Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κατεψυγμένα λαχανικά: Πηγή θρεπτικών συστατικών ή όχι;

Κατεψυγμένα λαχανικά: Πηγή θρεπτικών συστατικών ή όχι;

Κατεψυγμένα λαχανικά: Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι μια πρακτική και οικονομική επιλογή για να προσθέσουμε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται αν χάνουν τα θρεπτικά τους στοιχεία όταν καταψύχονται.



Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι μια πρακτική και οικονομική επιλογή για να προσθέσουμε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται αν χάνουν τα θρεπτικά τους στοιχεία όταν καταψύχονται. Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Αν και η κατάψυξη μπορεί να μειώσει κάποιες βιταμίνες, τα κατεψυγμένα λαχανικά κρατούν τη μεγαλύτερη θρεπτική τους αξία και παραμένουν υγιεινά.


Τα λαχανικά συνήθως καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους. Πριν από αυτό, περνούν από μια διαδικασία ζεματίσματος, δηλαδή βράζονται για λίγα λεπτά ή ατμίζονται και μετά κρυώνουν γρήγορα σε παγωμένο νερό. Αυτό διατηρεί το χρώμα, τη γεύση και την υφή τους, αλλά μπορεί να μειώσει κάποιες υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, η απώλεια αυτή είναι μικρή σε σύγκριση με τα φρέσκα λαχανικά, που μπορεί να χάσουν πολλά θρεπτικά στοιχεία κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση, πριν φτάσουν στο τραπέζι μας.

Η κατάψυξη «κλειδώνει» τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν τη στιγμή της συγκομιδής, σταματώντας τη διαδικασία φθοράς. Έτσι, τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να κρατήσουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από τα φρέσκα που έχουν μείνει στο ψυγείο για πολλές μέρες. Έρευνες δείχνουν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να έχουν παρόμοια ή και περισσότερα επίπεδα βιταμίνης Α, καροτενοειδών και φυτικών ινών σε σύγκριση με τα φρέσκα που έχουν αποθηκευτεί.

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Α, D, E και K, καθώς και μέταλλα, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος, παραμένουν σταθερά κατά την κατάψυξη και δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί επίσης να επηρεάσει τα θρεπτικά συστατικά. Το βράσιμο για πολλή ώρα μπορεί να μειώσει τις βιταμίνες που διαλύονται στο νερό. Για να διατηρηθούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, είναι καλύτερο να μαγειρεύονται στον ατμό, στο φούρνο μικροκυμάτων ή να σοτάρονται γρήγορα.

Συμπερασματικά, αν και τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να χάσουν μερικές βιταμίνες κατά την κατάψυξη, οι απώλειες αυτές είναι μικρές. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικά ή και περισσότερο από τα φρέσκα που αποθηκεύονται για μέρες. Με το σωστό μαγείρεμα, τα κατεψυγμένα λαχανικά παραμένουν μια υγιεινή και εύκολη επιλογή για τη διατροφή μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κατεψυγμένα ή τα φρέσκα λαχανικά είναι καλύτερα για την υγεία;

Δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες ίδιες: Τα πρόχειρα λαχανικά και ο αντίκτυπός τους στην υγεία 

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα συμβάλλουν στη μακροζωία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon