Κανέλα: Η κανέλα δεν είναι απλώς ένα γευστικό μπαχαρικό- έχει επίσης μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία.
Η κανέλα είναι κάτι περισσότερο από ένα δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη γεύση γλυκών και αλμυρών πιάτων – είναι επίσης μια δύναμη με πιθανά οφέλη για την υγεία. Αυτό το αρωματικό μπαχαρικό, που προέρχεται από το φλοιό διαφόρων ειδών δέντρων που ανήκουν στην οικογένεια Cinnamomum, εκτιμάται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες εδώ και αιώνες.
Ακολουθούν μερικά από τα πιθανά οφέλη της κανέλας:
- Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, μπορούν να συμβάλουν στη συνολική υγεία και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
- Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις: Η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών καταστάσεων.
- Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την πέψη των υδατανθράκων, αποτρέποντας τις γρήγορες αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα μετά τα γεύματα. Αυτό την καθιστά δυνητικά ευεργετική για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
- Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
- Αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες: Η κανέλα περιέχει ενώσεις όπως η κανναμαλδεΰδη, οι οποίες έχουν αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των στοματικών λοιμώξεων και των τροφιμογενών ασθενειών.
- Νευροπροστατευτικές επιδράσεις: Υπάρχουν αναδυόμενες έρευνες που υποδηλώνουν ότι η κανέλα μπορεί να έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή τον μετριασμό της εξέλιξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Parkinson.
- Βελτίωση της πεπτικής υγείας: Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει την πέψη μειώνοντας το φούσκωμα, τα αέρια και τη δυσπεψία. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) καταπραΰνοντας την επένδυση του εντέρου.
- Πιθανή πρόληψη του καρκίνου: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.
- Διαχείριση βάρους: Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τον μεταβολισμό των λιποκυττάρων.
- Στοματική υγεία: Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες της κανέλας μπορεί να είναι ευεργετικές για τη στοματική υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος και στη μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων στο στόμα.
Για να ενσωματώσετε την κανέλα στη διατροφή σας και να απολαύσετε τα πιθανά οφέλη της για την υγεία, μπορείτε να την προσθέσετε σε διάφορα πιάτα και ροφήματα. Πασπαλίστε με αλεσμένη κανέλα το πλιγούρι βρώμης, το γιαούρτι ή τα smoothies. Είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη σε αρτοσκευάσματα, καφέ και τσάι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η κανέλα προσφέρει αυτά τα πιθανά οφέλη για την υγεία, η κατανάλωσή της με μέτρο είναι το κλειδί. Η κανέλα Cassia, η πιο συνηθισμένη ποικιλία που βρίσκεται στα παντοπωλεία, περιέχει κουμαρίνη, μια ένωση που μπορεί να είναι επιβλαβής όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Αν σκοπεύετε να ενσωματώσετε την κανέλα στην καθημερινότητά σας για λόγους υγείας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε κανέλα Κεϋλάνης, μια πιο ήπια και ασφαλή ποικιλία.
Εν κατακλείδι, η κανέλα δεν είναι απλώς ένα γευστικό μπαχαρικό- έχει επίσης μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία. Παρόλο που δεν είναι μια μαγική πανάκεια, η προσθήκη κανέλας στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας γευστικός τρόπος για να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία και ευεξία σας. Όπως συμβαίνει με κάθε διατροφική αλλαγή, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις ή λαμβάνετε φάρμακα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube