Κατανάλωση ψαριών: Τα ψάρια είναι μια θρεπτική τροφή με πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Τα ψάρια είναι μια θρεπτική τροφή με πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών όπως D και B2 (ριβοφλαβίνη), ασβεστίου, φωσφόρου και μεταλλικών στοιχείων, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, μαγνήσιο και κάλιο. Τα ψάρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τύποι ψαριών που μπορεί να μην είναι ασφαλείς για γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν ή είναι έγκυες ή θηλάζουν καθώς και για μικρότερα παιδιά.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) έχουν καταγράψει τους τύπους ψαριών που είναι θρεπτικά και ασφαλή για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , του θηλασμού και/ή της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Πριν σας οδηγήσουμε στις οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση ψαριών, ας καταλάβουμε πρώτα τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών.
Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψαριού
Τα ψάρια παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, σίδηρο, ιώδιο, χολίνη που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού. Ως εκ τούτου, η πρόσληψη ψαριών συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Η χολίνη (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του μωρού, ενώ ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος στα ψάρια υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς από την κατανάλωση ψαριού, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα . Πρόκειται για ένα είδος ακόρεστου λίπους που είναι γνωστό ότι ωφελεί την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τις φλεγμονές, μειώνοντας τα τριγλυκερίδια, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, αποτρέποντας την πήξη του αίματος κ.λπ. Η κατανάλωση ψαριών πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών .
Τα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν επίσης ότι η κατανάλωση ψαριών, ως μέρος ενός προτύπου υγιεινής διατροφής, μπορεί να προάγει την υγεία των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο για κατάγματα ισχίου, να μειώσει τον κίνδυνο υπέρβαρων ή παχύσαρκων, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.
Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ή δύο μερίδες την εβδομάδα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το ίδιο λένε και οι διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Τα παιδιά ηλικίας 1 – 11 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν λιγότερο από 2 μερίδες ψάρι ή θαλασσινά την εβδομάδα. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες και εκείνες που θηλάζουν συνιστάται να καταναλώνουν μεταξύ 2 και 3 μερίδες την εβδομάδα από μια ποικιλία ψαριών που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Οι καλύτερες επιλογές ψαριών και ποιο να αποφύγετε
Τα ψάρια με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι οι καλύτερες επιλογές για παιδιά, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Αυτά περιλαμβάνουν γαύρο, αχιβάδες και άλλα θαλασσινά, καβούρι, καραβίδες, μπακαλιάρο, κέφαλο, στρείδια, σολομό, σαρδέλες, χτένια, σκουμπρί, γαρίδες, γλώσσα, καλαμάρι, τιλάπια και πέστροφα.
Αυτά τα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν τα ψάρια που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας και ο τόνος. Οι έγκυες ή οι γυναίκες που θηλάζουν συνιστάται να περιορίζουν τον υδράργυρο στη διατροφή τους καθώς μπορεί να βλάψει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του μωρού τους. Ο υπερβολικός υδράργυρος είναι κακός και για τα παιδιά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube