Κανέλα ιδιότητες: Η κανέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά στον κόσμο, πασπαλισμένη σε καφέ, βρασμένη με μηλίτη και απολαμβανόμενη σε πολλά πιάτα
Η κανέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά στον κόσμο, πασπαλισμένη σε καφέ, βρασμένη με μηλίτη και απολαμβανόμενη σε πολλά πιάτα. Χωρίς αυτό, τα γεύματα των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν άγευστα και σίγουρα λιγότερο αρωματικά.
Συγκομιδή από τον εσωτερικό φλοιό ενός τροπικού αειθαλούς φυτού, η κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική της Αγιουρβέδα για τη θεραπεία αναπνευστικών και πεπτικών προβλημάτων εδώ και αιώνες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την κανέλα ως άρωμα κατά τη διαδικασία της ταρίχευσης, ενώ οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν σε νεκρικές πυρές για να καλύψουν τη δυσωδία της καμένης σάρκας. Η Βίβλος αναφέρει την κανέλα πολλές φορές, πιο συχνά ως τρόπο αρωματισμού κλινοσκεπασμάτων, ρούχων και λαδιού. Η μορφή αιθέριου ελαίου γίνεται από το φλοιό, τα φύλλα ή τα κλαδιά του φυτού.
Αλλά η χρήση της κανέλας ως φαρμακευτικού παράγοντα είναι που προκαλεί τους επιστήμονες να βουίζουν, προσπαθώντας να προσδιορίσουν πόσο καλά οι αντιοξειδωτικές της ικανότητες μπορεί να λειτουργήσουν για τη βελτίωση της υγείας μας. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι κανέλας. Η Κεϋλάνη, ή Cinnamomum verum, καλλιεργείται στη Σρι Λάνκα. Τα C. cassia, C. loureiroi και C. burmannii, κοινώς γνωστά ως cassia, παράγονται ευρέως στην Κίνα και την Ινδονησία. Η Cassia έχει την πιο έντονη γεύση και οσμή από τα δύο και, λόγω του πολύ χαμηλότερου κόστους της, είναι αυτό που αγοράζουμε στο κατάστημα για να πασπαλίσουμε το φαγητό μας.
Η Cassia μπορεί να περιέχει σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις κουμαρίνης, μιας φυτικής ένωσης που μπορεί να βλάψει το συκώτι. Μια μελέτη 91 δειγμάτων κανέλας από διάφορα καταστήματα στη Γερμανία βρήκε 63 φορές περισσότερη κουμαρίνη στη σκόνη κανέλας κασσίας από τη σκόνη Κεϋλάνης. Τα ραβδιά Cassia, που μοιάζουν με ένα παχύ στρώμα τυλιγμένου φλοιού, περιείχαν επίσης 18 φορές περισσότερη κουμαρίνη από τα ραβδιά Κεϋλάνης, τα οποία έχουν λεπτές στρώσεις.
«Μια πρόκληση με ορισμένες από αυτές τις φυτικές λύσεις, επειδή δεν είναι ένα ελεγχόμενο φάρμακο, είναι ότι δεν ξέρετε ακριβώς τι λαμβάνετε», είπε η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Melinda Maryniuk, η οποία υπηρετεί στην επιτροπή επαγγελματικής πρακτικής για την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη. . «Πολλά πράγματα επηρεάζουν το μακιγιάζ του προϊόντος: πού καλλιεργείται, το έδαφος, οι συνθήκες καλλιέργειας, ακόμη και ο τρόπος αποθήκευσης και ξήρανσης του μπαχαρικού».
Είναι το κρασί υγιεινό;
Αυτό το πρόβλημα μαστίζει επίσης την έρευνα για την κανέλα. Οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετικές δόσεις, είδη και ενώσεις του μπαχαρικού για την έρευνά τους.
Άνοια, HIV, καρκίνος και πολλά άλλα
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κανέλας μελετώνται επίσης για την επίδρασή τους στον σχηματισμό πλακών και μπερδέματος της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων άνοιων. Η κινναμαλδεΰδη, μια ένωση που είναι υπεύθυνη για τη γλυκιά μυρωδιά του μπαχαρικού, και η επικατεχίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει επίσης στα βατόμουρα, το κόκκινο κρασί και τη σοκολάτα, φαίνεται να προσφέρουν κάποια προστασία από το οξειδωτικό στρες που βλάπτει το ταου, βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη της άνοιας.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συστατικό της κανέλας Κεϋλάνης έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, η έρευνα έχει πραγματοποιηθεί μόνο σε ποντίκια, αρουραίους και εργαστηριακά πιάτα Petri.
«Φαίνεται να λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες ή αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας το σώμα σε κυτταρικό επίπεδο από άσχημα πράγματα που συμβαίνουν», είπε ο Ράιτ, «απαλλάσσοντας τα απόβλητα και διατηρώντας τα κύτταρα υγιή».
Η κανέλα και άλλα παραδοσιακά ινδικά φαρμακευτικά φυτά δοκιμάζονται επίσης για την καταπολέμηση του HIV. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι, ο σαμπούκος και ορισμένα εκχυλίσματα κανέλας πλούσια σε φλαβονοειδή εμπόδισαν τον ιό να εισέλθει και να μολύνει ορισμένα κύτταρα.
«Έτσι λειτουργεί το AZT, το οποίο είναι ένα από τα πρώιμα φάρμακα για τον HIV», δήλωσε ο Wright, ο οποίος ειδικεύεται στη διατροφή για μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. «Και ενώ αυτό είναι ενδιαφέρον, αυτό που θα μισούσα είναι ότι οι ασθενείς θα χρησιμοποιούν κανέλα και άλλα συμπληρώματα αντί για τα φάρμακά τους για τον HIV.
«Έχοντας δουλέψει με πολλούς πελάτες HIV όλα αυτά τα χρόνια, ξέρω ότι σίγουρα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα συμπληρώματα», είπε. «Αλλά θα τους προειδοποιούσα πάντα να χρησιμοποιούν πάντα τα φάρμακα που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν, που έχουν δοκιμαστεί και δοσολογηθεί, και στη συνέχεια να κοιτάζουν προσεκτικά για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις με τυχόν πρόσθετα συμπληρώματα».
Η έρευνα για την κανέλα δεν σταματά εκεί. Η κανέλα Κεϋλάνης έχει επίσης συσχετιστεί με ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου στα τρωκτικά, αντιπαρασιτικές επιδράσεις, βελτιωμένη διαβητική νευροπάθεια, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και επούλωση πληγών, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής βλάβης. Μελέτες έχουν δείξει ότι διαλύματα ελαίου κανέλας μπορούν να σκοτώσουν μια σειρά κοινών βακτηρίων, όπως ο στρεπτόκοκκος και το E. coli. Το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας διερευνά την επίδραση της κανέλας στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο υπολογιστή, ο βιοχημικός Stockert διαπίστωσε ότι η κανέλα ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό στο κόκκινο κρασί, γνωστό για τις αντιγηραντικές και καταπολεμητικές ιδιότητες, στην ενεργοποίηση του SIRT-1 – γνωστό και ως γονίδιο μακροζωίας λόγω του ρόλου του στην κατασκευή του DNA.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube