Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρκίνος διατροφή: Ποιες τροφές θέλουν οι ειδικοί στον καρκίνο να σταματήσετε να τρώτε;

Καρκίνος διατροφή: Ποιες τροφές θέλουν οι ειδικοί στον καρκίνο να σταματήσετε να τρώτε;

Καρκίνος διατροφή: Η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με καρκίνο, ενώ άλλα απαιτούν περισσότερη έρευνα.


Τραγανά σάντουιτς μπέικον σε λευκό ψωμί, μια ωραία παγωμένη μπύρα ένα ηλιόλουστο απόγευμα. Γνωρίζαμε από καιρό ότι δεν είναι οι πιο υγιεινές επιλογές και, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν για κινδύνους για την υγεία, αυτές οι μικρές απολαύσεις αισθάνονται λιγότερο ανακουφιστικές. Νωρίτερα φέτος, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων κάτω των 55 ετών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με πριν από μια δεκαετία.

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Έρευνας του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (IARC) σχεδιάζει να χαρακτηρίσει το τεχνητό γλυκαντικό Aspartame ως πιθανό καρκινογόνο. Ο Philip Calder, καθηγητής διατροφικής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, λέει: «Ο καρκίνος συμβαίνει όταν τα κύτταρα χάνουν τον έλεγχο και απλώς συνεχίζουν να διαιρούνται, οπότε λαμβάνετε όλο και περισσότερα από αυτά τα είδη κυττάρων που δεν θα έπρεπε να έχετε». Η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με καρκίνο, ενώ άλλα απαιτούν περισσότερη έρευνα.

Μεγάλοι ένοχοι

Σαλάμι, μπέικον, λουκάνικα και ζαμπόν

Το 2015, η IARC ταξινόμησε αυτά τα επεξεργασμένα κρέατα ως «σίγουρη» αιτία καρκίνου. Το NHS συμβουλεύει τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων σε λιγότερο από 70 γραμμάρια την ημέρα. Ο λόγος ανησυχίας είναι οι χημικές ουσίες που ονομάζονται νιτρώδη, οι οποίες διατηρούν αυτές τις τροφές πιο φρέσκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, τα νιτρώδη μπορούν να σχηματίσουν καρκινογόνες ενώσεις γνωστές ως νιτροζαμίνες.

Αντικαταστήστε με: Εναλλακτικές επιλογές πρωινού όπως αβοκάντο ή μανιτάρια.

Αλκοόλ

Το σώμα μας μετατρέπει το αλκοόλ σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία καταστρέφει τα κύτταρα. Η Sadie Boniface, του Ινστιτούτου Μελετών Αλκοόλ, λέει: «Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού, του οισοφάγου, του στόματος και του λαιμού, ξεκινώντας από τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, και επίσης αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του ήπατος και του παχέος εντέρου σε υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ. .»

Αντικατάσταση με: Η αυξανόμενη γκάμα μπύρας χωρίς αλκοόλ και οινοπνευματωδών ποτών που προσφέρονται τώρα, σημαίνει ότι η μείωση της κατανάλωσης γίνεται ευκολότερη.

Ανησυχίες

Μοσχάρι και κόκκινο κρέας

Η υπερβολική κατανάλωση βοείου κρέατος, αρνιού και χοιρινού κρέατος είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι ένα μόριο που ονομάζεται αίμη – η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικές αλλοιώσεις στην επένδυση του παχέος εντέρου, οι οποίες μπορεί να γίνουν καρκινογόνες.

Αναψυκτικά με ζάχαρη

Επιστήμονες στο Harvard T H Chan School of Public Health ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από δύο ζαχαρούχα ποτά την ημέρα είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο Calder πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά ζαχαρούχα ποτά είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι, ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο.

Αντικαταστήστε με: Νερό, γάλα, καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη.

Κέικ, δημητριακά πρωινού, σοκολάτα και γλυκά

Αυτά τα προϊόντα είναι εξαιρετικά ζαχαρούχα. Αν και καμία τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου δεν έχει δείξει άμεση σχέση μεταξύ ζάχαρης και καρκίνου, οι διατροφολόγοι λένε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης έχουν συνήθως μια αρκετά κακή διατροφή. Ο Duane Mellor, διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο Aston, λέει ότι αυτό συνήθως σημαίνει χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών και λιγότερες κενώσεις του εντέρου. «Αυτή η τακτική κίνηση δίνει λιγότερο χρόνο σε τυχόν καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στο κόλον να έρθουν σε επαφή με κύτταρα που θα μπορούσαν να γίνουν καρκινικά».

Αντικαταστήστε με: Πηγές φυτικών ινών όπως κονσερβοποιημένα ή φρέσκα λαχανικά.

Πιθανοί ύποπτοι

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Τα επιστημονικά στοιχεία είναι θολά για τα τεχνητά γλυκαντικά. Την περασμένη εβδομάδα, επιστήμονες που εργάζονται για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρότειναν ότι η ασπαρτάμη μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία καρκίνου. Αλλά όπως και με τη ζάχαρη, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τεχνητά γλυκαντικά έχουν δίαιτα φτωχότερης ποιότητας.

Αντικατάσταση με: Φρούτα.

Φιστίκια και φυστικοβούτυρο

Δεν είναι τα φιστίκια που είναι το πρόβλημα, αλλά οι αφλατοξίνες, τοξίνες που παράγονται από ορισμένους μύκητες που βρίσκονται στα φιστίκια και στους ξηρούς καρπούς. Οι αφλατοξίνες έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας αγοράζοντας μόνο μεγάλες επωνυμίες φιστικιών και φυστικοβούτυρου και απορρίπτοντας ξηρούς καρπούς που φαίνονται μουχλιασμένοι, αποχρωματισμένοι ή ζαρωμένοι.

Αντικαταστήστε με: Εναλλακτικά όπως ηλίανθο και βούτυρο αμυγδάλου.

Νερό βρύσης

Οι πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAs) που χρησιμοποιούνται σε διάφορες καταναλωτικές και βιομηχανικές διαδικασίες βρίσκονται όλο και περισσότερο στο πόσιμο νερό μας. Αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση να εισαγάγει πιο αυστηρή νομοθεσία για το πόσιμο νερό, αφού μελέτες τα έχουν συνδέσει με ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αντικατάσταση με: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα φίλτρο ή κανάτα φίλτρου που έχει τοποθετηθεί με βρύση για όσους ανησυχούν για τα PFA.

Αρωματισμένα γιαούρτια

Το προσκήνιο στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχει προκαλέσει ανησυχίες για προϊόντα με υψηλά επίπεδα γαλακτωματοποιητών, συνθετικών χημικών ουσιών που συνήθως αναμειγνύουν συστατικά μεταξύ τους και δημιουργούν μια λεία υφή. Καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι οι γαλακτωματοποιητές είναι άμεσα καρκινικοίγονιδιακά, αλλά πιστεύεται ότι προκαλούν φλεγμονή στο έντερο και στην κυκλοφορία του αίματος επειδή το σώμα δεν τα αναγνωρίζει.

Αντικαταστήστε με: Απλό γιαούρτι, αρωματισμένο με φρούτα ή μέλι.

Άσπρο ψωμί

Οι διατροφολόγοι ανησυχούν επίσης για τα βαριά επεξεργασμένα δημητριακά, όπως τα προϊόντα λευκού ψωμιού. Μελέτες πληθυσμού έχουν συσχετίσει την υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών με κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου. «Αν τρώτε πολλά επεξεργασμένα δημητριακά, πιθανότατα δεν τρώτε πολλά προϊόντα ολικής αλέσεως που περιέχουν περισσότερες από τις φυτικές ίνες που χρειάζεστε», λέει ο Mellor.

Αντικαταστήστε με: Ψωμί ολικής αλέσεως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στους άνδρες

Ορισμένοι καρκίνοι βρίσκονται σε άνοδο μεταξύ των Ισπανοαμερικανών

Η ασπαρτάμη είναι πιθανώς καρκινογόνα ουσία;

Έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός νέων φαρμάκων θα μπορούσε να νικήσει τον καρκίνο του παγκρέατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon