Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καλά νέα για το τυρί και την κατανάλωσή του

Καλά νέα για το τυρί και την κατανάλωσή του

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών στο τυρί μπορεί να μειώσει το λίπος που απορροφούμε από αυτά τα τρόφιμα.



Πριν από περισσότερα από 180 χρόνια, οι αγρότες του Ουισκόνσιν άρχισαν να φτιάχνουν τυρί για να διατηρήσουν το υπερβολικό γάλα από τις αγελάδες τους. Σήμερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), το Ουισκόνσιν είναι η κορυφαία πολιτεία παραγωγής τυριού. Ακολουθούν η Καλιφόρνια, το Αϊντάχο και το Νέο Μεξικό.


Το τυρί είναι βασικό σε πολλά πιάτα του Νέου Μεξικό. Το Queso blanco, για παράδειγμα, είναι ένα μαλακό εύθρυπτο λευκό τυρί. Συχνά λιώνει σε σάλτσες για να καλύψει τις enchiladas ή θρυμματίζεται πάνω από φασόλια, tacos ή huevos rancheros.

Άλλα τυριά εμπνευσμένα από τους ισπανόφωνους πολιτισμούς περιλαμβάνουν το Queso Para Freir (μεταφρασμένο “τυρί που τηγανίζεται”) – ένα από τα αγαπημένα στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική. Αυτό το τυρί ήπιας γεύσης χρησιμοποιείται επίσης σε σάντουιτς και ψητά πιάτα, σύμφωνα με την Goya Foods, τη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ανήκει σε Ισπανούς.

Τυρί και υγιεινή διατροφή

Πώς ταιριάζει αυτό το πολιτιστικά ποικίλο φαγητό σε μια υγιεινή διατροφή; Το τυρί ανήκει στην ομάδα των γαλακτοκομικών. Είναι 1 από τα 6 βασικά στοιχεία που συνθέτουν ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς 2020–2025. Και ενώ αυτή η έκθεση γενικά συνιστά εκδόσεις με χαμηλότερα λιπαρά, ορισμένες ενδιαφέρουσες έρευνες δείχνουν ότι τα παραδοσιακά τυριά μπορεί να είναι λογικές επιλογές.

Το φυσικό τυρί είναι μια τροφή που έχει υποστεί ζύμωση. Παρασκευάζεται με γάλα, αλάτι, προβιοτικά (γνωστά και ως «καλά βακτήρια») και πυτιά. Η πυτιά είναι ένα ένζυμο που κάνει την πρωτεΐνη του γάλακτος να σχηματίζει τυρόπηγμα. Μια ανασκόπηση του 2022 στο περιοδικό Microorganisms περιλαμβάνει το τυρί ως παραδοσιακή τροφή που έχει υποστεί ζύμωση.

Μελέτες από όλο τον κόσμο έχουν αποκαλύψει ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και του μειωμένου κινδύνου:

  • καρδιακών παθήσεων,
  • διαβήτη,
  • καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Το τυρί είναι επίσης μια σημαντική πηγή κορεσμένων λιπαρών τα οποία θέλουμε να περιορίσουμε στη διατροφή μας. Προκύπτουν στοιχεία, ωστόσο, ότι ίσως χρειαστεί να κρίνουμε διαφορετικά τα κορεσμένα λιπαρά στα τρόφιμα από την συντροφιά που διατηρούν. Για παράδειγμα, ένα ερευνητικό άρθρο του 2022 στο The American Journal of Clinical Nutrition ανέφερε το εξής:

“Η υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από γαλακτοκομικά τρόφιμα είχε μικρότερο αντίκτυπο στην καρδιακή νόσο από ότι μια χαμηλότερη πρόσληψη αυτών των τροφίμων, ειδικά στους άνδρες. Και ενώ δεν είναι στατιστικά σημαντική, η ίδια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από μη γαλακτοκομικά τρόφιμα δεν είχε τα ίδια ευνοϊκά αποτελέσματα.”

Πώς μπορεί αυτό να συμβεί; Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Αλλά ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών στο τυρί μπορεί να ωφελήσει. Μπορεί να μειώσει το λίπος που απορροφούμε από αυτά τα τρόφιμα. Αυτό λέει το Εθνικό Συμβούλιο Γαλακτοκομικών (NDC), μια μη κερδοσκοπική έρευνα για τη διατροφή των γαλακτοκομικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σκεφτείτε το καλά προτού προσθέσετε γαλοπούλα στο τοστ σας - Γιατί;

Προσθέστε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας για ανακούφιση από την οστεοπόρωση

Το αγελαδινό ή το κατσικίσιο γάλα είναι καλύτερο;

Δυσανεξία στη λακτόζη: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon