Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κινόα Διατροφή: Η υπερτροφή που πρέπει να εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα

Κινόα Διατροφή: Η υπερτροφή που πρέπει να εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα

Η κινόα μπορεί να αποδειχθεί έξυπνη λύση, καθώς δεν περιέχει φυσικά γλουτένη, όμως διαθέτει τα περισσότερα αναγκαία θρεπτικά συστατικά


Κινόα Διατροφή: Η κινόα έχει γίνει μία από τις δημοφιλέστερες υγιεινές τροφές παγκοσμίως. Και δικαίως, αφού δεν περιέχει γλουτένη, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και είναι από τις λίγες φυτικές πηγές διατροφής που περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Ανήκει στα ψευτοδημητριακά και αρχαία δημητριακά. Χαρακτηρίζεται αρχαίο, επειδή έχει μείνει σχετικά απαράλλαχτο στο πέρασμα εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων χρόνων. Οι Ίνκας αναφέρονταν σε αυτή ως η «μητέρα όλων καρπών». Συνεπώς, μας έρχεται από τη Λατινική Αμερική (Χιλή, Βολιβία και Περού) και καλλιεργείται από τους κατοίκους των Άνδεων εδώ και σχεδόν τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Αποτελούσε τη δεύτερη βασική τους τροφή μετά την πατάτα.

Υπάρχουν εκατοντάδες καλλιεργημένα είδη κινόα (σχεδόν 1.800 είδη), αλλά τα πιο κοινά είδη που βρίσκουμε στην αγορά είναι η λευκή, κόκκινη και μαύρη κινόα. Μπορεί να μαγειρευτεί σε ελάχιστο χρόνο, σχεδόν σε 15 λεπτά. Συχνά, χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του ρυζιού και μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους.

5 πειστικοί λόγοι να ενσωματώσουμε την κινόα στη διατροφή σας

  1. Μεγάλη θρεπτική αξία

Η κινόα θεωρείται ψευδοδημητριακό, διότι στην πραγματικότητα είναι σπόρος που προετοιμάζεται και καταναλώνεται ως δημητριακό. Έχει τόσο μεγάλη θρεπτική αξία που για τους Ίνκας ήταν ιερή τροφή και στη σύγχρονη εποχή θεωρείται υπερτροφή.

1 φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόα (185 γραμμάρια) περιέχει: 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια φυτικών ινών, 58% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μαγγάνιο, 30% σε μαγνήσιο, 28% σε φώσφορο, 19% σε φολικό οξύ, 18% σε χαλκό, 15% σε σίδηρο, 13% σε ψευδάργυρο, 9% σε κάλιο και πάνω από 10% σε βιταμίνες Β1, Β2 και Β6. Περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Οι επιστήμονες της NASA εξετάζουν την περίπτωση η κινόα να μπορέσει να καλλιεργηθεί ως το πρώτο φυτό στο διάστημα, κυρίως λόγω της απλής χρήσης και της υψηλής θρεπτικής της αξίας.

  1. Περιέχει τις φυτικές ουσίες κουερσετίνη και καμφερόλη

Οι επιδράσεις τέτοιων υγιεινών τροφών ξεπερνούν τις βιταμίνες και τα μέταλλα, με τα οποία είμαστε εξοικειωμένοι. Υπάρχουν και άλλα δυσεύρετα θρεπτικά στοιχεία, όπως κάποια αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, και τα οποία βρίσκουμε στην κινόα. Συγκεκριμένα δύο είναι αυτά που έχουν μελετηθεί περισσότερο, η κουερσετίνη και η καμφερόλη. Μάλιστα, η περιεκτικότητα της πρώτης στην κινόα είναι ακόμα μεγαλύτερη και από την περιεκτικότητα στα κόκκινα φρούτα, όπως στα κράνμπερι. Αυτά τα σημαντικά μόρια έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντικαταθλιπτικές επιδράσεις σε μελέτες με ζώα. Περιλαμβάνοντας λοιπόν την κινόα στη διατροφή σας, θα αυξήσετε σημαντικά την πρόσληψη αυτών των θρεπτικών στοιχείων.

  1. Μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών

Μεγαλύτερες και από τα περισσότερα άλλα δημητριακά. Και οι φυτικές ίνες είναι καλά νέα για το πεπτικό σας σύστημα. Η κινόα χωνεύεται επίσης ευκολότερα από πολλά άλλα δημητριακά. Σε έρευνα του British Journal of Nutrition οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερο κορεσμό αφού κατανάλωσαν βρώμη, κινόα και φαγόπυρο από όταν κατανάλωσαν ρύζι και σιτάρι.

  1. Καρδιακή υγεία

Η μείωση της LDL χοληστερόλης είναι καλή για την καρδιά σας, αλλά η κινόα μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας και με άλλους τρόπους. Οι σπόροι αυτοί, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στην Journal of Food Lipids, κατέχει πολλά από τα διατροφικά φλαβονοειδή που σχετίζονται με την πρόσληψη ενάντια σε κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες. Επιπλέον, η κινόα παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά μέσω της περιεκτικότητας σε ολεϊκό οξύ, όπως επίσης και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλφα- λινολενικό οξύ. Οι περισσότερες τροφές χάνουν τα υγιεινά τους λιπαρά οξέα λόγω οξείδωσης, αλλά η κινόα τα διατηρεί.

  1. Χωρίς γλουτένη

Η διατροφή χωρίς γλουτένη συστήνεται για άτομα που εμφανίζουν κοιλιοκάκη, μια σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη. Αν και η επιστημονική κοινότητα ακόμα διχάζεται σχετικά με τις δίαιτες που δεν περιέχουν γλουτένη, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να την αποφύγουν. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μάλιστα την αποφεύγει ακόμα και χωρίς κάποια διάγνωση κοιλιοκάκης. Δυστυχώς όμως με αυτό τον τρόπο αποτυγχάνουν να προσλάβουν θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα για τον οργανισμό τους, όπως σίδηρο και ασβέστιο. Από την άλλη πλευρά, η κινόα μπορεί να αποδειχθεί έξυπνη λύση, καθώς δεν περιέχει φυσικά γλουτένη, όμως διαθέτει τα περισσότερα αναγκαία θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ξέχνα την κινόα και το λάχανο κέιλ! Αυτά είναι τα πιο hot superfoods

Τροφές που βοηθούν να μειώσετε το κρέας

Θρεπτικές νηστίσιμες επιλογές

Προστάτευσε την καρδιά σου με superfoods

Ανακαλύψτε τo Quinoa την πηγή πλήρων πρωτεϊνών και όχι μόνο!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon