Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρυκεύματα& Μπαχαρικά: Ωφελούν ή βλάπτουν;

Καρυκεύματα& Μπαχαρικά: Ωφελούν ή βλάπτουν;

 

Η ιστορία των καρυκευμάτων χάνονται στο βάθος των χρόνων και η δράση τους τόσο σε θεραπευτικό επίπεδο όσο και στον αρωματισμό ρούχων και χώρων, στην παραγωγή καλλυντικών, είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν τα μπαχαρικά τελικά ωφελούν ή βλάπτουν.

Καρυκεύματα Μπαχαρικά

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα-Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Υπέρ:
Αυξάνουν το μεταβολισμό: αυτό οφείλεται στο ότι 20 λεπτά μετά την κατανάλωσή των μπαχαρικών αυξάνεται η παραγωγή θερμότητας του σώματος, γεγονός που αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού. Επιπλεόν με τη χρήση τους μπορούμε να περιορίσουμε το λίπος και το αλάτι που βάζουμε στο φαγητό, με αποτέλεμα να μειώνουμε τη θερμιδική μας πρόσληψη κα άρα να αυξάνουμε το ρυθμό απώλειας βάρους.

Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου: Ορισμένα συστατικά των μπαχαρικών (π.χ. κουρκουμίνη, καψαϊκίνη) όταν έρχονται σε επαφή με καρκινοειδή κύτταρα, τα ακινητοποιούν και τα εξουδετερώνουν, ενώ αφήνουν ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. Επιπρόσθετα, τα καρυκεύματα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να δημιουργούν μία ασπίδα προστασίας έναντι πολλών ασθενειών.
Προστατεύουν από καρδιαγγειακά: Η ουσία ευγενώλη, που περιέχεται σε έναν μεγάλο αριθμό μπαχαρικών, συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερόλης και περιορίζει το σχηματισμό θρόμβων.

Προλαμβάνουν το έλκος: Η μέτρια κατανάλωσή τους δεν αυξάνει, όπως πιστεύεται, τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους, αλλά τον μειώνει, αδρανοποιώντας τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την πρόκλησή του.
Βελτιώνουν τα συμπτώματα παθήσεις του αναπνευστικού: διάφορα καρυκεύματα όπως το τσίλι και όλα τα καυτερά μπαχαρικά, ανακουφίζουν το αναπνευστικό σύστημα, μειώνοντας την έκκριση της βλέννας ή βοηθώντας στην απομάκρυνσή της.

Κατά:
Επιβαρύνουν τα άτομα με έλκος: τα καυτερά μπαχαρικά αυξάνουν την έκκριση των γαστρικών και υγρών στο στομάχι, τα οποία ερεθίζουν το στομαχικό βλεννογόνο.
Δυσχεραίνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ): Τα καρυκεύματα χαλαρώνουν τον γαστροοισοφαγικό σφιγκτήρα και αυξάνουν τη ροή των τροφών και την παλινδρόμηση γαστρικού οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.
Εντείνουν τη δυσπεψία: Η οξεία δυσπεψία επιβαρύνεται από τη δυσανεξία συστατικών με έντονη γεύση και οσμή, όπως έχουν τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά.

Στο ερώτημα λοιπόν: «Τα Καρυκεύματα/Μπαχαρικά: Ωφελούν ή βλάπτουν;», απαντάμε ότι η μέτρια κατανάλωσή τους μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγονται από άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές, εφόσον δυσχεραίνουν τα συμπτώματά τους (αίσθημα καύσου, ναυτία).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon