Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρδιά: Φάτε νωρίτερα τα γεύματά σας για να την θωρακίσετε

Καρδιά: Φάτε νωρίτερα τα γεύματά σας για να την θωρακίσετε

Οι τροφές που ενσωματώνετε στα γεύματά σας μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων τύπων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι τροφές που ενσωματώνετε στα γεύματά σας μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων τύπων καρδιαγγειακών παθήσεων. Τώρα όμως, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η ώρα που είναι αναγκαία για να τα καταναλώσετε μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για την καρδιά σας. Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, το πρωινό και το βραδινό πιο αργά μέσα στην μέρα φαίνεται να συνδέονται με υψηλότερο συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτή η επίδραση ήταν μάλιστα ισχυρότερη για τις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.

Πώς επηρεάζει το timing των γευμάτων την καρδιά σας;

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της ώρας που οι άνθρωποι κατανάλωναν τα γεύματά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Η έρευνα περιέλαβε 103.389 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη NutriNet-Santé, μια συνεχιζόμενη διαδικτυακή μελέτη στη Γαλλία που εξετάζει τη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν περίπου τα 42 έτη και σχεδόν 8 στους 10 ήταν γυναίκες.

Τι ώρα να τρώτε πρωινό και βραδινό

Όπως αναφέρουν, το πρωί «κάθε επιπλέον ώρα καθυστέρησης της ώρας του πρωινού συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο συνολικής καρδιαγγειακής νόσου». Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι «κάθε επιπλέον ώρα καθυστέρησης της ώρας του τελευταίου γεύματος συσχετίστηκε με 8% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου». Σύμφωνα με τους ίδιους, οι άνθρωποι που έτρωγαν το τελευταίο τους γεύμα μετά τις 9 το βράδυ είχαν 28% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν το τελευταίο τους γεύμα πριν από τις 20:00. Επιπλέον, η μεγαλύτερης διάρκειας βραδινή νηστεία (αποχή από το φαγητό) φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων τύπων εγκεφαλοαγγειακής νόσου. Ωστόσο, η ολονύκτια νηστεία δεν είχε καμία επίδραση στον συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή στεφανιαίας νόσου. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι πιθανώς ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να μειωθεί εάν τρώτε τα γεύματά σας νωρίτερα κι εάν η βραδινή νηστεία διαρκεί περισσότερο τρώγοντας νωρίς βραδινό αντί να παραλείπετε το πρωινό σας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Ο ρόλος του κιρκάδιου ρυθμού

Ο μειωμένος καρδιαγγειακός κίνδυνος όταν τρώτε νωρίτερα τα γεύματά σας μέσα στην μέρα, πιθανότατα οφείλεται στην επίδραση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος στους κιρκάδιους ρυθμούς των οργάνων, εξηγούν οι ερευνητές. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι οι περίπου 24ωροι κύκλοι που σχηματίζουν το εσωτερικό ρολόι του σώματος. Ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης, ο οποίος συνδέεται με τον κύκλο της ημέρας και της νύχτας. Άλλα περιβαλλοντικά στοιχεία μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους κιρκάδιους ρυθμούς. Έρευνες δείχνουν όμως ότι ο καθημερινός κύκλος διατροφής και νηστείας βοηθά στο συγχρονισμό των κιρκάδιων ρυθμών σε όργανα όπως το ήπαρ, η καρδιά, τα νεφρά και το πάγκρεας.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η διατροφή φροντίζει την υγεία της σπονδυλικής σας στήλης;

Πώς τα αυγά μπορούν να βοηθήσουν τον μεταβολισμό μας;

Τροφές που βοηθούν στην αύξηση του κολλαγόνου φυσικά

Λιναρόσπορος: Μια φυσική ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon