε πιάτα όπου θέλετε μια πιο απαλή γεύση. Εάν θέλετε το χρώμα των κόκκινων κρεμμυδιών, μπορείτε να μουλιάσετε τα ψιλοκομμένα κόκκινα κρεμμύδια σε κρύο νερό, για περίπου μία ώρα.
  • Για μαγειρεμένα κρεμμύδια: Τα κόκκινα και κίτρινα κρεμμύδια έχουν παρόμοια γεύση όταν μαγειρεύονται, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλάξ σε πολλές συνταγές. Ωστόσο, τα κόκκινα κρεμμύδια μπορεί να έχουν πιο έντονη γεύση, όταν μαγειρεύονται πολλές ώρες.

Συμπέρασμα

Στις περισσότερες συνταγές μαγειρικής, τα κόκκινα και κίτρινα κρεμμύδια είναι εναλλάξιμα, οπότε μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε στη διάθεσή σας. Όμως, αν ψάχνετε για υπέροχο χρώμα, συν τις αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες που το συνοδεύουν, επιλέξτε τα πικάντικα κόκκινα κρεμμύδια για να δημιουργήσετε ένα όμορφο οπτικά και ταυτόχρονα υγιεινό πιάτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συνηθισμένα λάθη που σας εμποδίζουν να χάσετε βάρος

Φτιάξτε μπισκότα σοκολάτας με τα παιδιά σας

Πώς μπορείτε να πείτε όχι στις υπερβολικές θερμίδες;

Ξερά σύκα: Γνωρίστε τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon