Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρκίνος ήπατος: Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου για τις γυναίκες

Καρκίνος ήπατος: Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου για τις γυναίκες

Καρκίνος ήπατος: Τα αναψυκτικά και άλλα ποτά με ζάχαρη μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Μια μελέτη για περισσότερες από 90.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες έπιναν τουλάχιστον ένα ρόφημα με ζάχαρη την ημέρα είχαν 78% υψηλότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν λιγότερα από τρία το μήνα. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι ένας δυνητικά τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του ήπατος», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Xuehong Zhang, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health στη Βοστώνη. «Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας, η μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να χρησιμεύσει ως στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση του καρκίνου του ήπατος», σημείωσε.

Παρόλο που η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη μειώθηκε σταθερά στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2003 και 2018, η συνολική πρόσληψη παραμένει υψηλή. Το εξήντα πέντε τοις εκατό των λευκών ενηλίκων ανέφεραν ότι κατανάλωναν τουλάχιστον μερικά ζαχαρούχα ποτά κάθε μέρα το 2017-2018, σημείωσε ο Zhang. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούν καρκίνο του ήπατος, μόνο ότι φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν σήμερα (14/6) σε διαδικτυακή συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής και θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές. Για τη μελέτη, η ομάδα του Zhang συνέλεξε δεδομένα για 90.504 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μεταξύ 50 και 79 ετών που συμμετείχαν σε μια μελέτη ορόσημο που ονομάζεται Women’s Health Initiative. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και παρακολουθήθηκαν για 18 χρόνια κατά μέσο όρο. Συνολικά, 205 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Περίπου το 7% των συμμετεχουσών ανέφερε ότι έπινε μία ή περισσότερες μερίδες ροφημάτων με ζάχαρη την ημέρα, διαπίστωσε η μελέτη. Και όσες το έκαναν είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος. Οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα είχαν 73% υψηλότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με εκείνες που δεν κατανάλωναν ποτέ αυτά τα ποτά ή έπιναν λιγότερα από τρία το μήνα, διαπίστωσε η μελέτη. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ποτά με ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, που είναι και οι δύο παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Αυτά τα ποτά συμβάλλουν επίσης σε μειωμένη απόκριση στην ινσουλίνη και σε συσσώρευση λίπους στο συκώτι, δύο παράγοντες σημαντικοί την υγεία του ήπατος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος ήπατος: Ανακαλύφθηκε μεταβολική οδός που ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες

Ολιστική αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου ήπατος

Στο Βόλο ταξιδεύει η εκστρατεία για τον Καρκίνο του ήπατος «Δουλεύει για Σένα»

Νέες καινοτόμες θεραπείες, βασικοί παράγοντες κινδύνου & δράσεις ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Ήπατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon