Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κλασικά μελομακάρονα: Τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας

Κλασικά μελομακάρονα: Τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας

Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, ειδικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η γεύση τους, η υφή τους και το άρωμα από τα μπαχαρικά τα καθιστούν απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι.

Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, ειδικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η γεύση τους, η υφή τους και το άρωμα από τα μπαχαρικά τα καθιστούν απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας μελομακάρονα.

Συστατικά:

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. σπορέλαιο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια (για τη γέμιση)

 

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 γαρίφαλα

 

Για την επικάλυψη:

  • 200 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

 

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα ή μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε.
  2. Πλάθουμε τα μελομακάρονα: Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθουμε μπαλάκια ή οβάλ σχήματα. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
  3. Ψήνουμε: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  4. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα και τα γαρίφαλα για 5 λεπτά.
  5. Σιροπιάζουμε: Μόλις τα μελομακάρονα βγουν από το φούρνο, τα ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα. Αφήνουμε να κρυώσουν και είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε σπιτικά ζυμαρικά;

Πρωτεΐνες: Ποιες κρύβονται πίσω από τη γήρανση του εγκεφάλου;

Vegan: Συνταγές για χορτοφάγους για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Ζαχαρούχα ροφήματα: Γιατί είναι επικίνδυνα για την καρδιά και ποιες είναι οι υγιεινές εναλλακτικές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψαρονέφρι πρασοσέλινο: Ένα πιάτο γεμάτο γεύση και αρώματα

Ψαρονέφρι πρασοσέλινο: Το ψαρονέφρι είναι ένα από τα πιο τρυφερά και νόστιμα κομμάτια κρέατος, ιδανικό για να το συνδυάσετε με λαχανικά. Στη συνταγή αυτή, θα το μαγειρέψουμε με πράσα και σέλινο, δημιουργώντας ένα πιάτο γεμάτο γεύση και αρώματα.

Πράσινες vs Μαύρες Ελιές: Ποιο είδος είναι πιο υγιεινό;

Πράσινες vs Μαύρες Ελιές: Οι ελιές, είτε μαύρες είτε πράσινες, αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα της Μεσογειακής διατροφής. Παρόλο που οι μαύρες και οι πράσινες ελιές προέρχονται από το ίδιο φυτό, η διαφορά τους εντοπίζεται στην ωρίμανση και στην επεξεργασία τους

Ψωμί: Τελικά συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους;

Ψωμί: Το ψωμί είναι ένα από τα πιο κοινά τρόφιμα στη διατροφή μας και, συχνά, κατηγορείται για την αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, η σχέση του ψωμιού με την αύξηση βάρους δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Το αν το ψωμί σας κάνει να πάρετε βάρος

Παντζάρια: Το απαραίτητο τρόφιμο για την διατροφή της εγκύου

Παντζάρια: Τα παντζάρια είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά και μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν τη γενική υγεία και βοηθούν στην υποστήριξη της ανάπτυξης του μωρού.

Πώς να διορθώσετε τα συνηθισμένα μαγειρικά λάθη;

Μαγειρικά λάθη:Τα μαγειρικά λάθη είναι αναπόφευκτα, αλλά η αντιμετώπισή τους είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Με μερικές απλές τεχνικές και δημιουργικές λύσεις, μπορείτε να αποφύγετε σχεδόν κάθε αποτυχία και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

Μικροβίωμα εντέρου: Επηρεάζει τον τρόπο που αντιδρούμε στα τρόφιμα;

Μικροβίωμα εντέρου: Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στο περιβάλλον του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη σύνθεση και τη συμπεριφορά αυτών των βακτηρίων, με αποτέλεσμα να εξηγείται γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στο ίδιο φαγητό.

Close Icon