Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κάστανα: 6 τρόποι να τα απολαύσετε

Κάστανα: 6 τρόποι να τα απολαύσετε

Περιστασιακή χειμερινή λιχουδιά ή μήπως κάτι περισσότερο; Δείτε τους λόγους που τα κάστανα πρέπει να αποτελούν κομμάτι της διατροφής μας.

Αν καθίσουμε να σκεφτούμε τις μυρωδιές και τις γεύσεις που μας θυμίζουν χειμώνα, μια από αυτές θα είναι τα ψητά κάστανα. Ο υπέροχος αυτός καρπός, όμως, δεν αποτελεί μια απλή χειμερινή απόλαυση, αλλά πολύ δυνατό διατροφικό θησαυρό.

Για την ακρίβεια, τα κάστανα είναι πολύ υγιεινά και ίσως θα έπρεπε να τα ενσωματώσουμε στη διατροφή μας. Πολύ πριν γίνουν το νόστιμο, περιστασιακό μας σνακ για τον χειμώνα, τα κάστανα αποτελούσαν σταθερό κομμάτι της διατροφής των ορεινών περιοχών της Μεσογείου. Επειδή σε εκείνες τις περιοχές δεν μπορούσαν να φυτρώσουν δημητριακά, αυτός ο καρπός ήταν η εναλλακτική λύση για να συμπληρώνονται τα γεύματα με αναγκαία θρεπτικά συστατικά.

Από διατροφική άποψη, το κάστανο θυμίζει περισσότερο δημητριακό παρά ξηρό καρπό. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη και λιπαρά είναι χαμηλή, αλλά περιέχει άμυλο και φυτικές ίνες. Δεν περιέχει γλουτένη και μια μερίδα μας προσφέρει περίπου 180 θερμίδες.

Και, για να γίνει ακόμα πιο μοναδικό, είναι ο μόνος ξηρός καρπός που περιέχει πολύτιμη βιταμίνη C.
Λόγω της ξεχωριστής τους γεύσης, τα κάστανα μπορούν να αποτελέσουν ιδανική προσθήκη σε πολλές συνταγές, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς για να πάρουμε ιδέες για το τραπέζι μας!

Ωμά ή ψητά: Στην πιο απλή τους μορφή, για να αποκτήσουμε ποικιλία στα υγιεινά μας σνακ. Μπορούμε να τα φάμε και ωμά, ή να τα ψήσουμε στον φούρνο—βέβαια, δεν θα αρνηθούμε ότι τα προτιμούμε στα κάρβουνα.
Βραστά: Άλλη μια κλασική συνταγή, πολύ πιο εύκολη και εξίσου γευστική. Βέβαια, αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βραστά κάστανα και αλλιώς…

Σαν πουρέ: Πρώτα τα βράζουμε, έπειτα τα βάζουμε στο μπλέντερ. Είναι πολύ καλή εναλλακτική λύση για πρωινό, πάνω σε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Για ακόμα περισσότερη ποικιλία, μπορούν να συνδυαστούν καλά με μία μαρμελάδα.

Σαν… ψωμί: Αν θέλετε μια επιλογή χωρίς γλουτένη, μπορείτε να βρείτε αλεύρι από κάστανο και να το χρησιμοποιήσετε σε κάθε είδους συνταγή.

Στη σαλάτα: Ένας υπέροχος τρόπος να προσθέσετε επιπλέον θρεπτικά συστατικά και γεύση στις σαλάτες σας είναι να ρίξετε μέσα κομματάκια κάστανου, ωμά ή ψημένα. Επιπλέον, αποτελούν φοβερή προσθήκη σε πολλές σούπες ή σε κάποιο ριζότο.

Σε γλυκά: Υπάρχουν πολλά γλυκά που περιέχουν κάστανο και μάλλον ήρθε η ώρα να τα δοκιμάσουμε!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φυσικό βάλσαμο για την κατάθλιψη ο βασιλικός

Ένα παραδοσιακό γλυκό με οφέλη για την καρδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπρόκολο - Το λαχανικό της εποχής

Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και ευεργετικό για την υγεία. Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το μπρόκολο είναι το "λαχανικό της εποχής"

Σολομός Τοσκάνης με κρέμα τυρί και σπανάκι

Σολομός Τοσκάνης: Ο σολομός της Τοσκάνης είναι ένα πιάτο που συνδυάζει νοστιμιά και θρεπτική αξία. Ιδανικό για επίσημα δείπνα ή ιδιαίτερες στιγμές με την οικογένεια.

Το λαχανικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Το ραπανάκι περιέχει επίσης πλήθος βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Είναι πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες παίζουν ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η έλλειψη αλατιού συμβάλλει στην κούραση και την κατάθλιψη;

Έλλειψη αλατιού: Η αποφυγή τους μπορεί να οδηγήσει σε συνέπειες όπως αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Η κατανάλωση του με μέτρο είναι το κλειδί για μια υγιή και σταθερή διάθεση.

Κρεμώδης συνταγή για καρμπονάρα χωρίς γαλακτοκομικά

Καρμπονάρα χωρίς γαλακτοκομικά: Η χωρίς γαλακτοκομικά καρμπονάρα είναι μια υπέροχη εκδοχή του παραδοσιακού ιταλικού πιάτου, που προσφέρει όλη τη γεύση και την κρεμώδη υφή της κλασικής καρμπονάρα, χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τα 3 πιο ισχυρά ελληνικά superfoods που πρέπει να τρώτε πιο συχνά 

Υπερτροφές Ελλάδα: Το χαρούπι είναι ένας καρπός που έχει κερδίσει τη φήμη του ως superfood στην ελληνική διατροφή. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο.

Close Icon