Καρδιοαγγειακές παθήσεις: Σε παγκόσμιο επίπεδο, η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερα από 17 εκατομμύρια πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα προκαλούνται από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου (CVD). Η ανθυγιεινή διατροφή, η σωματική αδράνεια, η χρήση καπνού και αλκοόλ προσδιορίζονται ως οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αποφυγή της χρήσης καπνού, η μείωση της πρόσληψης αλατιού, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, η τακτική σωματική δραστηριότητα και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν και να διατηρήσουν υγιεινές συμπεριφορές για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal αποκάλυψε ότι οι ενήλικες που δεν τρώνε αρκετά από έξι βασικές τροφές σε συνδυασμό (που περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά) μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. ασθένεια (CVD). Επικεφαλής της μελέτης ήταν ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster και του Hamilton Health Sciences.
Είναι πολύ σημαντικό να τρώτε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών, σημείωσαν οι ερευνητές. Αλλά δήλωσαν επίσης ότι μπορείτε να επιτύχετε μια υγιεινή διατροφή συμπεριλαμβάνοντας μέτριες ποσότητες δημητριακών ολικής αλέσεως ή μη επεξεργασμένα κρέατα.
Η μέτρια κατανάλωση είναι το κλειδί για την πρόληψη ασθενειών
Δίνεται έμφαση στην υψηλότερη κατανάλωση προστατευτικών τροφών φυσικών τροφών για την πρόληψη ασθενειών. Ενώ η μελέτη συνιστούσε αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, πρότεινε μέτρια κατανάλωση ψαριών, γαλακτοκομικών ολικής αλέσεως, δημητριακών ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένων κρέατος. Διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση αυτών των τροφίμων σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας.
Τρώτε αρκετά από αυτές τις αυτές τις τροφές;
Οι ερευνητές συνιστούν μια μέση ημερήσια πρόσληψη δύο με τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών, μία μερίδα ξηρών καρπών και δύο μερίδες γαλακτοκομικών. Ενθαρρύνουν επίσης τους ανθρώπους να τρώνε τρεις έως τέσσερις εβδομαδιαίες μερίδες οσπρίων και δύο έως τρεις εβδομαδιαίες μερίδες ψαριού. Όσον αφορά τα πιθανά υποκατάστατα, προτείνουν να συμπεριλαμβάνονται δημητριακά ολικής αλέσεως σε μία μερίδα ημερησίως και μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ή πουλερικά σε μία μερίδα ημερησίως.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube