Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καλαμπόκι : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Καλαμπόκι : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Καλαμπόκι : Το καλαμπόκι είναι ένα αμυλούχο λαχανικό και δημητριακά που τρώγονται σε όλο τον κόσμο για αιώνες.


Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες,βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, τα οφέλη για την υγεία του καλαμποκιού είναι αμφιλεγόμενα – ενώ περιέχει ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η καλλιέργεια συχνά τροποποιείται γενετικά.

Τι είναι το καλαμπόκι
  • Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο ένα λαχανικό όσο και ένα δημητριακό.
  • Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε από το στάχυ θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως ολικής αλέσεως .
  • Το καλαμπόκι προέρχεται από το Μεξικό πριν από 9.000 χρόνια και είναι γνωστό με το αρχικό του όνομα «αραβόσιτος» σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί μεγάλωσαν και συγκομιδή αυτής της καλλιέργειας ως κύρια πηγή τροφής.
Πολύ θρεπτικά
  • Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης σχετικά χαμηλή σε πρωτεΐνες και λίπη.

Ένα φλιτζάνι (164 γραμμάρια) γλυκού κίτρινου καλαμποκιού περιέχει :

  • Θερμίδες: 177 θερμίδες
  • Υδατάνθρακες: 41 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 5,4 γραμμάρια
  • Λίπος: 2,1 γραμμάρια
  • Ίνες: 4,6 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 17% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 24% του DV
  • Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 19% του DV
  • Μαγνήσιο: 11% του DV
  • Κάλιο: 10% του DV
  • Το καλαμπόκι περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις που μπορεί να παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Η περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να ωφελήσει την υγεία των ματιών

  • Το καλαμπόκι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη , δύο καροτενοειδή που μπορεί να αποτρέψουν τον καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας (AMD)
  • Αυτό είναι πιθανό επειδή η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη αποτελούν μεγάλο μέρος της περιοχής της ωχράς κηλίδας των ματιών σας .
  • Μια μελέτη σε 365 ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη καροτενοειδών – ειδικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη – είχαν 43% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης AMD σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη .

Μπορεί να αποτρέψει την εκφυλιστική νόσο και άλλα πεπτικά προβλήματα

  • Οι ίνες στο καλαμπόκι μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.
  • Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων. Ακόμη περισσότερο, η κατανάλωση αρκετών ινών προάγει την υγιή πέψη και μπορεί να σας προστατεύσει από προβλήματα του εντέρου .
  • Το καλαμπόκι, ειδικότερα, μπορεί να προστατεύσει από συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκφυλιστικής νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του πεπτικού συστήματος .

Ακολουθεί βίντεο για το καλαμπόκι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Τόσο διάστημα μπορείτε να μείνετε νηστικοί

Θηλασμός : Τα οφέλη του στην μαμά και το παιδί

Μπανάνες : Δείτε πότε επηρεάζουν τον διαβήτη και το Σάκχαρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon