Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καυτερές πιπεριές: Ο ρόλος της καψαϊκίνης στην υγεία

Καυτερές πιπεριές: Ο ρόλος της καψαϊκίνης στην υγεία

Ευρήματα ότι ένα συστατικό για λίγους και ανθεκτικούς μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία, αποκαλύπτει μία μελέτη. Το συστατικό είναι οι καυτερές πιπεριές οι οποίες ως φαίνεται μας προστατεύουν από καρδιοπάθεια, καρκίνο και άλλα δεινά.


Καυτερές πιπεριές: Όσοι  καταναλώνουν καυτερές πιπεριές συστηματικά, διατρέχουν και μειωμένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από αυτά τα νοσήματα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για την υγεία και τη διατροφή περισσότερων από 570.000 ανθρώπων. Οι εθελοντές αυτοί είχαν συμμετάσχει σε τέσσερις μεγάλες μελέτες σε ΗΠΑ, Ιταλία, Κίνα και Ιράν. Οι ερευνητές συνέκριναν την έκβαση όσων εξ αυτών έτρωγαν καυτερές πιπεριές ή/και τσίλι με εκείνους που δεν έτρωγαν.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία τους, οι εθελοντές που συνήθιζαν να τρώνε καυτερές πιπεριές ή/και τσίλι είχαν:

  • Μείωση κατά 26% στους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια
  • Μείωση κατά 23% στους θανάτους από καρκίνο
  • Μείωση κατά 25% στους θανάτους από κάθε αιτία
  • Παρότι οι διατροφικές συνήθειες και η κουλτούρα μεταξύ των τεσσάρων λαών είναι διαφορετικές, και στους τέσσερις παρατηρήθηκαν τα προαναφερθέντα οφέλη.

«Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν τη σημασία που έχει η διατροφή για την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Bo Xu, καρδιολόγος στον Τομέα Καρδιαγγειακής Απεικόνισης της Κλινικής.

Ο ρόλος της καψαϊκίνης

Όπως εξήγησε, η προστατευτική δράση που ασκούν οι καυτερές πιπεριές και το τσίλι πιθανώς απορρέει από την καψαϊκίνη που περιέχουν. Η καψαϊκίνη είναι ένα συστατικό που τους προσδίδει την πικάντικη, καυτερή γεύση τους. «Η καψαϊκίνη πιστεύεται ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ενδέχεται επίσης να καταπολεμά την παχυσαρκία», είπε ο Dr. Hu. «Οι ιδιότητες αυτές εξηγούν την προστατευτική δράση της έναντι της καρδιοπάθειας και του καρκίνου. Ωστόσο πρέπει να επιβεβαιωθούν σε περαιτέρω μελέτες, για να θεωρηθούν οριστικές».

Στο μεσοδιάστημα, ο Dr. Hu συνιστά στους ασθενείς του να ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή. Και αν τους αρέσουν τα καυτερά φαγητά, να προσθέτουν και λίγες καυτερές πιπεριές. «Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και σε ορισμένα είδη ξηρών καρπών, ψαριών και πρωτεϊνών είναι η καλύτερη για την υγεία», τονίζει.

Άλλα οφέλη

Επιπλέον, οι καυτερές πιπεριές περιέχουν κάλιο, φυτικές (διαιτητικές) ίνες και βιταμίνες Α, Β6 και Ε. Όλ’ αυτά τα συστατικά ωφελούν την αρτηριακή πίεση. Όταν, εξ άλλου, το φαγητό είναι καυτερό, κατά κανόνα χρειάζεται λιγότερο αλάτι, γεγονός που ωφελεί ακόμα περισσότερο την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Προσέξτε, όμως, να μην το παρακάνετε με τις καυτερές πιπεριές. Η Dr. Penny Kris-Etherton, καθηγήτρια Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εφιστά την προσοχή, διότι η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να έχει παρενέργειες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Διάρροια
  • Αίσθημα καύσου στην γαστρεντερική οδό

Για παν ενδεχόμενο, η Dr. Kris-Etherton συνιστά να προτιμάτε την προσθήκη του τσίλι ως μπαχαρικού στη διατροφή σας. Οι ερευνητές προγραμματίζουν τη δημοσίευση της μελέτης τους σε μεγάλη ιατρική επιθεώρηση. Τα ευρήματά της όμως θα παρουσιασθούν συνοπτικά σε διαδικτυακό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ), που θα στις 13-17 Νοεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή υγεια: Λαχανικά για υγιή οργανισμό

Υγεία Διατροφή: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες

Οι καλύτερες πηγές βιταμινών και μετάλλων για τον οργανισμό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon