Καρκίνος Διατροφή: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας από τους πιο συχνούς γυναικολογικούς καρκίνους. Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Παρακάτω θα διερευνήσουμε πώς αυτό που τρώμε σχετίζεται με τον κινδύνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εξηγώντας ποιες τροφές αυξάνουν και ποιες μειώνουν τον κίνδυνο.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας από τους πιο συχνούς γυναικολογικούς καρκίνους. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι περίπου 14.000 άτομα θα λάβουν διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022. Έως και το 99,7% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οφείλονται σε μόλυνση με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Αυτή η ιογενής λοίμωξη προκαλεί μη φυσιολογικές αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, οδηγώντας στην ανάπτυξη αυτής της μορφής καρκίνου.
Οι γιατροί μπορεί να διαγνώσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια συνήθων εξετάσεων υγείας, όπως το τεστ Παπανικολάου και το τεστ HPV. Η κατάσταση είναι συχνά ασυμπτωματική. Εκτός από τα τακτικά τεστ Παπανικολάου και το τεστ HPV, υπάρχουν τρία εμβόλια HPV που προστατεύουν από ορισμένα στελέχη του ιού που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη του HPV σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες, τη συνλοίμωξη με σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως ο HIV και τη διατροφή.
Η σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Η διατροφή παίζει ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η υγιεινή διατροφή βοηθά στη βελτιστοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο, με τη σειρά του, εξαλείφει τον HPV και βοηθά το σώμα να ανταποκρίνεται στους καρκινικούς όγκους. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει επικεντρωθεί σε αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά και διατροφικά πρότυπα που μετριάζουν τον αντίκτυπο του HPV.
Οι δίαιτες με υψηλό δυναμικό φλεγμονής -όπως το δυτικού τύπου διατροφικό πρότυπο- σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών που έχουν λοίμωξη από HPV και καθιστικό τρόπο ζωής. Μια δυτική δίαιτα – η οποία είναι συνήθως υψηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, πρόσθετα σάκχαρα και νάτριο – φέρεται να αυξάνει τη χρόνια φλεγμονή και καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο των λοιμώξεων από τον HPV. Η επίμονη λοίμωξη από τον HPV οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Από την άλλη πλευρά, η τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής – πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, υγιή λίπη και ψάρια – μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HPV και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών, όπως τα καροτενοειδή, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η βήτα καροτίνη και οι βιταμίνες C, E και A μπορεί να καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που καπνίζουν.
Επιπλέον, θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη D και το λυκοπένιο μπορεί να σταματήσουν την εξέλιξη του HPV σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Καθένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά παίζει διάφορους προστατευτικούς και αλληλοεπικαλυπτόμενους ρόλους κατά τα αναπτυξιακά στάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επομένως, είναι καλύτερο να εστιάσετε σε γενικά διατροφικά πρότυπα και όχι μόνο σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά.
Τροφές που βοηθούν
Μια μελέτη παρατήρησης σε σχεδόν 300.000 γυναίκες υποδηλώνει ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών – τα οποία είναι πλούσια σε διάφορα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά – σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μια ημερήσια αύξηση 100 γραμμαρίων (g) φρούτων, που ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι κράνμπερι, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ομοίως, η ημερήσια αύξηση κατά 100 γραμμάρια λαχανικών έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.
Η υιοθέτηση ενός διατροφικού προτύπου παρόμοιου με τη μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονής και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Είναι σημαντικό λοιπόν να τρώτε περισσότερα:
- φρούτα και λαχανικά, με έμφαση στην ποικιλία χρωμάτων και υφών
- σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ρύζι ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, ψωμί και κουσκούς
- ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο, πουείναι υγιή, ακόρεστα λιπαρά, για να αντικαταστήσουν τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά
- βότανα και μπαχαρικά, όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο
- γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι
- όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια
Εκτός από τη διατήρηση μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής, η χρήση ενός καθημερινού συμπληρώματος πολυβιταμινών σε γυναίκες με HPV σχετίζεται με μια λιγότερο σοβαρή λοίμωξη από HPV και χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Τροφές προς αποφυγή
Τρόφιμα με υψηλό δυναμικό φλεγμονής σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η «κουλτούρα γρήγορου φαγητού» της δυτικής διατροφής, που χαρακτηρίζεται από επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι χαμηλά σε διαιτητικές ίνες και πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, αυξάνει τη φλεγμονή και εμπλέκεται στην ανάπτυξη καρκίνων. Έτσι, τα τρόφιμα που πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε περιλαμβάνουν:
- τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
- επεξεργασμένα κρέατα όπως το αλλαντικό
- κόκκινα κρέατα
- τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά
- Η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων από ζαχαρούχα ποτά, γαλακτοκομικά επιδόρπια και επιτραπέζια ζάχαρη αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου σε μια 10ετή μελέτη παρατήρησης σε περισσότερα από 100.000 άτομα.
- Κόκκινα κρέατα όπως το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί σε ποσότητα 101–200 g την ημέρα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τόσο σε προεμμηνοπαυσιακές όσο και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
- Περιορίστε την πρόσληψη ζωικών πηγών και βιομηχανικά παραγόμενων πηγών κορεσμένων και τρανς λιπαρών, τα οποία η έρευνα έχει δείξει ότι προάγουν την ανάπτυξη καρκινικού όγκου.
- Οι φυσικές και φυτικές πηγές κορεσμένων και τρανς λιπαρών δεν είχαν αρνητικό αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου.
- Τα προφλεγμονώδη τρόφιμα διαταράσσουν την ισορροπία των «καλών» βακτηρίων που ζουν στο έντερο, προκαλούν φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube