Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρδιακή ανεπάρκεια και αλάτι: Ο αποκλεισμός του ίσως δεν ενδείκνυται για όλους [Μελέτη]

Καρδιακή ανεπάρκεια και αλάτι: Ο αποκλεισμός του ίσως δεν ενδείκνυται για όλους [Μελέτη]

Καρδιακή ανεπάρκεια και αλάτι: Ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού θεωρείται βασικό συστατικό της θεραπείας της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά ο υπερβολικός περιορισμός της μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τα αποτελέσματα για άτομα με μια κοινή μορφή της πάθησης, προτείνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart.


Ο περιορισμός του αλατιού συνιστάται συχνά στις κατευθυντήριες οδηγίες για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά το βέλτιστο εύρος περιορισμού (από λιγότερο από 1,5 g έως λιγότερο από 3 g ημερησίως) και η επίδρασή του στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης δεν είναι ξεκάθαρη. Η καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, που αποτελεί το ήμισυ όλων των περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας, εμφανίζεται όταν ο κάτω αριστερός θάλαμος της καρδιάς (αριστερή κοιλία) δεν μπορεί να γεμίσει σωστά με αίμα (διαστολική φάση), μειώνοντας την ποσότητα του αίματος που αντλείται στο σώμα.

Σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν περαιτέρω τη συσχέτιση με την πρόσληψη αλατιού, οι ερευνητές βασίστηκαν σε δευτερογενή ανάλυση δεδομένων από 1713 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης που συμμετείχαν στη δοκιμή TOPCAT. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο αλάτι πρόσθεταν συνήθως στο μαγείρεμα των βασικών προϊόντων διατροφής τους. Στη συνέχεια, η υγεία τους παρακολουθήθηκε για 3 χρόνια κατά μέσο όρο. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες (816) είχαν μηδενικό σκορ μαγειρικού αλατιού. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς ήταν άνδρες (56%) και οι περισσότεροι ήταν λευκοί (81%). Ζύγιζαν σημαντικά περισσότερο και είχαν χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση (70 mm Hg) από εκείνους με βαθμολογία μαγειρικού αλατιού πάνω από το μηδέν (897).

Εισήχθησαν επίσης στο νοσοκομείο πιο συχνά για καρδιακή ανεπάρκεια, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη τύπου 2, φτωχότερη νεφρική λειτουργία, να λαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της καρδιακής τους ανεπάρκειας και να έχουν μειωμένο κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας (χαμηλότερη καρδιακή παροχή). Οι συμμετέχοντες με βαθμολογία μαγειρικού αλατιού πάνω από το μηδέν διέτρεχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο από εκείνους των οποίων η βαθμολογία ήταν μηδέν, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ήταν λιγότερο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά δεν ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία ή από καρδιαγγειακή νόσο από εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου αλάτι στη διατροφή τους.

Επιπλέον, οι ασθενείς ηλικίας 70 ετών και κάτω είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να ωφεληθούν από την προσθήκη αλατιού στο μαγείρεμα τους, όσον αφορά την εισαγωγή στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να καθορίσει τις αιτίες των ευρημάτων. Παράλληλα, δεν ήταν διαθέσιμα στους ερευνητές όλα τα σχετικά δεδομένα από τη δοκιμή TOPCAT, ενώ η βαθμολογία του μαγειρικού αλατιού αναφέρθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Η χαμηλότερη πρόσληψη νατρίου συνδέεται συνήθως με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στο ευρύ κοινό και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Θεωρείται ότι μειώνει την κατακράτηση υγρών και την ενεργοποίηση των ορμονών που εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού για τον έλεγχο της καρδιακής ανεπάρκειας δεν τόσο απλή υπόθεση, λένε οι ερευνητές. Μπορεί να προκαλέσει συστολή του ενδαγγειακού όγκου, η οποία θα μπορούσε, με τη σειρά της, να μειώσει τη συμφόρηση και την απαίτηση για ταμπλέτες νερού για τη διευκόλυνση της κατακράτησης υγρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το πένθος αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρας καρδιακής ανεπάρκειας

6 σημάδια που δείχνουν ότι ο βήχας σας είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου

Ενέσιμο τζελ για την αποκατάσταση βλαβών της καρδιάς

Tο κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φακές: Εντάσσοντας τις φακές στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη δομή και τη λειτουργία των οστών.

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Close Icon