Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καλά νέα για το τυρί και την κατανάλωσή του

Καλά νέα για το τυρί και την κατανάλωσή του

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών στο τυρί μπορεί να μειώσει το λίπος που απορροφούμε από αυτά τα τρόφιμα.


Πριν από περισσότερα από 180 χρόνια, οι αγρότες του Ουισκόνσιν άρχισαν να φτιάχνουν τυρί για να διατηρήσουν το υπερβολικό γάλα από τις αγελάδες τους. Σήμερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), το Ουισκόνσιν είναι η κορυφαία πολιτεία παραγωγής τυριού. Ακολουθούν η Καλιφόρνια, το Αϊντάχο και το Νέο Μεξικό.

Το τυρί είναι βασικό σε πολλά πιάτα του Νέου Μεξικό. Το Queso blanco, για παράδειγμα, είναι ένα μαλακό εύθρυπτο λευκό τυρί. Συχνά λιώνει σε σάλτσες για να καλύψει τις enchiladas ή θρυμματίζεται πάνω από φασόλια, tacos ή huevos rancheros.

Άλλα τυριά εμπνευσμένα από τους ισπανόφωνους πολιτισμούς περιλαμβάνουν το Queso Para Freir (μεταφρασμένο “τυρί που τηγανίζεται”) – ένα από τα αγαπημένα στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική. Αυτό το τυρί ήπιας γεύσης χρησιμοποιείται επίσης σε σάντουιτς και ψητά πιάτα, σύμφωνα με την Goya Foods, τη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ανήκει σε Ισπανούς.

Τυρί και υγιεινή διατροφή

Πώς ταιριάζει αυτό το πολιτιστικά ποικίλο φαγητό σε μια υγιεινή διατροφή; Το τυρί ανήκει στην ομάδα των γαλακτοκομικών. Είναι 1 από τα 6 βασικά στοιχεία που συνθέτουν ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς 2020–2025. Και ενώ αυτή η έκθεση γενικά συνιστά εκδόσεις με χαμηλότερα λιπαρά, ορισμένες ενδιαφέρουσες έρευνες δείχνουν ότι τα παραδοσιακά τυριά μπορεί να είναι λογικές επιλογές.

Το φυσικό τυρί είναι μια τροφή που έχει υποστεί ζύμωση. Παρασκευάζεται με γάλα, αλάτι, προβιοτικά (γνωστά και ως «καλά βακτήρια») και πυτιά. Η πυτιά είναι ένα ένζυμο που κάνει την πρωτεΐνη του γάλακτος να σχηματίζει τυρόπηγμα. Μια ανασκόπηση του 2022 στο περιοδικό Microorganisms περιλαμβάνει το τυρί ως παραδοσιακή τροφή που έχει υποστεί ζύμωση.

Μελέτες από όλο τον κόσμο έχουν αποκαλύψει ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και του μειωμένου κινδύνου:

  • καρδιακών παθήσεων,
  • διαβήτη,
  • καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Το τυρί είναι επίσης μια σημαντική πηγή κορεσμένων λιπαρών τα οποία θέλουμε να περιορίσουμε στη διατροφή μας. Προκύπτουν στοιχεία, ωστόσο, ότι ίσως χρειαστεί να κρίνουμε διαφορετικά τα κορεσμένα λιπαρά στα τρόφιμα από την συντροφιά που διατηρούν. Για παράδειγμα, ένα ερευνητικό άρθρο του 2022 στο The American Journal of Clinical Nutrition ανέφερε το εξής:

“Η υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από γαλακτοκομικά τρόφιμα είχε μικρότερο αντίκτυπο στην καρδιακή νόσο από ότι μια χαμηλότερη πρόσληψη αυτών των τροφίμων, ειδικά στους άνδρες. Και ενώ δεν είναι στατιστικά σημαντική, η ίδια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από μη γαλακτοκομικά τρόφιμα δεν είχε τα ίδια ευνοϊκά αποτελέσματα.”

Πώς μπορεί αυτό να συμβεί; Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Αλλά ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών στο τυρί μπορεί να ωφελήσει. Μπορεί να μειώσει το λίπος που απορροφούμε από αυτά τα τρόφιμα. Αυτό λέει το Εθνικό Συμβούλιο Γαλακτοκομικών (NDC), μια μη κερδοσκοπική έρευνα για τη διατροφή των γαλακτοκομικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σκεφτείτε το καλά προτού προσθέσετε γαλοπούλα στο τοστ σας - Γιατί;

Προσθέστε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας για ανακούφιση από την οστεοπόρωση

Το αγελαδινό ή το κατσικίσιο γάλα είναι καλύτερο;

Δυσανεξία στη λακτόζη: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon