Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κατεψυγμένα λαχανικά: Πηγή θρεπτικών συστατικών ή όχι;

Κατεψυγμένα λαχανικά: Πηγή θρεπτικών συστατικών ή όχι;

Κατεψυγμένα λαχανικά: Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι μια πρακτική και οικονομική επιλογή για να προσθέσουμε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται αν χάνουν τα θρεπτικά τους στοιχεία όταν καταψύχονται.


Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι μια πρακτική και οικονομική επιλογή για να προσθέσουμε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται αν χάνουν τα θρεπτικά τους στοιχεία όταν καταψύχονται. Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Αν και η κατάψυξη μπορεί να μειώσει κάποιες βιταμίνες, τα κατεψυγμένα λαχανικά κρατούν τη μεγαλύτερη θρεπτική τους αξία και παραμένουν υγιεινά.

Τα λαχανικά συνήθως καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους. Πριν από αυτό, περνούν από μια διαδικασία ζεματίσματος, δηλαδή βράζονται για λίγα λεπτά ή ατμίζονται και μετά κρυώνουν γρήγορα σε παγωμένο νερό. Αυτό διατηρεί το χρώμα, τη γεύση και την υφή τους, αλλά μπορεί να μειώσει κάποιες υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, η απώλεια αυτή είναι μικρή σε σύγκριση με τα φρέσκα λαχανικά, που μπορεί να χάσουν πολλά θρεπτικά στοιχεία κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση, πριν φτάσουν στο τραπέζι μας.

Η κατάψυξη «κλειδώνει» τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν τη στιγμή της συγκομιδής, σταματώντας τη διαδικασία φθοράς. Έτσι, τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να κρατήσουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από τα φρέσκα που έχουν μείνει στο ψυγείο για πολλές μέρες. Έρευνες δείχνουν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να έχουν παρόμοια ή και περισσότερα επίπεδα βιταμίνης Α, καροτενοειδών και φυτικών ινών σε σύγκριση με τα φρέσκα που έχουν αποθηκευτεί.

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Α, D, E και K, καθώς και μέταλλα, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος, παραμένουν σταθερά κατά την κατάψυξη και δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί επίσης να επηρεάσει τα θρεπτικά συστατικά. Το βράσιμο για πολλή ώρα μπορεί να μειώσει τις βιταμίνες που διαλύονται στο νερό. Για να διατηρηθούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, είναι καλύτερο να μαγειρεύονται στον ατμό, στο φούρνο μικροκυμάτων ή να σοτάρονται γρήγορα.

Συμπερασματικά, αν και τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να χάσουν μερικές βιταμίνες κατά την κατάψυξη, οι απώλειες αυτές είναι μικρές. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικά ή και περισσότερο από τα φρέσκα που αποθηκεύονται για μέρες. Με το σωστό μαγείρεμα, τα κατεψυγμένα λαχανικά παραμένουν μια υγιεινή και εύκολη επιλογή για τη διατροφή μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κατεψυγμένα ή τα φρέσκα λαχανικά είναι καλύτερα για την υγεία;

Δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες ίδιες: Τα πρόχειρα λαχανικά και ο αντίκτυπός τους στην υγεία 

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα συμβάλλουν στη μακροζωία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προκαλεί φλεγμονή το γιαούρτι; Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Γιαούρτια που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητές γεύσεις ή συντηρητικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και να συμβάλλουν σε φλεγμονώδεις διαδικασίες. Αντίθετα, το φυσικό γιαούρτι χωρίς πρόσθετα συστατικά μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις.

Χυμοί: Είναι όντως υγιεινοί;

Χυμοί: Οι χυμοί θεωρούνται συχνά υγιεινοί, αλλά στην πραγματικότητα εξαρτάται από τον τύπο του χυμού και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Αν και οι χυμοί περιέχουν φυσικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, υπάρχουν και ορισμένα σημεία

Μέλι: Γλυκές και αλμυρές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε

Μέλι: Το μέλι είναι μια ευέλικτη ουσία που αξίζει μια θέση σε κάθε κουζίνα. Είτε επιλέξετε να το απολαύσετε σε κλασικά επιδόρπια, είτε τολμήσετε να το συνδυάσετε με αλμυρά υλικά, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Mac and Cheese: Η τέλεια συνταγή για το απόλυτο comfort food

Mac and Cheese: Το Mac & Cheese είναι το τέλειο πιάτο που συνδυάζει τη γεύση του λιωμένου τυριού με την απλότητα των ζυμαρικών. Είναι τέλειο για ένα καθημερινό γεύμα ή για ειδικές περιστάσεις. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και απολαύστε τη ζεστή με την οικογένεια ή τους φίλους σας!

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Close Icon