Keto και Paleo: Το μεγαλύτερο μερίδιο των εκπομπών προέρχεται από την παραγωγή τροφίμων, με το βόειο κρέας να είναι υπεύθυνο για 8 έως 10 φορές περισσότερες εκπομπές από την παραγωγή κοτόπουλου και πάνω από 20 φορές περισσότερες εκπομπές από την παραγωγή καρπών και οσπρίων.
Η vegan διατροφή έχει τη μικρότερη επίδραση στο κλίμα σε σύγκριση με άλλες δημοφιλείς δίαιτες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition. Η μελέτη, η οποία συνέκρινε δημοφιλείς δίαιτες τόσο για την ποιότητα της διατροφής όσο και για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, διαπίστωσε επίσης ότι η κετο-δίαιτα και η δίαιτα paleo βαθμολογούνται μεταξύ των χαμηλότερων στη συνολική ποιότητα διατροφής και μεταξύ των υψηλότερων στις εκπομπές άνθρακα.
Η μελέτη συγκέντρωσε βαθμολογίες ποιότητας διατροφής χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερες από 16.000 δίαιτες ενηλίκων που συλλέχθηκαν από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι μεμονωμένες δίαιτες έλαβαν βαθμολογίες με βάση τον ομοσπονδιακό Δείκτη Υγιεινής Διατροφής και υπολογίστηκαν οι μέσες βαθμολογίες για όσους ακολουθούσαν κάθε τύπο δίαιτας.
Ενώ άλλοι ερευνητές εξέτασαν τον διατροφικό αντίκτυπο της κετο και παλαιοδιατροφής, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που μετράει τα αποτυπώματα άνθρακα κάθε δίαιτας, όπως καταναλώνεται από Αμερικανούς ενήλικες, και τα συγκρίνει με άλλες κοινές δίαιτες, σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, Ντιέγκο. Rose, καθηγητής και διευθυντής προγράμματος διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane.
Vegan διατροφή η καλύτερη για το περιβάλλον
Η δίαιτα vegan βρέθηκε να έχει τη μικρότερη επίδραση στο κλίμα, καθώς παράγει 0,7 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνονται, λιγότερο από το ένα τέταρτο του αντίκτυπου της δίαιτας κετο. Η vegan δίαιτα ακολουθήθηκε από χορτοφαγικές και pescatarian δίαιτες με αυξανόμενο αντίκτυπο. Από τις δίαιτες που αναλύθηκαν, η βίγκαν και η χορτοφαγική δίαιτα σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τη διατροφική ποιότητα πίσω από την πεσκατιανική δίαιτα.
Από την άλλη άκρη του φάσματος, η μελέτη διαπίστωσε ότι η δίαιτα κετο, η οποία δίνει προτεραιότητα σε υψηλές ποσότητες λίπους και χαμηλές ποσότητες υδατανθράκων, εκτιμήθηκε ότι παράγει σχεδόν 3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 1.000 θερμίδες που καταναλώνονται. Η δίαιτα paleo, η οποία αποφεύγει τα δημητριακά και τα φασόλια προς όφελος των κρεάτων, των ξηρών καρπών και των λαχανικών, έλαβε την επόμενη χαμηλότερη βαθμολογία ποιότητας διατροφής και είχε επίσης υψηλό αποτύπωμα άνθρακα, με 2,6 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά 1.000 θερμίδες.
Η δίαιτα των παμφάγων – η πιο κοινή δίαιτα, που αντιπροσωπεύεται από το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα – βρισκόταν ακριβώς στη μέση του πακέτου ποιότητας και βιωσιμότητας. Με βάση τα ευρήματα, εάν το ένα τρίτο όσων ακολουθούσαν δίαιτες παμφάγων άρχιζαν να τρώνε χορτοφαγική διατροφή, κατά μέσο όρο για κάθε δεδομένη ημέρα, θα ισοδυναμούσε με την εξάλειψη 340 εκατομμυρίων μιλίων επιβατικών οχημάτων.
Ιδιαίτερα, ωστόσο, όταν εκείνοι που έκαναν παμφάγες δίαιτες επέλεξαν δίαιτες για τα φυτά, όπως η μεσογειακή ή οι δίαιτες DASH που περιορίζουν το κρέας, τόσο τα αποτυπώματα άνθρακα όσο και οι βαθμολογίες διατροφικής ποιότητας βελτιώθηκαν. «Με βάση τα αποτελέσματά μας, αυτό θα μείωνε το αποτύπωμά σας και θα ήταν γενικά υγιές».
Οδηγώντας τους ανθρώπους προς μια πιο υγιεινή, πιο βιώσιμη διατροφή
Μια μελέτη του 2021 που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη διαπίστωσε ότι το 34% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από το σύστημα τροφίμων. Το μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των εκπομπών προέρχεται από την παραγωγή τροφίμων, με το βόειο κρέας να είναι υπεύθυνο για 8 έως 10 φορές περισσότερες εκπομπές από την παραγωγή κοτόπουλου και πάνω από 20 φορές περισσότερες εκπομπές από την παραγωγή ξηρών καρπών και οσπρίων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube