Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καλαμπόκι : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Καλαμπόκι : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Καλαμπόκι : Το καλαμπόκι είναι ένα αμυλούχο λαχανικό και δημητριακά που τρώγονται σε όλο τον κόσμο για αιώνες.



Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες,βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, τα οφέλη για την υγεία του καλαμποκιού είναι αμφιλεγόμενα – ενώ περιέχει ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η καλλιέργεια συχνά τροποποιείται γενετικά.


Τι είναι το καλαμπόκι
  • Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο ένα λαχανικό όσο και ένα δημητριακό.
  • Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε από το στάχυ θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως ολικής αλέσεως .
  • Το καλαμπόκι προέρχεται από το Μεξικό πριν από 9.000 χρόνια και είναι γνωστό με το αρχικό του όνομα «αραβόσιτος» σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί μεγάλωσαν και συγκομιδή αυτής της καλλιέργειας ως κύρια πηγή τροφής.
Πολύ θρεπτικά
  • Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης σχετικά χαμηλή σε πρωτεΐνες και λίπη.

Ένα φλιτζάνι (164 γραμμάρια) γλυκού κίτρινου καλαμποκιού περιέχει :

  • Θερμίδες: 177 θερμίδες
  • Υδατάνθρακες: 41 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 5,4 γραμμάρια
  • Λίπος: 2,1 γραμμάρια
  • Ίνες: 4,6 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 17% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 24% του DV
  • Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 19% του DV
  • Μαγνήσιο: 11% του DV
  • Κάλιο: 10% του DV
  • Το καλαμπόκι περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις που μπορεί να παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Η περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να ωφελήσει την υγεία των ματιών

  • Το καλαμπόκι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη , δύο καροτενοειδή που μπορεί να αποτρέψουν τον καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας (AMD)
  • Αυτό είναι πιθανό επειδή η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη αποτελούν μεγάλο μέρος της περιοχής της ωχράς κηλίδας των ματιών σας .
  • Μια μελέτη σε 365 ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη καροτενοειδών – ειδικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη – είχαν 43% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης AMD σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη .

Μπορεί να αποτρέψει την εκφυλιστική νόσο και άλλα πεπτικά προβλήματα

  • Οι ίνες στο καλαμπόκι μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.
  • Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων. Ακόμη περισσότερο, η κατανάλωση αρκετών ινών προάγει την υγιή πέψη και μπορεί να σας προστατεύσει από προβλήματα του εντέρου .
  • Το καλαμπόκι, ειδικότερα, μπορεί να προστατεύσει από συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκφυλιστικής νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του πεπτικού συστήματος .

Ακολουθεί βίντεο για το καλαμπόκι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Τόσο διάστημα μπορείτε να μείνετε νηστικοί

Θηλασμός : Τα οφέλη του στην μαμά και το παιδί

Μπανάνες : Δείτε πότε επηρεάζουν τον διαβήτη και το Σάκχαρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon