Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κενές θερμίδες: Τι είναι και σε ποιες τροφές κρύβονται;

Κενές θερμίδες: Τι είναι και σε ποιες τροφές κρύβονται;

Κενές θερμίδες: Μπορούν να προσφέρουν κάποια άμεση ενέργεια, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση μυών, την παροχή βιταμινών, την προώθηση της αίσθησης πληρότητας ή την παροχή οποιωνδήποτε άλλων διατροφικών οφελών.


Όλα τα τρόφιμα περιέχουν θερμίδες και όλες οι θερμίδες είτε χρησιμοποιούνται από το σώμα σας για άμεση ενέργεια, είτε αποθηκεύονται ως γλυκογόνο ως πηγή μελλοντικής ενέργειας, είτε μετατρέπονται σε λίπος – ανάλογα με το πόσες θερμίδες τρώτε κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου. Τα τρόφιμα μπορεί να είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, αλλά, εκτός από το νερό και τα τεχνητά γλυκαντικά, τίποτα που τρώτε δεν είναι εντελώς χωρίς θερμίδες. Επομένως, τι σημαίνει ακριβώς “κενές θερμίδες”;

 

 

Με απλά λόγια, είναι οι τροφές που έχουν θερμίδες, αλλά μέχρι εκεί. Οι κενές θερμίδες μπορούν να προσφέρουν κάποια άμεση ενέργεια, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση μυών, την παροχή βιταμινών, την προώθηση της αίσθησης πληρότητας ή την παροχή οποιωνδήποτε άλλων διατροφικών οφελών. Και οι κενές θερμίδες που δεν χρησιμοποιούνται για ενέργεια θα αποθηκευτούν ως λίπος. Κατά κανόνα, εάν ένα τρόφιμο δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά ή εάν οι θερμίδες από τη ζάχαρη υπερτερούν των θρεπτικών συστατικών, θεωρείται πηγή κενών θερμίδων.

Τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν κυρίως κενές θερμίδες είναι:

  • Αναψυκτικά, αθλητικά ποτά και ενεργειακά ποτά
  • Αλκοόλ
  • Πρόχειρο φαγητό και γρήγορο φαγητό
  • Γλυκά

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα με τις κενές θερμίδες είναι ότι πολλές φορές καταναλώνονται υπερβολικά χωρίς καν να το γνωρίζετε . Επίσης δεν βρίσκονται μόνο σε προφανή τρόφιμα, όπως τα επιδόρπια, αλλά κρύβονται επίσης σε καθημερινά τρόφιμα, όπως ποτά, είδη πρωινού, σνακ και καρυκεύματα. Η υπερκατανάλωση οποιουδήποτε είδους τροφής μπορεί, φυσικά, να είναι ανθυγιεινή με την πάροδο του χρόνου, αλλά η υπερκατανάλωση τροφών που δεν παρέχουν κανένα όφελος για την υγεία… μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες. Φυσικά δεν χρειάζεται να βγάλετε εντελώς τις κενές θερμίδες από τη διατροφή σας. Απλά δεν χρειάζεται να αποτελούν τη βασικής σας τροφή. Γι’ αυτό ακολουθείστε τα εξής:

  • Εξοικειωθείτε με την ανάγνωση ετικετών. Οι κενές θερμίδες συχνά κρύβονται σε κοινή θέα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να συνηθίσετε να ελέγχετε τη διατροφική ετικέτα — ακόμα και για τρόφιμα που πιστεύετε ότι είναι υγιεινά. Οι νέες ετικέτες τροφίμων κάνουν ακόμα πιο εύκολο τον εντοπισμό του πότε έχει προστεθεί ζάχαρη σε ένα προϊόν. Κάτω από τα συνολικά γραμμάρια ζάχαρης, αναζητήστε ένα στοιχείο που να υποδεικνύει την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης.
  • Υιοθετήστε την προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι. Η κατανάλωση κυρίως εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων είναι ένας εύκολος τρόπος για να το παρακάνετε με τις κενές θερμίδες. Το να μαγειρεύετε στο σπίτι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, καθώς και ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα γεύματά σας είναι συνολικά πιο υγιεινά.

Θέλουμε το μεγαλύτερο μέρος του τι τρώμε να παρέχει όχι μόνο τις θερμίδες που χρειαζόμαστε για ενέργεια, αλλά και τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε ολόκληρα τρόφιμα και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την υπερβολή στα εξαιρετικά επεξεργασμένα ή στις κενές θερμίδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το πιο νόστιμο ινδονησιακό πιάτο;

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Πώς να φτιάξετε το πολύ δημοφιλές πιάτο της χώρας μας την φάβα;

Έρευνα εξετάζει 700 τροφές φυτικής προέλευσης για να δει πόσο υγιεινές είναι πραγματικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Πόσο υγιεινό είναι το έλαιο καρύδας για την μαγειρική;

Έλαιο καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Παρά τις αντιφάσεις γύρω από τη χρήση του, το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Είναι τα αυγά το κλειδί για μια υγιή εγκυμοσύνη;

Αυγά: Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, και η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέρει πλήθος οφελών για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά,

Close Icon