Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρκίνος ήπατος: Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου για τις γυναίκες

Καρκίνος ήπατος: Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου για τις γυναίκες

Καρκίνος ήπατος: Τα αναψυκτικά και άλλα ποτά με ζάχαρη μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Μια μελέτη για περισσότερες από 90.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες έπιναν τουλάχιστον ένα ρόφημα με ζάχαρη την ημέρα είχαν 78% υψηλότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν λιγότερα από τρία το μήνα. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι ένας δυνητικά τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του ήπατος», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Xuehong Zhang, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health στη Βοστώνη. «Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας, η μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να χρησιμεύσει ως στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση του καρκίνου του ήπατος», σημείωσε.

Παρόλο που η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη μειώθηκε σταθερά στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2003 και 2018, η συνολική πρόσληψη παραμένει υψηλή. Το εξήντα πέντε τοις εκατό των λευκών ενηλίκων ανέφεραν ότι κατανάλωναν τουλάχιστον μερικά ζαχαρούχα ποτά κάθε μέρα το 2017-2018, σημείωσε ο Zhang. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούν καρκίνο του ήπατος, μόνο ότι φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν σήμερα (14/6) σε διαδικτυακή συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής και θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές. Για τη μελέτη, η ομάδα του Zhang συνέλεξε δεδομένα για 90.504 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μεταξύ 50 και 79 ετών που συμμετείχαν σε μια μελέτη ορόσημο που ονομάζεται Women’s Health Initiative. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και παρακολουθήθηκαν για 18 χρόνια κατά μέσο όρο. Συνολικά, 205 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Περίπου το 7% των συμμετεχουσών ανέφερε ότι έπινε μία ή περισσότερες μερίδες ροφημάτων με ζάχαρη την ημέρα, διαπίστωσε η μελέτη. Και όσες το έκαναν είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος. Οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα είχαν 73% υψηλότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με εκείνες που δεν κατανάλωναν ποτέ αυτά τα ποτά ή έπιναν λιγότερα από τρία το μήνα, διαπίστωσε η μελέτη. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ποτά με ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, που είναι και οι δύο παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Αυτά τα ποτά συμβάλλουν επίσης σε μειωμένη απόκριση στην ινσουλίνη και σε συσσώρευση λίπους στο συκώτι, δύο παράγοντες σημαντικοί την υγεία του ήπατος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος ήπατος: Ανακαλύφθηκε μεταβολική οδός που ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες

Ολιστική αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου ήπατος

Στο Βόλο ταξιδεύει η εκστρατεία για τον Καρκίνο του ήπατος «Δουλεύει για Σένα»

Νέες καινοτόμες θεραπείες, βασικοί παράγοντες κινδύνου & δράσεις ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Ήπατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon