Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κεφίρ: 4 Λόγοι που πρέπει να εντάξετε το κεφίρ στη ζωή σας

Κεφίρ: 4 Λόγοι που πρέπει να εντάξετε το κεφίρ στη ζωή σας

Κεφίρ: Το κεφίρ έχει ξινή γεύση και ελαφρύ αφρό, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα - το τελικό προϊόν της διαδικασίας ζύμωσης. Η διάρκεια του χρόνου ζύμωσης καθορίζει τη γεύση.


Το κεφίρ είναι ένα καλλιεργημένο ποτό γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, που προέρχεται από την ορεινή περιοχή που χωρίζει την Ασία και την Ευρώπη. Είναι παρόμοιο με το γιαούρτι, αλλά πιο αραιό σε σύσταση, καθιστώντας το περισσότερο ρόφημα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να πήξει για να σχηματιστεί γιαούρτι κεφίρ. Το κεφίρ έχει ξινή γεύση και ελαφρύ αφρό, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα – το τελικό προϊόν της διαδικασίας ζύμωσης. Η διάρκεια του χρόνου ζύμωσης καθορίζει τη γεύση. Το κεφίρ είναι καλή πηγή ασβεστίου και είναι πλούσιο σε προβιοτικά βακτήρια.

Ποια είναι τα 4 κύρια οφέλη του κεφίρ για την υγεία;

1. Βελτιώνει την πέψη. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι το κεφίρ βελτιώνει την πέψη τους, πιθανώς λόγω της περιεκτικότητάς του σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο έντερο, βελτιώνοντας έτσι την πέψη. Η διαδικασία ζύμωσης βοηθά επίσης στη διάσπαση της λακτόζης στο γάλα, επομένως υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το κεφίρ μπορεί να είναι ανεκτή από όσους υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Όσοι πάσχουν από διαγνωσμένη πάθηση όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό ή διαιτολόγο πριν εισάγουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, επειδή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

2. Μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου. Ωστόσο, ποιο στέλεχος βακτηρίων έχει επίδραση είναι λιγότερο σαφές. Ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα είδη γαλακτοβάκιλλων ή η ομάδα LAB, όπως αυτά που βρίσκονται στο κεφίρ, σχετίζονται με αλλαγές στο βάρος, αλλά απαιτούνται πιο αξιόπιστα στοιχεία προτού γίνουν συστάσεις. Ωστόσο, άλλα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα ευρήματα, υποδηλώνοντας ότι τα προβιοτικά δεν μειώνουν το σωματικό βάρος ούτε επηρεάζουν την απώλεια βάρους/ΔΜΣ. Είναι σαφές ότι αυτό είναι ένα πεδίο για περαιτέρω έρευνα.

3. Προάγει την υγεία των οστών. Το παραδοσιακό κεφίρ που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Κ, θρεπτικά συστατικά που είναι και τα δύο σημαντικά για την υγεία των οστών. Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά μας γίνονται πιο αδύναμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Το κεφίρ, μαζί με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι μια χρήσιμη πηγή διατροφικού ασβεστίου.

4. Μειώνει τη φλεγμονή. Η φλεγμονή εμπλέκεται σε μια σειρά από ασθένειες όπως η IBD ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι αντιφλεγμονώδεις και ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις των προβιοτικών έχουν αναφερθεί σε ορισμένες μελέτες, αν και αυτός είναι ένας αναδυόμενος τομέας έρευνας. Φαίνεται ότι τα βακτήρια LAB είναι αντιφλεγμονώδη, αλλά το αν αυτό μεταφράζεται απευθείας σε κεφίρ είναι ακόμα άγνωστο.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Καθώς η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του κεφίρ μπορεί να διαφέρει μεταξύ των εμπορικών σημάτων, είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί η ισχύς του, επομένως ορισμένα προϊόντα μπορεί να είναι πλουσιότερες πηγές προβιοτικών βακτηρίων από άλλα. Για όσους δεν είναι συνηθισμένοι σε προβιοτικά ή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, είναι λογικό να ξεκινούν με μικρή ποσότητα και να αυξάνονται αργά. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν πεπτικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια όταν εισάγουν στη διατροφή τους τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Οποιοσδήποτε με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή δυσανεξία στην ισταμίνη θα πρέπει να μιλήσει με έναν επαγγελματία υγείας πριν εισαγάγει ή αυξήσει την πρόσληψη τροφής που έχει υποστεί ζύμωση.

Τι γίνεται με το κεφίρ νερού;

Το κεφίρ νερού παρασκευάζεται με παρόμοιο τρόπο με το κεφίρ γάλακτος. Οι κόκκοι του κεφίρ τοποθετούνται σε ζαχαρωμένο νερό και γίνεται η ίδια διαδικασία ζύμωσης (όπως στο γάλα). Η ζύμωση παράγει ωφέλιμα βακτήρια ενώ παράλληλα μειώνει την περιεκτικότητα του ροφήματος σε ζάχαρη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κόκκοι είναι διαφορετικοί – το κεφίρ νερού παρασκευάζεται με συγκεκριμένους κόκκους που βασίζονται στο νερό και δεν θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο εάν μπει σε γάλα ή υποκατάστατα γάλακτος. Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή ο χυμός φρούτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γλυκάνουν το νερό. Το κεφίρ νερού είναι μια εξαιρετική εναλλακτική πηγή προβιοτικών βακτηρίων για όσους ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά αλλά δεν περιέχει την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ασβέστιο που παρέχεται από το γάλα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση εξαλείφουν την κακοσμία του στόματος

Νέο ένζυμο ως απάντηση στην πιο υγιεινή κατανάλωση ζάχαρης

Προβιοτικά: Πολλά υποσχόμενα στη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου

Δυναμωτικό smoothie με μπανάνα και τζίντζερ!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon