Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κατεψυγμένα λαχανικά: Πηγή θρεπτικών συστατικών ή όχι;

Κατεψυγμένα λαχανικά: Πηγή θρεπτικών συστατικών ή όχι;

Κατεψυγμένα λαχανικά: Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι μια πρακτική και οικονομική επιλογή για να προσθέσουμε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται αν χάνουν τα θρεπτικά τους στοιχεία όταν καταψύχονται.


Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι μια πρακτική και οικονομική επιλογή για να προσθέσουμε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται αν χάνουν τα θρεπτικά τους στοιχεία όταν καταψύχονται. Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Αν και η κατάψυξη μπορεί να μειώσει κάποιες βιταμίνες, τα κατεψυγμένα λαχανικά κρατούν τη μεγαλύτερη θρεπτική τους αξία και παραμένουν υγιεινά.

Τα λαχανικά συνήθως καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους. Πριν από αυτό, περνούν από μια διαδικασία ζεματίσματος, δηλαδή βράζονται για λίγα λεπτά ή ατμίζονται και μετά κρυώνουν γρήγορα σε παγωμένο νερό. Αυτό διατηρεί το χρώμα, τη γεύση και την υφή τους, αλλά μπορεί να μειώσει κάποιες υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, η απώλεια αυτή είναι μικρή σε σύγκριση με τα φρέσκα λαχανικά, που μπορεί να χάσουν πολλά θρεπτικά στοιχεία κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση, πριν φτάσουν στο τραπέζι μας.

Η κατάψυξη «κλειδώνει» τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν τη στιγμή της συγκομιδής, σταματώντας τη διαδικασία φθοράς. Έτσι, τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να κρατήσουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από τα φρέσκα που έχουν μείνει στο ψυγείο για πολλές μέρες. Έρευνες δείχνουν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να έχουν παρόμοια ή και περισσότερα επίπεδα βιταμίνης Α, καροτενοειδών και φυτικών ινών σε σύγκριση με τα φρέσκα που έχουν αποθηκευτεί.

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Α, D, E και K, καθώς και μέταλλα, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος, παραμένουν σταθερά κατά την κατάψυξη και δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί επίσης να επηρεάσει τα θρεπτικά συστατικά. Το βράσιμο για πολλή ώρα μπορεί να μειώσει τις βιταμίνες που διαλύονται στο νερό. Για να διατηρηθούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, είναι καλύτερο να μαγειρεύονται στον ατμό, στο φούρνο μικροκυμάτων ή να σοτάρονται γρήγορα.

Συμπερασματικά, αν και τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να χάσουν μερικές βιταμίνες κατά την κατάψυξη, οι απώλειες αυτές είναι μικρές. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικά ή και περισσότερο από τα φρέσκα που αποθηκεύονται για μέρες. Με το σωστό μαγείρεμα, τα κατεψυγμένα λαχανικά παραμένουν μια υγιεινή και εύκολη επιλογή για τη διατροφή μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κατεψυγμένα ή τα φρέσκα λαχανικά είναι καλύτερα για την υγεία;

Δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες ίδιες: Τα πρόχειρα λαχανικά και ο αντίκτυπός τους στην υγεία 

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα συμβάλλουν στη μακροζωία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έπεσε πολύ πιπέρι στο φαγητό; Πώς να το σώσετε! 

Μερικές φορές, η προσθήκη οξέος μπορεί να αναδείξει τις γεύσεις και να μειώσει την αίσθηση της καυτεράδας. Δοκιμάστε να προσθέσετε χυμό λεμονιού ή ξίδι. Αυτό μπορεί να δώσει μια φρεσκάδα στο πιάτο και να το κάνει πιο ισορροπημένο.

Ένα φυσικό σνακ που μπορεί να ενισχύσει την πεπτική υγεία.

Ηλιόσποροι: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο, υποστηρίζουν την καλή πέψη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και διατηρούν την υγεία του εντέρου.

Η μέθοδος του πιάτου και πώς να την εφαρμόσεις στη διατροφή σου 

Το ένα τέταρτο του πιάτου σου θα πρέπει να είναι αφιερωμένο σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι, φασόλια, φακές ή tofu. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.

Πώς ο άνηθος βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

Άνηθος: Χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιλιπιδικές του ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL και των τριγλυκεριδίων, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Τα οφέλη ενός δυνατού διατροφικού «ζευγαριού» 

Φακές με ρύζι: Οι φακές και το ρύζι μπορούν να μαγειρευτούν γρήγορα και εύκολα, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για πολυάσχολες μέρες. Μπορούν να σερβιριστούν με διάφορες σάλτσες, λαχανικά ή μπαχαρικά, προσφέροντας ποικιλία και γεύση.

3 Εύκολοι τρόποι για να αυξήσετε την πρωτεΐνη σε κάθε σας γεύμα

Πρωτεΐνη: Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης στα γεύματα είναι σημαντική για τη μυϊκή ανάπτυξη, την αποκατάσταση και τη γενική υγεία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσουμε περισσότερη πρωτεΐνη στα γεύματά μας,

Το ιδανικό γλυκό για τον Άγιο Βαλεντίνο

Red velvet Brownies: Τα Red Velvet Brownies είναι ένα γλυκό που συνδυάζει την πλούσια γεύση της σοκολάτας με την χαρακτηριστική κόκκινη απόχρωση του red velvet κέικ. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να εντυπωσιάσετε σε κάποιο πάρτι ή γιορτή

Close Icon