Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κατάλληλη διατροφή για την αντιμετώπισή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Κατάλληλη διατροφή για την αντιμετώπισή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν τα οξέα ανεβαίνουν από το στομάχι στον οισοφάγο. Αυτό προκαλεί όμως κι άλλα συμπτώματα με κύριο την έντονη αίσθηση καούρας. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι ο κατώτερος οισοφασικός σφιγκτήρας είναι αποδυναμωμένος ή έχει κάποια δυσλειτουργία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο σφιγκτήρας κλείνει για να εμποδίσει το φαγητό να ανέβει από το στομάχι στον οισοφάγο.

Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την ποσότητα του οξέος που παράγει το στομάχι μας. Η κατανάλωση, λοιπόν, των σωστών τροφών είναι βασική για τον έλεγχο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τροφές που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων

  1. Λαχανικά: Έχουν χαμηλά λιπαρά και λίγα σάκχαρα και βοηθούν στη μείωση του στομαχικού οξέος. Καλές επιλογές είναι τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το κουνουπίδι, τα φυλλώδη πράσινα, οι πατάτες και τα αγγούρια.
  2. Τζίντζερ: Έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αποτελεί φυσική θεραπεία για την καούρα.
  3. Βρώμη: Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
  4. Φρούτα εκτός από εσπεριδοειδή: Τα πεπόνια, οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα σε σύγκριση με τα όξινα φρούτα.
  5. Άπαχο κρέας και θαλασσινά: Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι έχουν λίγα λιπαρά και μειώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Όχι όμως σε τηγανητή μορφή.
  6. Ασπράδια αυγών: Αποφύγετε τους κρόκους που έχουν πολλά λιπαρά και πυροδοτούν τα συμπτώματα.
  7. Υγιεινά λιπαρά: Πηγές υγιεινών λιπαρών περιλαμβάνουν τα αβοκάντο, τα καρύδια, τον λιναρόσπορο, το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο. Μειώστε την πρόσληψη των κορεσμένων και trans λιπαρών.

Ποιες τροφές πυροδοτούν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Αν και οι γιατροί διαφωνούν ως προς το ακριβές μενού που εντείνει και προκαλεί συμπτώματα, ορισμένες τροφές έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν πράγματι προβλήματα. Αποφεύγουμε, λοιπόν, τις τροφές που έχουν πολλά λιπαρά (τηγανητά, σάλτσες, αλλαντικά, γαλακτοκομικά), τις ντομάτες, τα εσπεριδοειδή φρούτα (πορτοκάλια, λεμόνια, ανανάς, lime, γκρέιπφρουτ), τη σοκολάτα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και πικάντικες τροφές, την καφεΐνη και την μέντα. Βεβαίως, χρειάζεται να γίνουν και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως να κόψουμε το κάπνισμα, να μην παρατρώμε, να διατηρούμε ένα υγιές βάρος, να αποφεύγουμε τα στενά ρούχα και να μην τρώμε για 3-4 ώρες πριν κοιμηθούμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon