Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κατανάλωση τροφών: Είναι υγιεινή η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση τη νύχτα;

Κατανάλωση τροφών: Είναι υγιεινή η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση τη νύχτα;

Κατανάλωση τροφών: Από τη βελτίωση της πέψης μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τα οφέλη των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση είναι γνωστά παγκοσμίως. 


Από τη βελτίωση της πέψης μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τα οφέλη των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση είναι γνωστά παγκοσμίως. Μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους. Μια μελέτη του 2022 από μέλη της APC Microbiome Ireland έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση και φυτικών ινών κάθε μέρα για μόλις τέσσερις εβδομάδες είχε σημαντική επίδραση στη μείωση των επιπέδων του στρες. Αλλά μπορεί να μην είναι συνετό να τρώτε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας! Ας μάθουμε τι λένε οι ειδικοί σχετικά με τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση πριν πάτε για ύπνο.

 

Μερικές φορές τα γεύματά μας είναι ελλιπή χωρίς τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Φανταστείτε να τρώτε paratha χωρίς τυρόπηγμα! Οι άνθρωποι στη βορειοανατολική Ινδία θα ένιωθαν επίσης ότι κάτι τους λείπει στα γεύματά τους αν δεν είχαν ψάρια που έχουν υποστεί ζύμωση. Ακόμη και πιάτα όπως το dosa και το idly έχουν μια ισχυρή σχέση με τη ζύμωση. Αρχικά, πρέπει να μουλιάσεις το ρύζι και τις φακές για να ετοιμάσεις τις νοστιμιές της Νότιας Ινδίας. Πρέπει να τα αλέσετε σε ένα κουρκούτι και στη συνέχεια αφήστε το μείγμα να ζυμωθεί όλη τη νύχτα πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα.

Η ζύμωση είναι μια φυσική διαδικασία όπου μικροοργανισμοί όπως η μαγιά, οι μούχλες και τα βακτήρια διασπούν τα σάκχαρα και τα άμυλα στα τρόφιμα, εξηγεί ο Mohan. Αυτοί οι μικροοργανισμοί τρώνε σάκχαρα και άμυλα και παράγουν διάφορα υποπροϊόντα όπως οξέα ή αέρια. Αυτά τα υποπροϊόντα προκαλούν πολλές αλλαγές στη σύνθεση του τροφίμου, αλλοιώνοντας τη γεύση, την υφή και το θρεπτικό του περιεχόμενο. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση θεωρούνται γενικά υγιεινά καθώς περιέχουν προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά ζωντανά βακτήρια που υποστηρίζουν ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου.

Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα και εντερική ενόχληση μετά την κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση. Για να αποφύγετε πιθανή ενόχληση κατά τη διάρκεια του ύπνου, θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση πριν τον ύπνο. Σε τελική ανάλυση, το παν είναι να προσέχετε το σώμα σας και να παρατηρείτε πώς νιώθετε μετά την κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση;

Ενώ τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι γενικά ασφαλή και ωφέλιμα για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις όπου οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν ή να περιορίσουν την κατανάλωσή τους.

1. Άτομα με τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες

Ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα, λέει ο Mohan. Εάν έχετε γνωστές αλλεργίες ή δυσανεξίες σε ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, είναι καλύτερο να τα αποφύγετε.

2. Δυσανεξία στην ισταμίνη

Ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα ισταμίνης. Τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα δυσανεξίας στην ισταμίνη, όπως πονοκεφάλους, κνίδωση ή πεπτικά προβλήματα μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

3. Υπερβολική πρόσληψη νατρίου

Ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα τουρσιά, μπορεί να είναι πλούσια σε νάτριο. Εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή έχετε υπέρταση ή άλλες καταστάσεις υγείας που απαιτούν περιορισμό της πρόσληψης νατρίου, συνιστάται να καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα με μέτρο, λέει ο Mohan.

 

4. Γαστρεντερικές διαταραχές

Άτομα με συγκεκριμένες γαστρεντερικές παθήσεις, όπως υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο, μπορεί να εμφανίσουν δυσφορία ή να επιδεινωθούν τα συμπτώματα όταν καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

 

5. Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να είναι προσεκτικές, αν και μπορείτε να έχετε miso, κεφίρ, ξινολάχανο, τουρσιά και γιαούρτι σε κάποιο βαθμό, λέει ο Δρ Jangda. Οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε πόνους στην κοιλιά για το παιδί.

Και αν δεν έχετε συγκεκριμένες συνθήκες υγείας, μπορείτε να απολαύσετε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Vegan διατροφή: Προσθέστε φύκια για την έλλειψη βιταμίνης Β12

Καλύτερες τροφές για την διατήρηση μιας καλής όρασης

Τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά που πρέπει να τρώτε καθημερινά

Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια του καύσωνα και της υγρασίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon