Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κατακράτηση φαγητά: Εάν η κατακράτηση νερού οδηγεί σε πρήξιμο στο σώμα σας, αποφύγετε αυτές τις τροφές

Κατακράτηση φαγητά: Εάν η κατακράτηση νερού οδηγεί σε πρήξιμο στο σώμα σας, αποφύγετε αυτές τις τροφές

Κατακράτηση φαγητά: Ένα κοινό παράπονο που έχουμε καθώς μεγαλώνουμε, είναι αυτό των πρησμένων αρθρώσεων. 


Ένα κοινό παράπονο που έχουμε καθώς μεγαλώνουμε, είναι αυτό των πρησμένων αρθρώσεων. Δεν συνειδητοποιούμε ότι αυτό οφείλεται σε ορισμένες συνήθειες που έχουμε εμποτίσει στην καθημερινή μας ζωή, οι οποίες οδηγούν σε φλεγμονή σε ορισμένα μέρη του σώματος. Το φαγητό παίζει τεράστιο ρόλο. Άρα, υπάρχουν τροφές που προκαλούν κατακράτηση νερού;

Η κατακράτηση νερού ή το οίδημα, προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού στους ιστούς του σώματός μας. Η κατακράτηση νερού είναι η κύρια αιτία οιδήματος σε μέρη του σώματος όπως πόδια, πόδια, αστραγάλοι, κάτω από τα μάτια κ.λπ. Εμφανίζεται για πολλούς λόγους: υπερβολική κατανάλωση αλατιού, αλκοόλ, έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή και ανεπαρκής κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων και καθιστικός τρόπος ζωής.

Τα πρησμένα πόδια, η φλεγμονή και το φούσκωμα είναι πολύ κοινά συμπτώματα κατακράτησης νερού, τα οποία δεν πρέπει να αγνοηθούν ή να απορριφθούν. Είναι ο τρόπος της φύσης να μας σηματοδοτήσει ότι θα μπορούσαμε να έχουμε προσβληθεί από κάποια μόλυνση, τραυματισμό ή έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή μας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξινών στο σύστημα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη ποικιλία ή συνδυασμός τροφών που προκαλούν κατακράτηση νερού και οδηγούν σε πολλές φλεγμονές. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός φρούτων, λαχανικών και δημητριακών μαζί οδηγεί σε φούσκωμα και πρήξιμο στο σώμα.

Εδώ είναι μερικές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση νερού ή πρήξιμο

1. Φρούτα σε συνδυασμό με λαχανικά και δημητριακά

Τα φρούτα δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί με λαχανικά και δημητριακά. Όταν καταναλώνουμε φρούτα, θα πρέπει να τηρούμε ένα κενό 2 ωρών πριν φάμε τα γεύματά μας. Η κατανάλωση ενός φρούτου μετά το γεύμα δεν συνιστάται ακόμη και στην παραδοσιακή ινδική ιατρική όπως η Αγιουρβέδα. Τα φρούτα χωνεύονται πιο γρήγορα από τα λαχανικά και τα δημητριακά, όταν δεν έχουμε το μυαλό μας και τα συνδυάζουμε όλα, έχει σαν αποτέλεσμα φούσκωμα και πρήξιμο στο σώμα. Φούσκωμα και πρήξιμο εμφανίζονται επίσης όταν ακολουθούμε ανθυγιεινή διατροφή.

2. Ζάχαρη, άσπρο αλεύρι και λάδι

Η ζάχαρη, το λευκό αλεύρι και το λάδι είναι όλα εξευγενισμένα, πράγμα που σημαίνει ότι λείπει το πιο έξυπνο συστατικό «ίνες». Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση πολλών από τις εσωτερικές διεργασίες των οργάνων μας – συγκεκριμένα την πεπτική λειτουργία και την απέκκριση και κάνουν τη δουλειά των εντέρων και των νεφρών μας πολύ πιο εύκολη. Η δυσκοιλιότητα από μια πρωτίστως εκλεπτυσμένη διατροφή θα μπορούσε επίσης να είναι ένας από τους κύριους λόγους για το πρήξιμο.

3. Κρέας

Το κρέας, ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας, είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, οδηγώντας σε δυσπεψία που με τη σειρά του οδηγεί σε πρήξιμο. Το γάλα περιέχει αυξητικές ορμόνες που εγχέονται σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, κύτταρα πύου, αντιβιοτικά και έχουν σχεδιαστεί για την ανάπτυξη των μωρών και όχι για το ανθρώπινο σώμα.

4. Αλκοόλ

Το αλκοόλ βλάπτει όχι μόνο το έντερο και το συκώτι μας, αλλά μέσω της αλληλεπίδρασης πολλών οργάνων οδηγεί επίσης σε πολύ οίδημα και φλεγμονή λόγω κατακράτησης νερού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι τροφές μπορείτε να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Επικίνδυνα πράγματα που μπορεί να συμβούν αν τρώτε πολύ αλάτι

Αλλαγές στον τρόπο ζωής και θεραπείες στο σπίτι για να προλάβετε τους κιρσούς

Η σύνδεση μεταξύ ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και καρδιαγγειακών παθήσεων

Είναι καλό να τρώμε αλμυρές τροφές το καλοκαίρι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon