Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κατακράτηση φαγητά: Εάν η κατακράτηση νερού οδηγεί σε πρήξιμο στο σώμα σας, αποφύγετε αυτές τις τροφές

Κατακράτηση φαγητά: Εάν η κατακράτηση νερού οδηγεί σε πρήξιμο στο σώμα σας, αποφύγετε αυτές τις τροφές

Κατακράτηση φαγητά: Ένα κοινό παράπονο που έχουμε καθώς μεγαλώνουμε, είναι αυτό των πρησμένων αρθρώσεων. 


Ένα κοινό παράπονο που έχουμε καθώς μεγαλώνουμε, είναι αυτό των πρησμένων αρθρώσεων. Δεν συνειδητοποιούμε ότι αυτό οφείλεται σε ορισμένες συνήθειες που έχουμε εμποτίσει στην καθημερινή μας ζωή, οι οποίες οδηγούν σε φλεγμονή σε ορισμένα μέρη του σώματος. Το φαγητό παίζει τεράστιο ρόλο. Άρα, υπάρχουν τροφές που προκαλούν κατακράτηση νερού;

Η κατακράτηση νερού ή το οίδημα, προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού στους ιστούς του σώματός μας. Η κατακράτηση νερού είναι η κύρια αιτία οιδήματος σε μέρη του σώματος όπως πόδια, πόδια, αστραγάλοι, κάτω από τα μάτια κ.λπ. Εμφανίζεται για πολλούς λόγους: υπερβολική κατανάλωση αλατιού, αλκοόλ, έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή και ανεπαρκής κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων και καθιστικός τρόπος ζωής.

Τα πρησμένα πόδια, η φλεγμονή και το φούσκωμα είναι πολύ κοινά συμπτώματα κατακράτησης νερού, τα οποία δεν πρέπει να αγνοηθούν ή να απορριφθούν. Είναι ο τρόπος της φύσης να μας σηματοδοτήσει ότι θα μπορούσαμε να έχουμε προσβληθεί από κάποια μόλυνση, τραυματισμό ή έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή μας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξινών στο σύστημα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη ποικιλία ή συνδυασμός τροφών που προκαλούν κατακράτηση νερού και οδηγούν σε πολλές φλεγμονές. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός φρούτων, λαχανικών και δημητριακών μαζί οδηγεί σε φούσκωμα και πρήξιμο στο σώμα.

Εδώ είναι μερικές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση νερού ή πρήξιμο

1. Φρούτα σε συνδυασμό με λαχανικά και δημητριακά

Τα φρούτα δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί με λαχανικά και δημητριακά. Όταν καταναλώνουμε φρούτα, θα πρέπει να τηρούμε ένα κενό 2 ωρών πριν φάμε τα γεύματά μας. Η κατανάλωση ενός φρούτου μετά το γεύμα δεν συνιστάται ακόμη και στην παραδοσιακή ινδική ιατρική όπως η Αγιουρβέδα. Τα φρούτα χωνεύονται πιο γρήγορα από τα λαχανικά και τα δημητριακά, όταν δεν έχουμε το μυαλό μας και τα συνδυάζουμε όλα, έχει σαν αποτέλεσμα φούσκωμα και πρήξιμο στο σώμα. Φούσκωμα και πρήξιμο εμφανίζονται επίσης όταν ακολουθούμε ανθυγιεινή διατροφή.

2. Ζάχαρη, άσπρο αλεύρι και λάδι

Η ζάχαρη, το λευκό αλεύρι και το λάδι είναι όλα εξευγενισμένα, πράγμα που σημαίνει ότι λείπει το πιο έξυπνο συστατικό «ίνες». Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση πολλών από τις εσωτερικές διεργασίες των οργάνων μας – συγκεκριμένα την πεπτική λειτουργία και την απέκκριση και κάνουν τη δουλειά των εντέρων και των νεφρών μας πολύ πιο εύκολη. Η δυσκοιλιότητα από μια πρωτίστως εκλεπτυσμένη διατροφή θα μπορούσε επίσης να είναι ένας από τους κύριους λόγους για το πρήξιμο.

3. Κρέας

Το κρέας, ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας, είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, οδηγώντας σε δυσπεψία που με τη σειρά του οδηγεί σε πρήξιμο. Το γάλα περιέχει αυξητικές ορμόνες που εγχέονται σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, κύτταρα πύου, αντιβιοτικά και έχουν σχεδιαστεί για την ανάπτυξη των μωρών και όχι για το ανθρώπινο σώμα.

4. Αλκοόλ

Το αλκοόλ βλάπτει όχι μόνο το έντερο και το συκώτι μας, αλλά μέσω της αλληλεπίδρασης πολλών οργάνων οδηγεί επίσης σε πολύ οίδημα και φλεγμονή λόγω κατακράτησης νερού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι τροφές μπορείτε να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Επικίνδυνα πράγματα που μπορεί να συμβούν αν τρώτε πολύ αλάτι

Αλλαγές στον τρόπο ζωής και θεραπείες στο σπίτι για να προλάβετε τους κιρσούς

Η σύνδεση μεταξύ ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και καρδιαγγειακών παθήσεων

Είναι καλό να τρώμε αλμυρές τροφές το καλοκαίρι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon