Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρπούζι : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Καρπούζι : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Καρπούζι : Το καρπούζι ( Citrullus lanatus ) είναι ένα μεγάλο, γλυκό φρούτο που προέρχεται από τη νότια Αφρική. Σχετίζεται με πεπόνι, κολοκύθια, κολοκύθα και αγγούρι.


Το καρπούζι είναι γεμάτο με νερό και θρεπτικά συστατικά, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά δροσιστικό. Επιπλέον, είναι μια καλή διατροφική πηγή τόσο της κιτρουλίνης όσο και του λυκοπενίου, δύο ισχυρών φυτικών ενώσεων. Αυτό το ζουμερό πεπόνι μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειωμένο πόνο στους μυς.

Στοιχεία για τη διατροφή
  • Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7,5%). Δεν παρέχει σχεδόν καμία πρωτεΐνη ή λίπος και είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες.

Τα θρεπτικά συστατικά σε 2/3 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ωμού καρπουζιού είναι :

  • Θερμίδες: 30
  • Νερό: 91%
  • Πρωτεΐνη: 0,6 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 7,6 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 6,2 γραμμάρια
  • Ίνες: 0,4 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Υδατάνθρακες

  • Το καρπούζι περιέχει 12 γραμμάρια υδατανθράκων ανά φλιτζάνι (152 γραμμάρια).
  • Οι υδατάνθρακες είναι ως επί το πλείστον απλά σάκχαρα, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Το καρπούζι παρέχει επίσης μια μικρή ποσότητα ινών.
  • Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) – ένα μέτρο του πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα – των καρπουζιών κυμαίνεται από 72-80, το οποίο είναι υψηλό .
  • Ωστόσο, κάθε μερίδα καρπουζιού είναι σχετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες, οπότε η κατανάλωση δεν θα πρέπει να έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Φυτικές Ίνες

  • Το καρπούζι είναι μια κακή πηγή ινών , παρέχοντας μόνο 0,4 γραμμάρια ανά 2/3 φλιτζάνι (100 γραμμάρια).
  • Ωστόσο, λόγω της περιεκτικότητάς της σε φρουκτόζη, θεωρείται υψηλή σε FODMAPs ή σε ζυμώσιμοι υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας.
  • Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων φρουκτόζης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα σε άτομα που δεν μπορούν να τα αφομοιώσουν πλήρως, όπως αυτά με δυσαπορρόφηση φρουκτόζης
Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Το καρπούζι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και μια αξιοπρεπής πηγή πολλών άλλων βιταμινών και μετάλλων.

  • Βιταμίνη C. Αυτό το αντιοξειδωτικό είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος και την ανοσοποιητική λειτουργία .
  • Κάλιο. Αυτό το μέταλλο είναι σημαντικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς.
  • Χαλκός. Αυτό το μέταλλο είναι πιο άφθονο σε φυτικά τρόφιμα και συχνά λείπει από τη δυτική διατροφή.
  • Βιταμίνη Β5. Επίσης γνωστή ως παντοθενικό οξύ, αυτή η βιταμίνη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα σε κάποιο βαθμό.
  • Βιταμίνη Α. Το καρπούζι περιέχει β-καροτένιο .
 Ακολουθεί βίντεο για το καρπούζι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αρκουμανέας: Τα κρούσματα σήμερα θα είναι κοντά στα 3.000

Λαγνεία : Mάθετε τι ακριβώς είναι

Alpha Bank: Έμπρακτη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon