Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κάστανο: Ένα σνακ με πολλά οφέλη για τον οργανισμό σας

Κάστανο: Ένα σνακ με πολλά οφέλη για τον οργανισμό σας

Το κάστανο ανήκει στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Αυτό που το διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που αγγίζει το 52%, και η πολύ χαμηλή περιεκτικότητά του σε λίπος (7,2%).


Ένα πολύ γευστικό σνακ που όλοι μας κάποτε μυρίσαμε περπατώντας στο δρόμο ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, είναι το κάστανο. Η θρεπτική του αξία είναι υψηλή και καλό είναι να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.

Ποια η διατροφική αξία του κάστανου;

Το κάστανο ανήκει στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Αυτό που το διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που αγγίζει το 52%, και η πολύ χαμηλή περιεκτικότητά του σε λίπος (7,2%). Από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς έχει λιγότερα λιπαρά, αλλά περισσότερους υδατάνθρακες. Το θρεπτικό προφίλ των κάστανων, λόγω του πλούτου υδατανθράκων, μοιάζει περισσότερο με το προφίλ αμυλωδών τροφών, όντας όμως πλουσιότερα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο, κατανάλωση με μέτρο

Παρόλο που οι θερμίδες του κάστανου εν σχέσει με τους λοιπούς ξηρούς καρπούς είναι αναλογικά λιγότερες, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα. Μόλις 2-3 κάστανα περιέχουν περί τις 100 θερμίδες.

Θρεπτικές Ιδιότητες

Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, έχοντας χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που τα καθιστά τροφή κατάλληλη για διαβητικούς, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο.

Κάστανο και χοληστερίνη

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μόλις 50γρ ψητά κάστανα μπορούν να προσφέρουν παραπάνω από το 20% των αναγκών ενός ενήλικα στην εν λόγω βιταμίνη..

Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας

10% των αναγκών σε φυτικές ίνες μπορεί να ληφθεί από 50γρ ψητά κάστανα, κάτι που τα καθιστά τρόφιμο κατάλληλο για αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας αλλά και για ρύθμιση της κακής χοληστερόλης (LDL).

Νευρικό Σύστημα

Είναι πλούσια σε χαλκό, ένα μέταλλο απαραίτητο για τη λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (νευροδιαβίβαση), για το μεταβολισμό του σιδήρου, την παραγωγή ενέργειας.

Το εκχύλισμα από αγριοκάστανο (horse chestnut) πιθανότατα μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Είναι gluten free τροφή

Τα κάστανα, όπως και οι λοιποί ξηροί καρποί ( φουντούκια, αμύγδαλα κα) είναι τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Αυτός άλλωστε είναι βασικός λόγος για τον οποίο αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα συστατικά στην παρασκευή τυποποιημένων τροφίμων χωρίς γλουτένη που προορίζονται σε ασθενείς με ευαισθησία στη γλουτένη (πχ κοιλιοκάκη).

Πώς να τα καταναλώσετε;

Επειδή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες τα κάστανα, μπορούν να αποτελούν ένα καλό σνακ για αθλητές και μαθητές. Αποτελούν εύκολο σνακ, εφόσον τα έχουμε βράσει ή ψήσει, οπότε μαζί με ένα φρούτο ή ένα λαχανικό (πχ καρότο) κάνουν ένα χορταστικό δεκατιανό ή απογευματινό. Όσον αφορά το ψήσιμο, ακολουθήστε τη συνταγή των πλανόδιων καστανάδων και κάντε μικρές τομές πάνω από το θόλο του κάστανου για να μην καεί. Πάντως, τα κάστανα αποτελούν, πλέον, συστατικό σύγχρονων οδηγών μαγειρικής, συνοδεύοντας κρέας, ψάρι, πίτες, τυριά με ευφάνταστους τρόπους (πουρές, γλυκό κουταλιού κα).

Πώς να τα επιλέξετε;

Τα φρέσκα κάστανα έχουν λεία επιφάνεια, δε χαλάνε εύκολα, αποθηκεύονται στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Ελληνικά κάστανα διατίθενται στην αγορά από τον Οκτώβρη μέχρι το Φεβρουάριο. Η διάρκεια ζωής τους είναι μικρότερη από τους ξηρούς καρπούς, καθώς τα κάστανα περιέχουν περισσότερο νερό και άμυλο, καθιστώντας περισσότερο ευπαθή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα μαύρα φασόλια είναι τόσο σημαντικά για τη διατροφή μας;

Με ποιους θρεπτικούς τρόπους μπορείς να συνδυάσεις τα δημητριακά;

Φτιάξτε μία πεντανόστιμη κοτόπιτα

Η σοκολάτα προκαλεί δυσκοιλιότητα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προκαλεί φλεγμονή το γιαούρτι; Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Γιαούρτια που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητές γεύσεις ή συντηρητικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και να συμβάλλουν σε φλεγμονώδεις διαδικασίες. Αντίθετα, το φυσικό γιαούρτι χωρίς πρόσθετα συστατικά μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις.

Χυμοί: Είναι όντως υγιεινοί;

Χυμοί: Οι χυμοί θεωρούνται συχνά υγιεινοί, αλλά στην πραγματικότητα εξαρτάται από τον τύπο του χυμού και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Αν και οι χυμοί περιέχουν φυσικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, υπάρχουν και ορισμένα σημεία

Μέλι: Γλυκές και αλμυρές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε

Μέλι: Το μέλι είναι μια ευέλικτη ουσία που αξίζει μια θέση σε κάθε κουζίνα. Είτε επιλέξετε να το απολαύσετε σε κλασικά επιδόρπια, είτε τολμήσετε να το συνδυάσετε με αλμυρά υλικά, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Mac and Cheese: Η τέλεια συνταγή για το απόλυτο comfort food

Mac and Cheese: Το Mac & Cheese είναι το τέλειο πιάτο που συνδυάζει τη γεύση του λιωμένου τυριού με την απλότητα των ζυμαρικών. Είναι τέλειο για ένα καθημερινό γεύμα ή για ειδικές περιστάσεις. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και απολαύστε τη ζεστή με την οικογένεια ή τους φίλους σας!

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Close Icon