Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρδιά: Φάτε νωρίτερα τα γεύματά σας για να την θωρακίσετε

Καρδιά: Φάτε νωρίτερα τα γεύματά σας για να την θωρακίσετε

Οι τροφές που ενσωματώνετε στα γεύματά σας μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων τύπων καρδιαγγειακών παθήσεων.


Οι τροφές που ενσωματώνετε στα γεύματά σας μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων τύπων καρδιαγγειακών παθήσεων. Τώρα όμως, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η ώρα που είναι αναγκαία για να τα καταναλώσετε μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για την καρδιά σας. Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, το πρωινό και το βραδινό πιο αργά μέσα στην μέρα φαίνεται να συνδέονται με υψηλότερο συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτή η επίδραση ήταν μάλιστα ισχυρότερη για τις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.

Πώς επηρεάζει το timing των γευμάτων την καρδιά σας;

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της ώρας που οι άνθρωποι κατανάλωναν τα γεύματά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Η έρευνα περιέλαβε 103.389 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη NutriNet-Santé, μια συνεχιζόμενη διαδικτυακή μελέτη στη Γαλλία που εξετάζει τη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν περίπου τα 42 έτη και σχεδόν 8 στους 10 ήταν γυναίκες.

Τι ώρα να τρώτε πρωινό και βραδινό

Όπως αναφέρουν, το πρωί «κάθε επιπλέον ώρα καθυστέρησης της ώρας του πρωινού συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο συνολικής καρδιαγγειακής νόσου». Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι «κάθε επιπλέον ώρα καθυστέρησης της ώρας του τελευταίου γεύματος συσχετίστηκε με 8% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου». Σύμφωνα με τους ίδιους, οι άνθρωποι που έτρωγαν το τελευταίο τους γεύμα μετά τις 9 το βράδυ είχαν 28% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν το τελευταίο τους γεύμα πριν από τις 20:00. Επιπλέον, η μεγαλύτερης διάρκειας βραδινή νηστεία (αποχή από το φαγητό) φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων τύπων εγκεφαλοαγγειακής νόσου. Ωστόσο, η ολονύκτια νηστεία δεν είχε καμία επίδραση στον συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή στεφανιαίας νόσου. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι πιθανώς ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να μειωθεί εάν τρώτε τα γεύματά σας νωρίτερα κι εάν η βραδινή νηστεία διαρκεί περισσότερο τρώγοντας νωρίς βραδινό αντί να παραλείπετε το πρωινό σας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Ο ρόλος του κιρκάδιου ρυθμού

Ο μειωμένος καρδιαγγειακός κίνδυνος όταν τρώτε νωρίτερα τα γεύματά σας μέσα στην μέρα, πιθανότατα οφείλεται στην επίδραση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος στους κιρκάδιους ρυθμούς των οργάνων, εξηγούν οι ερευνητές. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι οι περίπου 24ωροι κύκλοι που σχηματίζουν το εσωτερικό ρολόι του σώματος. Ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης, ο οποίος συνδέεται με τον κύκλο της ημέρας και της νύχτας. Άλλα περιβαλλοντικά στοιχεία μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους κιρκάδιους ρυθμούς. Έρευνες δείχνουν όμως ότι ο καθημερινός κύκλος διατροφής και νηστείας βοηθά στο συγχρονισμό των κιρκάδιων ρυθμών σε όργανα όπως το ήπαρ, η καρδιά, τα νεφρά και το πάγκρεας.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η διατροφή φροντίζει την υγεία της σπονδυλικής σας στήλης;

Πώς τα αυγά μπορούν να βοηθήσουν τον μεταβολισμό μας;

Τροφές που βοηθούν στην αύξηση του κολλαγόνου φυσικά

Λιναρόσπορος: Μια φυσική ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon