Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Tροφές που πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Tροφές που πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Καρδιοαγγειακές παθήσεις: Σε παγκόσμιο επίπεδο, η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερα από 17 εκατομμύρια πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα προκαλούνται από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου (CVD). Η ανθυγιεινή διατροφή, η σωματική αδράνεια, η χρήση καπνού και αλκοόλ προσδιορίζονται ως οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αποφυγή της χρήσης καπνού, η μείωση της πρόσληψης αλατιού, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, η τακτική σωματική δραστηριότητα και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν και να διατηρήσουν υγιεινές συμπεριφορές για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal αποκάλυψε ότι οι ενήλικες που δεν τρώνε αρκετά από έξι βασικές τροφές σε συνδυασμό (που περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά) μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. ασθένεια (CVD). Επικεφαλής της μελέτης ήταν ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster και του Hamilton Health Sciences. 

Είναι πολύ σημαντικό να τρώτε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών, σημείωσαν οι ερευνητές. Αλλά δήλωσαν επίσης ότι μπορείτε να επιτύχετε μια υγιεινή διατροφή συμπεριλαμβάνοντας μέτριες ποσότητες δημητριακών ολικής αλέσεως ή μη επεξεργασμένα κρέατα.

Η μέτρια κατανάλωση είναι το κλειδί για την πρόληψη ασθενειών

Δίνεται έμφαση στην υψηλότερη κατανάλωση προστατευτικών τροφών φυσικών τροφών για την πρόληψη ασθενειών. Ενώ η μελέτη συνιστούσε αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, πρότεινε μέτρια κατανάλωση ψαριών, γαλακτοκομικών ολικής αλέσεως, δημητριακών ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένων κρέατος. Διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση αυτών των τροφίμων σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας. 

Τρώτε αρκετά από αυτές τις αυτές τις τροφές;

Οι ερευνητές συνιστούν μια μέση ημερήσια πρόσληψη δύο με τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών, μία μερίδα ξηρών καρπών και δύο μερίδες γαλακτοκομικών. Ενθαρρύνουν επίσης τους ανθρώπους να τρώνε τρεις έως τέσσερις εβδομαδιαίες μερίδες οσπρίων και δύο έως τρεις εβδομαδιαίες μερίδες ψαριού. Όσον αφορά τα πιθανά υποκατάστατα, προτείνουν να συμπεριλαμβάνονται δημητριακά ολικής αλέσεως σε μία μερίδα ημερησίως και μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ή πουλερικά σε μία μερίδα ημερησίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς τους

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις θα αυξηθούν κατά 30% έως το 2060

Προβλήματα υγείας από τα οποία μπορεί να υποφέρει ο σύντροφός σας μετά την ηλικία των 40

Ο καφές επηρεάζει τα άτομα με υπέρταση;

Πώς συνδέεται η κακή υγεία της καρδιάς με τις μυοσκελετικές διαταραχές;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon