Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κεφίρ: 4 Λόγοι που πρέπει να εντάξετε το κεφίρ στη ζωή σας

Κεφίρ: 4 Λόγοι που πρέπει να εντάξετε το κεφίρ στη ζωή σας

Κεφίρ: Το κεφίρ έχει ξινή γεύση και ελαφρύ αφρό, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα - το τελικό προϊόν της διαδικασίας ζύμωσης. Η διάρκεια του χρόνου ζύμωσης καθορίζει τη γεύση.


Το κεφίρ είναι ένα καλλιεργημένο ποτό γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, που προέρχεται από την ορεινή περιοχή που χωρίζει την Ασία και την Ευρώπη. Είναι παρόμοιο με το γιαούρτι, αλλά πιο αραιό σε σύσταση, καθιστώντας το περισσότερο ρόφημα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να πήξει για να σχηματιστεί γιαούρτι κεφίρ. Το κεφίρ έχει ξινή γεύση και ελαφρύ αφρό, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα – το τελικό προϊόν της διαδικασίας ζύμωσης. Η διάρκεια του χρόνου ζύμωσης καθορίζει τη γεύση. Το κεφίρ είναι καλή πηγή ασβεστίου και είναι πλούσιο σε προβιοτικά βακτήρια.

Ποια είναι τα 4 κύρια οφέλη του κεφίρ για την υγεία;

1. Βελτιώνει την πέψη. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι το κεφίρ βελτιώνει την πέψη τους, πιθανώς λόγω της περιεκτικότητάς του σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο έντερο, βελτιώνοντας έτσι την πέψη. Η διαδικασία ζύμωσης βοηθά επίσης στη διάσπαση της λακτόζης στο γάλα, επομένως υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το κεφίρ μπορεί να είναι ανεκτή από όσους υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Όσοι πάσχουν από διαγνωσμένη πάθηση όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό ή διαιτολόγο πριν εισάγουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, επειδή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

2. Μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου. Ωστόσο, ποιο στέλεχος βακτηρίων έχει επίδραση είναι λιγότερο σαφές. Ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα είδη γαλακτοβάκιλλων ή η ομάδα LAB, όπως αυτά που βρίσκονται στο κεφίρ, σχετίζονται με αλλαγές στο βάρος, αλλά απαιτούνται πιο αξιόπιστα στοιχεία προτού γίνουν συστάσεις. Ωστόσο, άλλα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα ευρήματα, υποδηλώνοντας ότι τα προβιοτικά δεν μειώνουν το σωματικό βάρος ούτε επηρεάζουν την απώλεια βάρους/ΔΜΣ. Είναι σαφές ότι αυτό είναι ένα πεδίο για περαιτέρω έρευνα.

3. Προάγει την υγεία των οστών. Το παραδοσιακό κεφίρ που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Κ, θρεπτικά συστατικά που είναι και τα δύο σημαντικά για την υγεία των οστών. Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά μας γίνονται πιο αδύναμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Το κεφίρ, μαζί με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι μια χρήσιμη πηγή διατροφικού ασβεστίου.

4. Μειώνει τη φλεγμονή. Η φλεγμονή εμπλέκεται σε μια σειρά από ασθένειες όπως η IBD ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι αντιφλεγμονώδεις και ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις των προβιοτικών έχουν αναφερθεί σε ορισμένες μελέτες, αν και αυτός είναι ένας αναδυόμενος τομέας έρευνας. Φαίνεται ότι τα βακτήρια LAB είναι αντιφλεγμονώδη, αλλά το αν αυτό μεταφράζεται απευθείας σε κεφίρ είναι ακόμα άγνωστο.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Καθώς η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του κεφίρ μπορεί να διαφέρει μεταξύ των εμπορικών σημάτων, είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί η ισχύς του, επομένως ορισμένα προϊόντα μπορεί να είναι πλουσιότερες πηγές προβιοτικών βακτηρίων από άλλα. Για όσους δεν είναι συνηθισμένοι σε προβιοτικά ή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, είναι λογικό να ξεκινούν με μικρή ποσότητα και να αυξάνονται αργά. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν πεπτικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια όταν εισάγουν στη διατροφή τους τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Οποιοσδήποτε με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή δυσανεξία στην ισταμίνη θα πρέπει να μιλήσει με έναν επαγγελματία υγείας πριν εισαγάγει ή αυξήσει την πρόσληψη τροφής που έχει υποστεί ζύμωση.

Τι γίνεται με το κεφίρ νερού;

Το κεφίρ νερού παρασκευάζεται με παρόμοιο τρόπο με το κεφίρ γάλακτος. Οι κόκκοι του κεφίρ τοποθετούνται σε ζαχαρωμένο νερό και γίνεται η ίδια διαδικασία ζύμωσης (όπως στο γάλα). Η ζύμωση παράγει ωφέλιμα βακτήρια ενώ παράλληλα μειώνει την περιεκτικότητα του ροφήματος σε ζάχαρη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κόκκοι είναι διαφορετικοί – το κεφίρ νερού παρασκευάζεται με συγκεκριμένους κόκκους που βασίζονται στο νερό και δεν θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο εάν μπει σε γάλα ή υποκατάστατα γάλακτος. Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή ο χυμός φρούτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γλυκάνουν το νερό. Το κεφίρ νερού είναι μια εξαιρετική εναλλακτική πηγή προβιοτικών βακτηρίων για όσους ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά αλλά δεν περιέχει την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ασβέστιο που παρέχεται από το γάλα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση εξαλείφουν την κακοσμία του στόματος

Νέο ένζυμο ως απάντηση στην πιο υγιεινή κατανάλωση ζάχαρης

Προβιοτικά: Πολλά υποσχόμενα στη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου

Δυναμωτικό smoothie με μπανάνα και τζίντζερ!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon