Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρδιακή ανεπάρκεια και αλάτι: Ο αποκλεισμός του ίσως δεν ενδείκνυται για όλους [Μελέτη]

Καρδιακή ανεπάρκεια και αλάτι: Ο αποκλεισμός του ίσως δεν ενδείκνυται για όλους [Μελέτη]

Καρδιακή ανεπάρκεια και αλάτι: Ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού θεωρείται βασικό συστατικό της θεραπείας της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά ο υπερβολικός περιορισμός της μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τα αποτελέσματα για άτομα με μια κοινή μορφή της πάθησης, προτείνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart.



Ο περιορισμός του αλατιού συνιστάται συχνά στις κατευθυντήριες οδηγίες για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά το βέλτιστο εύρος περιορισμού (από λιγότερο από 1,5 g έως λιγότερο από 3 g ημερησίως) και η επίδρασή του στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης δεν είναι ξεκάθαρη. Η καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, που αποτελεί το ήμισυ όλων των περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας, εμφανίζεται όταν ο κάτω αριστερός θάλαμος της καρδιάς (αριστερή κοιλία) δεν μπορεί να γεμίσει σωστά με αίμα (διαστολική φάση), μειώνοντας την ποσότητα του αίματος που αντλείται στο σώμα.


Σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν περαιτέρω τη συσχέτιση με την πρόσληψη αλατιού, οι ερευνητές βασίστηκαν σε δευτερογενή ανάλυση δεδομένων από 1713 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης που συμμετείχαν στη δοκιμή TOPCAT. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο αλάτι πρόσθεταν συνήθως στο μαγείρεμα των βασικών προϊόντων διατροφής τους. Στη συνέχεια, η υγεία τους παρακολουθήθηκε για 3 χρόνια κατά μέσο όρο. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες (816) είχαν μηδενικό σκορ μαγειρικού αλατιού. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς ήταν άνδρες (56%) και οι περισσότεροι ήταν λευκοί (81%). Ζύγιζαν σημαντικά περισσότερο και είχαν χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση (70 mm Hg) από εκείνους με βαθμολογία μαγειρικού αλατιού πάνω από το μηδέν (897).

Εισήχθησαν επίσης στο νοσοκομείο πιο συχνά για καρδιακή ανεπάρκεια, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη τύπου 2, φτωχότερη νεφρική λειτουργία, να λαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της καρδιακής τους ανεπάρκειας και να έχουν μειωμένο κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας (χαμηλότερη καρδιακή παροχή). Οι συμμετέχοντες με βαθμολογία μαγειρικού αλατιού πάνω από το μηδέν διέτρεχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο από εκείνους των οποίων η βαθμολογία ήταν μηδέν, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ήταν λιγότερο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά δεν ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία ή από καρδιαγγειακή νόσο από εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου αλάτι στη διατροφή τους.

Επιπλέον, οι ασθενείς ηλικίας 70 ετών και κάτω είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να ωφεληθούν από την προσθήκη αλατιού στο μαγείρεμα τους, όσον αφορά την εισαγωγή στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να καθορίσει τις αιτίες των ευρημάτων. Παράλληλα, δεν ήταν διαθέσιμα στους ερευνητές όλα τα σχετικά δεδομένα από τη δοκιμή TOPCAT, ενώ η βαθμολογία του μαγειρικού αλατιού αναφέρθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Η χαμηλότερη πρόσληψη νατρίου συνδέεται συνήθως με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στο ευρύ κοινό και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Θεωρείται ότι μειώνει την κατακράτηση υγρών και την ενεργοποίηση των ορμονών που εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού για τον έλεγχο της καρδιακής ανεπάρκειας δεν τόσο απλή υπόθεση, λένε οι ερευνητές. Μπορεί να προκαλέσει συστολή του ενδαγγειακού όγκου, η οποία θα μπορούσε, με τη σειρά της, να μειώσει τη συμφόρηση και την απαίτηση για ταμπλέτες νερού για τη διευκόλυνση της κατακράτησης υγρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το πένθος αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρας καρδιακής ανεπάρκειας

6 σημάδια που δείχνουν ότι ο βήχας σας είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου

Ενέσιμο τζελ για την αποκατάσταση βλαβών της καρδιάς

Tο κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon