Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κλασικά μελομακάρονα: Τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας

Κλασικά μελομακάρονα: Τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας

Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, ειδικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η γεύση τους, η υφή τους και το άρωμα από τα μπαχαρικά τα καθιστούν απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι.


Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, ειδικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η γεύση τους, η υφή τους και το άρωμα από τα μπαχαρικά τα καθιστούν απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας μελομακάρονα.

Συστατικά:

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. σπορέλαιο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια (για τη γέμιση)

 

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 γαρίφαλα

 

Για την επικάλυψη:

  • 200 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

 

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα ή μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε.
  2. Πλάθουμε τα μελομακάρονα: Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθουμε μπαλάκια ή οβάλ σχήματα. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
  3. Ψήνουμε: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  4. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα και τα γαρίφαλα για 5 λεπτά.
  5. Σιροπιάζουμε: Μόλις τα μελομακάρονα βγουν από το φούρνο, τα ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα. Αφήνουμε να κρυώσουν και είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε σπιτικά ζυμαρικά;

Πρωτεΐνες: Ποιες κρύβονται πίσω από τη γήρανση του εγκεφάλου;

Vegan: Συνταγές για χορτοφάγους για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Ζαχαρούχα ροφήματα: Γιατί είναι επικίνδυνα για την καρδιά και ποιες είναι οι υγιεινές εναλλακτικές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon