Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κανόνες για ασφαλή τρόφιμα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος

Κανόνες για ασφαλή τρόφιμα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να συμβεί στα τρόφιμα στο ψυγείο, έπειτα από μία πολύωρη διακοπή ρεύματος;

Η απάντηση εξαρτάται από τη διάρκεια της διακοπής, τα είδη των τροφίμων που είχατε στο ψυγείο και το τι κάνατε έως ότου επανέλθει το ρεύμα.

Όπως αναφέρουν ειδικοί από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) και την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), όταν πέφτει το ρεύμα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μένουμε μακριά από το ψυγείο.

Και αυτό, διότι ο γενικός κανόνας είναι πως, εφ’ όσον η πόρτα του παραμείνει κλειστή και το ρεύμα επανέλθει μέσα σε 4 ώρες, τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο θα είναι ασφαλή.

Τα ευπαθή τρόφιμα

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα ευπαθή τρόφιμα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων:

* Το ωμό κρέας

* Τα ωμά πουλερικά

* Τα ωμά ψάρια

* Τα αυγά

* Τα μαλακά τυριά, τα τριμμένα τυριά

* Οι έτοιμες σαλάτες (π.χ. ρώσικη, τονοσαλάτα, μαγιονέζα)

* Το γάλα, το γιαούρτι, το γάλα σόγιας, το γάλα για το μωρό, η κρέμα γάλακτος

* Τα κομμένα φρούτα και λαχανικά

* Τα μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν από προηγούμενες ημέρες, ιδίως αν περιέχουν πατάτα, ρύζι ή τυριά.

Αν έχετε ωμό κρέας, πουλερικά ή ψάρια στο ψυγείο, πρέπει αμέσως μετά την διακοπή, να ανοίξετε για λίγες στιγμές το ψυγείο για να τα μεταφέρετε στην κατάψυξη.

Αυτό είναι απαραίτητο διότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα δεν πρέπει να μείνουν επί περισσότερο από 2 ώρες σε θερμοκρασίες πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο αυτή είναι η μέγιστη ιδανική θερμοκρασία του ψυγείου όταν λειτουργεί και πιθανώς για τις πρώτες ώρες της διακοπές ρεύματος, λένε οι ειδικοί. Αν περάσουν οι πρώτες 2 ώρες, λογικά η θερμοκρασία θα αρχίσει να αυξάνεται και μέχρι να περάσει το 4ωρο μπορεί να υπάρξει αλλοίωση.

Για τον ίδιο λόγο, έπειτα από μία 4ωρη διακοπή ρεύματος και εφ’ όσον η θερμοκρασία στο ψυγείο σας υπερβαίνει τους 4 βαθμούς, πρέπει να πετάτε τα αυγά, τα μαλακά τυριά, τα γαλακτοκομικά και τα άλλα προϊόντα που προαναφέρθηκαν.

«Στις θερμοκρασίες άνω των 4 βαθμών είναι πιθανότερο να αρχίσουν να αναπτύσσονται βακτήρια, τα οποία προκαλούν τροφική δηλητηρίαση», εξηγεί η διαιτολόγος Lindsay Malone, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με πολλά συμπτώματα, από πόνο στην κοιλιά και λίγη διάρροια έως σοβαρούς εμέτους και διάρροια που χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση».

Τι μπορείτε να κρατήσετε

Υπάρχουν βέβαια και πολλά τρόφιμα που αντέχουν την πολύωρη διακοπή ρεύματος. Αυτά είναι:

* Τα σκληρά τυριά

* Το βούτυρο και η μαργαρίνη

* Οι ανοιγμένοι χυμοί φρούτων και οι κονσέρβες φρούτων

* Τα αλείμματα όπως το φυστικοβούτυρο, οι μαρμελάδες, το κέτσαπ, η μουστάρδα κ.λπ.

* Πολλές έτοιμες σος, όπως η μπάρμπεκιου, η Worcestershire και οι ανοιγμένες σος με βάση το ξύδι.

* Το ψωμί

* Τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.

Ελέγξτε τα παγάκια

Αν δεν ξέρετε πότε άρχισε η διακοπή ρεύματος, ελέγξτε τα παγάκια στην κατάψυξη. Εάν είναι ακόμα σκληρά, πιθανότατα το ψυγείο σας κρατάει επαρκώς τη θερμοκρασία, λέει η κυρία Malone.

«Αν όμως είναι λιωμένα και αμφιβάλλετε, καλύτερα είναι να πετάξετε τα ευπαθή προϊόντα», τονίζει. «Δεν αξίζει να το ριψοκινδυνεύσετε, ιδίως εάν στο σπίτι σας κατοικούν άνθρωποι ευάλωτοι στις τροφικές δηλητηριάσεις».

Ευάλωτοι είναι, μεταξύ άλλων, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και οι ασθενείς με καρκίνο.

Στην κατάψυξη

Τι πρέπει να κάνετε όμως με τα τρόφιμα στην κατάψυξη; Η περίπτωσή τους είναι εντελώς διαφορετική, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και αυτό, διότι αν η κατάψυξη είναι γεμάτη, μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία της για δύο ολόκληρες μέρες.

Αν, όμως, είναι μισογεμάτη, μπορεί να τη διατηρήσει έως 24 ώρες. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθά την υγεία το μαρούλι

Από θρεπτική άποψη, το μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει βιταμίνη A, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπάπκα με κρέμα αμυγδάλου και μύρτιλα 

Γλυκό ψωμί: Η μπάπκα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί που προέρχεται από την Πολωνία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Γιατί ο καφές μου προκαλεί ναυτία;

Καφές Ναυτία: Η καφεΐνη είναι μια ουσία που πολλοί από εμάς καταναλώνουμε καθημερινά, κυρίως μέσω του καφέ, για να ενισχύσουμε την ενέργεια και την εγρήγορση. Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους, η κατανάλωση καφέ

Πώς να φτιάξετε το διάσημο ιαπωνικό ράμεν;

Ράμεν: Η προετοιμασία του στο σπίτι μπορεί να γίνει μια δημιουργική διαδικασία που σας φέρνει πιο κοντά στην ιαπωνική κουλτούρα. Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας μπολ ράμεν και απολαύστε το με φίλους ή οικογένεια!

Ποια συσκευασία ελαιολάδου είναι η καλύτερη; 

Μια από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές συσκευασίες είναι οι γυάλινες φιάλες, οι οποίες προσφέρουν προστασία από το φως. Οι σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες, όπως οι πράσινες ή οι καφέ, είναι ιδανικές καθώς εμποδίζουν την είσοδο του φωτός, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οξείδωση του ελαιολάδου

Τα οφέλη για την υγεία του βασιλικού πολτού

Βασιλικός πολτός: Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες (όπως οι βιταμίνες B, C και E), μέταλλα (όπως το σίδηρο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο) και αντιοξειδωτικά. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώσουν την ενέργεια και να προάγουν τη γενική ευεξία.

Πώς να φτιάξετε σιρόπι καραμέλας εύκολα στο σπίτι

Σιρόπι Καραμέλας: Για να φτιάξετε σιρόπι καραμέλας στο σπίτι, χρειάζεστε λίγα βασικά υλικά και απλά βήματα. Αυτό το σιρόπι είναι ιδανικό για να γλυκάνετε τον καφέ σας, το παγωτό ή ακόμα και για να το προσθέσετε σε κέικ και γλυκά.

Αυτές είναι οι τροφές που θα σας ανακουφίσουν από την ναυτία

Ναυτία: Η ναυτία είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη, η ιώσεις, η υπερφαγία, ή η κατανάλωση λιπαρών ή πικάντικων τροφών. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα

Close Icon