Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κεφίρ: 4 Λόγοι που πρέπει να εντάξετε το κεφίρ στη ζωή σας

Κεφίρ: 4 Λόγοι που πρέπει να εντάξετε το κεφίρ στη ζωή σας

Κεφίρ: Το κεφίρ έχει ξινή γεύση και ελαφρύ αφρό, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα - το τελικό προϊόν της διαδικασίας ζύμωσης. Η διάρκεια του χρόνου ζύμωσης καθορίζει τη γεύση.


Το κεφίρ είναι ένα καλλιεργημένο ποτό γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, που προέρχεται από την ορεινή περιοχή που χωρίζει την Ασία και την Ευρώπη. Είναι παρόμοιο με το γιαούρτι, αλλά πιο αραιό σε σύσταση, καθιστώντας το περισσότερο ρόφημα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να πήξει για να σχηματιστεί γιαούρτι κεφίρ. Το κεφίρ έχει ξινή γεύση και ελαφρύ αφρό, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα – το τελικό προϊόν της διαδικασίας ζύμωσης. Η διάρκεια του χρόνου ζύμωσης καθορίζει τη γεύση. Το κεφίρ είναι καλή πηγή ασβεστίου και είναι πλούσιο σε προβιοτικά βακτήρια.

Ποια είναι τα 4 κύρια οφέλη του κεφίρ για την υγεία;

1. Βελτιώνει την πέψη. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι το κεφίρ βελτιώνει την πέψη τους, πιθανώς λόγω της περιεκτικότητάς του σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο έντερο, βελτιώνοντας έτσι την πέψη. Η διαδικασία ζύμωσης βοηθά επίσης στη διάσπαση της λακτόζης στο γάλα, επομένως υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το κεφίρ μπορεί να είναι ανεκτή από όσους υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Όσοι πάσχουν από διαγνωσμένη πάθηση όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό ή διαιτολόγο πριν εισάγουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, επειδή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

2. Μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου. Ωστόσο, ποιο στέλεχος βακτηρίων έχει επίδραση είναι λιγότερο σαφές. Ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα είδη γαλακτοβάκιλλων ή η ομάδα LAB, όπως αυτά που βρίσκονται στο κεφίρ, σχετίζονται με αλλαγές στο βάρος, αλλά απαιτούνται πιο αξιόπιστα στοιχεία προτού γίνουν συστάσεις. Ωστόσο, άλλα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα ευρήματα, υποδηλώνοντας ότι τα προβιοτικά δεν μειώνουν το σωματικό βάρος ούτε επηρεάζουν την απώλεια βάρους/ΔΜΣ. Είναι σαφές ότι αυτό είναι ένα πεδίο για περαιτέρω έρευνα.

3. Προάγει την υγεία των οστών. Το παραδοσιακό κεφίρ που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Κ, θρεπτικά συστατικά που είναι και τα δύο σημαντικά για την υγεία των οστών. Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά μας γίνονται πιο αδύναμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Το κεφίρ, μαζί με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι μια χρήσιμη πηγή διατροφικού ασβεστίου.

4. Μειώνει τη φλεγμονή. Η φλεγμονή εμπλέκεται σε μια σειρά από ασθένειες όπως η IBD ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι αντιφλεγμονώδεις και ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις των προβιοτικών έχουν αναφερθεί σε ορισμένες μελέτες, αν και αυτός είναι ένας αναδυόμενος τομέας έρευνας. Φαίνεται ότι τα βακτήρια LAB είναι αντιφλεγμονώδη, αλλά το αν αυτό μεταφράζεται απευθείας σε κεφίρ είναι ακόμα άγνωστο.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Καθώς η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του κεφίρ μπορεί να διαφέρει μεταξύ των εμπορικών σημάτων, είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί η ισχύς του, επομένως ορισμένα προϊόντα μπορεί να είναι πλουσιότερες πηγές προβιοτικών βακτηρίων από άλλα. Για όσους δεν είναι συνηθισμένοι σε προβιοτικά ή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, είναι λογικό να ξεκινούν με μικρή ποσότητα και να αυξάνονται αργά. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν πεπτικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια όταν εισάγουν στη διατροφή τους τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Οποιοσδήποτε με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή δυσανεξία στην ισταμίνη θα πρέπει να μιλήσει με έναν επαγγελματία υγείας πριν εισαγάγει ή αυξήσει την πρόσληψη τροφής που έχει υποστεί ζύμωση.

Τι γίνεται με το κεφίρ νερού;

Το κεφίρ νερού παρασκευάζεται με παρόμοιο τρόπο με το κεφίρ γάλακτος. Οι κόκκοι του κεφίρ τοποθετούνται σε ζαχαρωμένο νερό και γίνεται η ίδια διαδικασία ζύμωσης (όπως στο γάλα). Η ζύμωση παράγει ωφέλιμα βακτήρια ενώ παράλληλα μειώνει την περιεκτικότητα του ροφήματος σε ζάχαρη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κόκκοι είναι διαφορετικοί – το κεφίρ νερού παρασκευάζεται με συγκεκριμένους κόκκους που βασίζονται στο νερό και δεν θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο εάν μπει σε γάλα ή υποκατάστατα γάλακτος. Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή ο χυμός φρούτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γλυκάνουν το νερό. Το κεφίρ νερού είναι μια εξαιρετική εναλλακτική πηγή προβιοτικών βακτηρίων για όσους ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά αλλά δεν περιέχει την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ασβέστιο που παρέχεται από το γάλα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση εξαλείφουν την κακοσμία του στόματος

Νέο ένζυμο ως απάντηση στην πιο υγιεινή κατανάλωση ζάχαρης

Προβιοτικά: Πολλά υποσχόμενα στη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου

Δυναμωτικό smoothie με μπανάνα και τζίντζερ!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon