Καλαμπόκι: Εάν χρησιμοποιείτε το καλαμπόκι ως μία από τις πέντε μερίδες λαχανικών σας την ημέρα, ίσως είναι καιρός να το ξανασκεφτείτε.
Το καλαμπόκι είναι ένα βασικό καλοκαιρινό τρόφιμο. Δεν είναι μόνο νόστιμο – μπορεί επίσης να αποτελέσει μια υγιεινή προσθήκη στο πιάτο του δείπνου σας. Η Allison Kallberg, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Hartford Hospital, εξηγεί τα οφέλη του καλαμποκιού για την υγεία και πώς μπορείτε να το ενσωματώσετε στο επόμενο γεύμα σας. Εάν χρησιμοποιείτε το καλαμπόκι ως μία από τις πέντε μερίδες λαχανικών σας την ημέρα, ίσως είναι καιρός να το ξανασκεφτείτε. «Ενώ συχνά σερβίρεται ως λαχανικό, το καλαμπόκι είναι στην πραγματικότητα ένα δημητριακό και μια καλή πηγή υδατανθράκων», λέει η Kallberg.
Αλλά οι υδατάνθρακες στο καλαμπόκι είναι καλοί για εσάς. Το καλαμπόκι είναι γεμάτο σύνθετους υδατάνθρακες που παρέχουν σταθερή ενέργεια στο σώμα σας. Περιέχει επίσης όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέος, της νιασίνης και της Β6, οι οποίες είναι καλές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Και επειδή είναι γεμάτο από αδιάλυτες φυτικές ίνες, το καλαμπόκι αφομοιώνεται αργά και δεν ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα σας. Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν επίσης καλά βακτήρια στο έντερο σας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη.
5 τρόποι που μπορείτε να προσθέσετε το καλαμπόκι στη διατροφή σας
Παρόλο που λατρεύουμε το φρέσκο καλαμπόκι, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσετε το καλαμπόκι στη διατροφή σας – σε κάθε εποχή. Μερικές ιδέες περιλαμβάνουν:
- Σπιτική σάλτσα με καλαμπόκι και μαύρα φασόλια για ένα νόστιμο σνακ με τσιπς τορτίγιας
- Σαλάτα ψητό καλαμπόκι και αβοκάντο με ντοματίνια και ελαιόλαδο
- Κρεμώδης σούπα καλαμποκιού
- Ψωμί καλαμποκιού με τσίλι
- Καλαμπόκι με τυρί τριμμένο και σκόνη τσίλι
Και αν είστε έτοιμοι για καλαμπόκι, δοκιμάστε διαφορετικούς τρόπους προετοιμασίας του. Μπορεί να ψηθεί στη σχάρα, να ψηθεί στο μάτι της κουζίνας ή ακόμα και σε φριτέζα αέρα. Αλλά θυμηθείτε – το φρέσκο είναι πάντα το καλύτερο. Το καλύτερο μέρος για το καλαμπόκι το καλοκαίρι είναι ότι μπορείτε να το αγοράσετε φρέσκο, το οποίο προσφέρει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία. Αλλά αν είναι χειμώνας ή δεν έχετε διαθέσιμο φρέσκο καλαμπόκι, μην φοβάστε γιατί το κατεψυγμένο καλαμπόκι είναι εξίσου καλό.
“Ολόκληρο το καλαμπόκι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Β και βιταμίνης C. Τα κίτρινα και λευκά χρώματα που βλέπουμε στην πραγματικότητα προέρχονται από αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγιούς όρασης”, λέει η Kallberg. Το κονσερβοποιημένο καλαμπόκι μπορεί να είναι χρήσιμο – ειδικά για σούπες ή σάλτσες – αλλά φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα για πρόσθετο νάτριο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube