Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η κετογονική δίαιτα καταστέλλει την ανάπτυξη του όγκου σε ποντίκια

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η κετογονική δίαιτα καταστέλλει την ανάπτυξη του όγκου σε ποντίκια

Καρκίνος παχέος εντέρου: Οι δίαιτες κέτο καταστέλλουν δυναμικά την ανάπτυξη του όγκου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.



Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (CRC) είναι ο τρίτος πιο κοινός καρκίνος που διαγιγνώσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η δυτική δίαιτα, που περιλαμβάνει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η υπερβολική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών – ειδικά κόκκινου κρέατος – αυξάνει τον κίνδυνο καρκινώματος. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ευρήματα, οι δίαιτες που περιλαμβάνουν νηστεία και περιορισμό των θερμίδων προστατεύουν από τους εντερικούς όγκους σε ζωικά μοντέλα. Εάν το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους παραμένει ακόμη άγνωστο.


Πρόσφατα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά από μελέτες σε ποντίκια που διερεύνησαν τους υποκείμενους προστατευτικούς μηχανισμούς πίσω από μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων για τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Διαπίστωσαν ότι το βήτα-υδροξυβουτυρικό (BHB) – ένα μόριο εναλλακτικής ενέργειας που παράγεται ως απόκριση σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων – καταστέλλει την ανάπτυξη του εντερικού όγκου. «Το BHB είναι ένα μικρό μόριο που παράγεται στο ήπαρ ως απόκριση στην πείνα ή σε μια κετογονική δίαιτα», είπε ο Δρ. Anton Bilchik, χειρουργός ογκολόγος και επικεφαλής ιατρικής στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Αγίου Ιωάννη στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John’s στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

«Η [νέα μελέτη] αποδεικνύει σε μοντέλο ποντικών ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου ενεργοποιώντας έναν υποδοχέα Hcar2 που επιβραδύνει την ανάπτυξη που βρίσκεται στην επένδυση του εντέρου. Αυτός ο υποδοχέας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κυτταρικής ανάπτυξης μέσα στο έντερο», πρόσθεσε ο Δρ. Bilchik, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Σημειώνεται ότι, η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Κέτο δίαιτες

Οι ερευνητές προσπάθησαν αρχικά να εντοπίσουν διατροφικές παρεμβάσεις που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εντερικού όγκου. Έτσι, σχεδίασαν έξι δίαιτες με ποικίλες αναλογίες λίπους προς υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων δύο κετογονικών με 90% αναλογίες λίπους προς υδατάνθρακες από φυτικές ή ζωικές πηγές. Αφού ξεκίνησαν τις δίαιτες, οι ερευνητές προκάλεσαν CRC στα ποντίκια μέσω τυπικών χημικών διαδικασιών. Με αυτόν τον τρόπο, παρατήρησαν ότι ο αριθμός και το μέγεθος των όγκων μειώθηκε όταν αυξήθηκαν οι αναλογίες λίπους προς υδατάνθρακες.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποντίκια που έκαναν δίαιτες κέτο επιβίωσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι δίαιτες κέτο ανέστειλαν την ανάπτυξη όγκου σε ένα γενετικό μοντέλο CRC. Επίσης κατέστειλαν την ανάπτυξη του όγκου μετά την ενεργοποίηση του CRC. Εν τω μεταξύ, η διακοπή της δίαιτας οδήγησε σε εκ νέου ανάπτυξη του όγκου, ακόμη κι αν είχε προηγουμένως μειώσει το μέγεθος του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι οι δίαιτες κέτο καταστέλλουν δυναμικά την ανάπτυξη όγκου του παχέος εντέρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου-Ζωτικής σημασίας η έγκαιρη κολονοσκόπηση

Καρκίνος - Ποιες οι πιθανότητες επανεμφάνισης για νεαρούς ασθενείς

Δύο φάρμακα στοχεύουν με επιτυχία προχωρημένους όγκους

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon