Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρπούζι : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Καρπούζι : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Καρπούζι : Το καρπούζι ( Citrullus lanatus ) είναι ένα μεγάλο, γλυκό φρούτο που προέρχεται από τη νότια Αφρική. Σχετίζεται με πεπόνι, κολοκύθια, κολοκύθα και αγγούρι.


Το καρπούζι είναι γεμάτο με νερό και θρεπτικά συστατικά, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά δροσιστικό. Επιπλέον, είναι μια καλή διατροφική πηγή τόσο της κιτρουλίνης όσο και του λυκοπενίου, δύο ισχυρών φυτικών ενώσεων. Αυτό το ζουμερό πεπόνι μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειωμένο πόνο στους μυς.

Στοιχεία για τη διατροφή
  • Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7,5%). Δεν παρέχει σχεδόν καμία πρωτεΐνη ή λίπος και είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες.

Τα θρεπτικά συστατικά σε 2/3 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ωμού καρπουζιού είναι :

  • Θερμίδες: 30
  • Νερό: 91%
  • Πρωτεΐνη: 0,6 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 7,6 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 6,2 γραμμάρια
  • Ίνες: 0,4 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Υδατάνθρακες

  • Το καρπούζι περιέχει 12 γραμμάρια υδατανθράκων ανά φλιτζάνι (152 γραμμάρια).
  • Οι υδατάνθρακες είναι ως επί το πλείστον απλά σάκχαρα, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Το καρπούζι παρέχει επίσης μια μικρή ποσότητα ινών.
  • Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) – ένα μέτρο του πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα – των καρπουζιών κυμαίνεται από 72-80, το οποίο είναι υψηλό .
  • Ωστόσο, κάθε μερίδα καρπουζιού είναι σχετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες, οπότε η κατανάλωση δεν θα πρέπει να έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Φυτικές Ίνες

  • Το καρπούζι είναι μια κακή πηγή ινών , παρέχοντας μόνο 0,4 γραμμάρια ανά 2/3 φλιτζάνι (100 γραμμάρια).
  • Ωστόσο, λόγω της περιεκτικότητάς της σε φρουκτόζη, θεωρείται υψηλή σε FODMAPs ή σε ζυμώσιμοι υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας.
  • Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων φρουκτόζης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα σε άτομα που δεν μπορούν να τα αφομοιώσουν πλήρως, όπως αυτά με δυσαπορρόφηση φρουκτόζης
Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Το καρπούζι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και μια αξιοπρεπής πηγή πολλών άλλων βιταμινών και μετάλλων.

  • Βιταμίνη C. Αυτό το αντιοξειδωτικό είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος και την ανοσοποιητική λειτουργία .
  • Κάλιο. Αυτό το μέταλλο είναι σημαντικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς.
  • Χαλκός. Αυτό το μέταλλο είναι πιο άφθονο σε φυτικά τρόφιμα και συχνά λείπει από τη δυτική διατροφή.
  • Βιταμίνη Β5. Επίσης γνωστή ως παντοθενικό οξύ, αυτή η βιταμίνη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα σε κάποιο βαθμό.
  • Βιταμίνη Α. Το καρπούζι περιέχει β-καροτένιο .
 Ακολουθεί βίντεο για το καρπούζι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αρκουμανέας: Τα κρούσματα σήμερα θα είναι κοντά στα 3.000

Λαγνεία : Mάθετε τι ακριβώς είναι

Alpha Bank: Έμπρακτη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon