Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κάστανα: 6 τρόποι να τα απολαύσετε

Κάστανα: 6 τρόποι να τα απολαύσετε


Περιστασιακή χειμερινή λιχουδιά ή μήπως κάτι περισσότερο; Δείτε τους λόγους που τα κάστανα πρέπει να αποτελούν κομμάτι της διατροφής μας.


Αν καθίσουμε να σκεφτούμε τις μυρωδιές και τις γεύσεις που μας θυμίζουν χειμώνα, μια από αυτές θα είναι τα ψητά κάστανα. Ο υπέροχος αυτός καρπός, όμως, δεν αποτελεί μια απλή χειμερινή απόλαυση, αλλά πολύ δυνατό διατροφικό θησαυρό.

Για την ακρίβεια, τα κάστανα είναι πολύ υγιεινά και ίσως θα έπρεπε να τα ενσωματώσουμε στη διατροφή μας. Πολύ πριν γίνουν το νόστιμο, περιστασιακό μας σνακ για τον χειμώνα, τα κάστανα αποτελούσαν σταθερό κομμάτι της διατροφής των ορεινών περιοχών της Μεσογείου. Επειδή σε εκείνες τις περιοχές δεν μπορούσαν να φυτρώσουν δημητριακά, αυτός ο καρπός ήταν η εναλλακτική λύση για να συμπληρώνονται τα γεύματα με αναγκαία θρεπτικά συστατικά.

Από διατροφική άποψη, το κάστανο θυμίζει περισσότερο δημητριακό παρά ξηρό καρπό. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη και λιπαρά είναι χαμηλή, αλλά περιέχει άμυλο και φυτικές ίνες. Δεν περιέχει γλουτένη και μια μερίδα μας προσφέρει περίπου 180 θερμίδες.

Και, για να γίνει ακόμα πιο μοναδικό, είναι ο μόνος ξηρός καρπός που περιέχει πολύτιμη βιταμίνη C.
Λόγω της ξεχωριστής τους γεύσης, τα κάστανα μπορούν να αποτελέσουν ιδανική προσθήκη σε πολλές συνταγές, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς για να πάρουμε ιδέες για το τραπέζι μας!

Ωμά ή ψητά: Στην πιο απλή τους μορφή, για να αποκτήσουμε ποικιλία στα υγιεινά μας σνακ. Μπορούμε να τα φάμε και ωμά, ή να τα ψήσουμε στον φούρνο—βέβαια, δεν θα αρνηθούμε ότι τα προτιμούμε στα κάρβουνα.
Βραστά: Άλλη μια κλασική συνταγή, πολύ πιο εύκολη και εξίσου γευστική. Βέβαια, αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βραστά κάστανα και αλλιώς…

Σαν πουρέ: Πρώτα τα βράζουμε, έπειτα τα βάζουμε στο μπλέντερ. Είναι πολύ καλή εναλλακτική λύση για πρωινό, πάνω σε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Για ακόμα περισσότερη ποικιλία, μπορούν να συνδυαστούν καλά με μία μαρμελάδα.

Σαν… ψωμί: Αν θέλετε μια επιλογή χωρίς γλουτένη, μπορείτε να βρείτε αλεύρι από κάστανο και να το χρησιμοποιήσετε σε κάθε είδους συνταγή.

Στη σαλάτα: Ένας υπέροχος τρόπος να προσθέσετε επιπλέον θρεπτικά συστατικά και γεύση στις σαλάτες σας είναι να ρίξετε μέσα κομματάκια κάστανου, ωμά ή ψημένα. Επιπλέον, αποτελούν φοβερή προσθήκη σε πολλές σούπες ή σε κάποιο ριζότο.

Σε γλυκά: Υπάρχουν πολλά γλυκά που περιέχουν κάστανο και μάλλον ήρθε η ώρα να τα δοκιμάσουμε!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon