Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κατανάλωση ψαριών: Ποια ψάρια πρέπει να τρώμε και πόσο συχνά και ποια να αποφεύγουμε;

Κατανάλωση ψαριών: Ποια ψάρια πρέπει να τρώμε και πόσο συχνά και ποια να αποφεύγουμε;

Κατανάλωση ψαριών: Τα ψάρια είναι μια θρεπτική τροφή με πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.


Τα ψάρια είναι μια θρεπτική τροφή με πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών όπως D και B2 (ριβοφλαβίνη), ασβεστίου, φωσφόρου και μεταλλικών στοιχείων, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, μαγνήσιο και κάλιο. Τα ψάρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τύποι ψαριών που μπορεί να μην είναι ασφαλείς για γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν ή είναι έγκυες ή θηλάζουν καθώς και για μικρότερα παιδιά.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) έχουν καταγράψει τους τύπους ψαριών που είναι θρεπτικά και ασφαλή για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , του θηλασμού και/ή της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Πριν σας οδηγήσουμε στις οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση ψαριών, ας καταλάβουμε πρώτα τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών.

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψαριού

Τα ψάρια παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, σίδηρο, ιώδιο, χολίνη που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού. Ως εκ τούτου, η πρόσληψη ψαριών συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Η χολίνη (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του μωρού, ενώ ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος στα ψάρια υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς από την κατανάλωση ψαριού, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα . Πρόκειται για ένα είδος ακόρεστου λίπους που είναι γνωστό ότι ωφελεί την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τις φλεγμονές, μειώνοντας τα τριγλυκερίδια, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, αποτρέποντας την πήξη του αίματος κ.λπ. Η κατανάλωση ψαριών πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών .

Τα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν επίσης ότι η κατανάλωση ψαριών, ως μέρος ενός προτύπου υγιεινής διατροφής, μπορεί να προάγει την υγεία των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο για κατάγματα ισχίου, να μειώσει τον κίνδυνο υπέρβαρων ή παχύσαρκων, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ή δύο μερίδες την εβδομάδα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το ίδιο λένε και οι διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Τα παιδιά ηλικίας 1 – 11 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν λιγότερο από 2 μερίδες ψάρι ή θαλασσινά την εβδομάδα. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες και εκείνες που θηλάζουν συνιστάται να καταναλώνουν μεταξύ 2 και 3 μερίδες την εβδομάδα από μια ποικιλία ψαριών που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Οι καλύτερες επιλογές ψαριών και ποιο να αποφύγετε

Τα ψάρια με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι οι καλύτερες επιλογές για παιδιά, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Αυτά περιλαμβάνουν γαύρο, αχιβάδες και άλλα θαλασσινά, καβούρι, καραβίδες,  μπακαλιάρο, κέφαλο, στρείδια, σολομό, σαρδέλες, χτένια, σκουμπρί, γαρίδες, γλώσσα, καλαμάρι, τιλάπια και πέστροφα.

Αυτά τα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν τα ψάρια που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας και ο τόνος. Οι έγκυες ή οι γυναίκες που θηλάζουν συνιστάται να περιορίζουν τον υδράργυρο στη διατροφή τους καθώς μπορεί να βλάψει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του μωρού τους. Ο υπερβολικός υδράργυρος είναι κακός και για τα παιδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ορατά και μη οράτα λίπη στην καθημερινή διατροφή

Ζήστε περισσότερο επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα

Καλύτερες τροφές για την διατήρηση μιας καλής όρασης

Κίνδυνος από τους δηλητηριώδεις λαγοκέφαλους που βγαίνουν "στα ρηχά"

Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά θαλασσινά φαγητά;

Τα ωμέγα-3 μπορεί να διατηρήσουν την υγεία των πνευμόνων

Υγιεινές τροφές για αύξηση της ενέργειας του σώματός μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon