Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κανόνες για ασφαλή τρόφιμα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος

Κανόνες για ασφαλή τρόφιμα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να συμβεί στα τρόφιμα στο ψυγείο, έπειτα από μία πολύωρη διακοπή ρεύματος;

Η απάντηση εξαρτάται από τη διάρκεια της διακοπής, τα είδη των τροφίμων που είχατε στο ψυγείο και το τι κάνατε έως ότου επανέλθει το ρεύμα.

Όπως αναφέρουν ειδικοί από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) και την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), όταν πέφτει το ρεύμα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μένουμε μακριά από το ψυγείο.

Και αυτό, διότι ο γενικός κανόνας είναι πως, εφ’ όσον η πόρτα του παραμείνει κλειστή και το ρεύμα επανέλθει μέσα σε 4 ώρες, τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο θα είναι ασφαλή.

Τα ευπαθή τρόφιμα

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα ευπαθή τρόφιμα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων:

* Το ωμό κρέας

* Τα ωμά πουλερικά

* Τα ωμά ψάρια

* Τα αυγά

* Τα μαλακά τυριά, τα τριμμένα τυριά

* Οι έτοιμες σαλάτες (π.χ. ρώσικη, τονοσαλάτα, μαγιονέζα)

* Το γάλα, το γιαούρτι, το γάλα σόγιας, το γάλα για το μωρό, η κρέμα γάλακτος

* Τα κομμένα φρούτα και λαχανικά

* Τα μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν από προηγούμενες ημέρες, ιδίως αν περιέχουν πατάτα, ρύζι ή τυριά.

Αν έχετε ωμό κρέας, πουλερικά ή ψάρια στο ψυγείο, πρέπει αμέσως μετά την διακοπή, να ανοίξετε για λίγες στιγμές το ψυγείο για να τα μεταφέρετε στην κατάψυξη.

Αυτό είναι απαραίτητο διότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα δεν πρέπει να μείνουν επί περισσότερο από 2 ώρες σε θερμοκρασίες πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο αυτή είναι η μέγιστη ιδανική θερμοκρασία του ψυγείου όταν λειτουργεί και πιθανώς για τις πρώτες ώρες της διακοπές ρεύματος, λένε οι ειδικοί. Αν περάσουν οι πρώτες 2 ώρες, λογικά η θερμοκρασία θα αρχίσει να αυξάνεται και μέχρι να περάσει το 4ωρο μπορεί να υπάρξει αλλοίωση.

Για τον ίδιο λόγο, έπειτα από μία 4ωρη διακοπή ρεύματος και εφ’ όσον η θερμοκρασία στο ψυγείο σας υπερβαίνει τους 4 βαθμούς, πρέπει να πετάτε τα αυγά, τα μαλακά τυριά, τα γαλακτοκομικά και τα άλλα προϊόντα που προαναφέρθηκαν.

«Στις θερμοκρασίες άνω των 4 βαθμών είναι πιθανότερο να αρχίσουν να αναπτύσσονται βακτήρια, τα οποία προκαλούν τροφική δηλητηρίαση», εξηγεί η διαιτολόγος Lindsay Malone, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με πολλά συμπτώματα, από πόνο στην κοιλιά και λίγη διάρροια έως σοβαρούς εμέτους και διάρροια που χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση».

Τι μπορείτε να κρατήσετε

Υπάρχουν βέβαια και πολλά τρόφιμα που αντέχουν την πολύωρη διακοπή ρεύματος. Αυτά είναι:

* Τα σκληρά τυριά

* Το βούτυρο και η μαργαρίνη

* Οι ανοιγμένοι χυμοί φρούτων και οι κονσέρβες φρούτων

* Τα αλείμματα όπως το φυστικοβούτυρο, οι μαρμελάδες, το κέτσαπ, η μουστάρδα κ.λπ.

* Πολλές έτοιμες σος, όπως η μπάρμπεκιου, η Worcestershire και οι ανοιγμένες σος με βάση το ξύδι.

* Το ψωμί

* Τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.

Ελέγξτε τα παγάκια

Αν δεν ξέρετε πότε άρχισε η διακοπή ρεύματος, ελέγξτε τα παγάκια στην κατάψυξη. Εάν είναι ακόμα σκληρά, πιθανότατα το ψυγείο σας κρατάει επαρκώς τη θερμοκρασία, λέει η κυρία Malone.

«Αν όμως είναι λιωμένα και αμφιβάλλετε, καλύτερα είναι να πετάξετε τα ευπαθή προϊόντα», τονίζει. «Δεν αξίζει να το ριψοκινδυνεύσετε, ιδίως εάν στο σπίτι σας κατοικούν άνθρωποι ευάλωτοι στις τροφικές δηλητηριάσεις».

Ευάλωτοι είναι, μεταξύ άλλων, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και οι ασθενείς με καρκίνο.

Στην κατάψυξη

Τι πρέπει να κάνετε όμως με τα τρόφιμα στην κατάψυξη; Η περίπτωσή τους είναι εντελώς διαφορετική, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και αυτό, διότι αν η κατάψυξη είναι γεμάτη, μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία της για δύο ολόκληρες μέρες.

Αν, όμως, είναι μισογεμάτη, μπορεί να τη διατηρήσει έως 24 ώρες. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon