Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο και δροσιστικό φρούτο που είναι επίσης καλό για εσάς. Περιέχει μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και πολλές υγιείς φυτικές ενώσεις. Εδώ είναι τα κορυφαία 9 οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καρπουζιού.


 Σας βοηθά στην ενυδάτωση
  • Το πόσιμο νερό είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο.
  •  Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει. Είναι ενδιαφέρον ότι το καρπούζι είναι 92% νερό
  • Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα φρούτα και τα λαχανικά σας βοηθούν να αισθάνεστε γεμάτοι.
  • Ο συνδυασμός νερού και φυτικών ινών σημαίνει ότι τρώτε έναν καλό όγκο τροφίμων χωρίς πολλές θερμίδες.
Περιέχει θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις
  • Το καρπούζι είναι ένα από τα χαμηλότερα σε θερμίδες – μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι (154 γραμμάρια). Αυτό είναι χαμηλότερο από τα φρούτα χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, όπως τα μούρα .

Ένα φλιτζάνι καρπούζι έχει και άλλα θρεπτικά συστατικά , συμπεριλαμβανομένων αυτών των βιταμινών και μετάλλων:

  • Βιταμίνη C: 21% της
    ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
  • Βιταμίνη Α: 18% του RDI
  • Κάλιο: 5% του RDI
  • Μαγνήσιο: 4% του RDI
  • Βιταμίνες B1, B5 και B6: 3% του
    RDI

Το καρπούζι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένων των β-καροτενίων και του λυκοπενίου. Επιπλέον, έχει κιτρουλίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ.

Ακολουθεί μια επισκόπηση των πιο σημαντικών αντιοξειδωτικών του καρπουζιού:

Βιταμίνη C

  • Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Καροτενοειδή

  • Τα καροτενοειδή είναι μια κατηγορία φυτικών ενώσεων που περιλαμβάνουν άλφα-καροτένιο και βήτα-καροτένιο, τις οποίες το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Λυκοπένιο

  • Το λυκοπένιο είναι ένας τύπος καροτενοειδούς που δεν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό δίνει ένα κόκκινο χρώμα σε φυτικά τρόφιμα όπως οι ντομάτες και το καρπούζι και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Κουκουρβιτακίνη Ε

  • Το Cucurbitacin E είναι μια φυτική ένωση με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Το πικρό πεπόνι, συγγενές του καρπουζιού, περιέχει ακόμη περισσότερη κουκουρβιτακίνη Ε.

Ακολουθεί βίντεο για τα οφέλη του καρπουζιού