Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κατάλληλη διατροφή για την αντιμετώπισή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Κατάλληλη διατροφή για την αντιμετώπισή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν τα οξέα ανεβαίνουν από το στομάχι στον οισοφάγο. Αυτό προκαλεί όμως κι άλλα συμπτώματα με κύριο την έντονη αίσθηση καούρας. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι ο κατώτερος οισοφασικός σφιγκτήρας είναι αποδυναμωμένος ή έχει κάποια δυσλειτουργία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο σφιγκτήρας κλείνει για να εμποδίσει το φαγητό να ανέβει από το στομάχι στον οισοφάγο.

Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την ποσότητα του οξέος που παράγει το στομάχι μας. Η κατανάλωση, λοιπόν, των σωστών τροφών είναι βασική για τον έλεγχο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τροφές που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων

  1. Λαχανικά: Έχουν χαμηλά λιπαρά και λίγα σάκχαρα και βοηθούν στη μείωση του στομαχικού οξέος. Καλές επιλογές είναι τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το κουνουπίδι, τα φυλλώδη πράσινα, οι πατάτες και τα αγγούρια.
  2. Τζίντζερ: Έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αποτελεί φυσική θεραπεία για την καούρα.
  3. Βρώμη: Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
  4. Φρούτα εκτός από εσπεριδοειδή: Τα πεπόνια, οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα σε σύγκριση με τα όξινα φρούτα.
  5. Άπαχο κρέας και θαλασσινά: Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι έχουν λίγα λιπαρά και μειώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Όχι όμως σε τηγανητή μορφή.
  6. Ασπράδια αυγών: Αποφύγετε τους κρόκους που έχουν πολλά λιπαρά και πυροδοτούν τα συμπτώματα.
  7. Υγιεινά λιπαρά: Πηγές υγιεινών λιπαρών περιλαμβάνουν τα αβοκάντο, τα καρύδια, τον λιναρόσπορο, το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο. Μειώστε την πρόσληψη των κορεσμένων και trans λιπαρών.

Ποιες τροφές πυροδοτούν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Αν και οι γιατροί διαφωνούν ως προς το ακριβές μενού που εντείνει και προκαλεί συμπτώματα, ορισμένες τροφές έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν πράγματι προβλήματα. Αποφεύγουμε, λοιπόν, τις τροφές που έχουν πολλά λιπαρά (τηγανητά, σάλτσες, αλλαντικά, γαλακτοκομικά), τις ντομάτες, τα εσπεριδοειδή φρούτα (πορτοκάλια, λεμόνια, ανανάς, lime, γκρέιπφρουτ), τη σοκολάτα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και πικάντικες τροφές, την καφεΐνη και την μέντα. Βεβαίως, χρειάζεται να γίνουν και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως να κόψουμε το κάπνισμα, να μην παρατρώμε, να διατηρούμε ένα υγιές βάρος, να αποφεύγουμε τα στενά ρούχα και να μην τρώμε για 3-4 ώρες πριν κοιμηθούμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon