Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κακάο: Μελέτη διερευνά τις επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας στον εγκέφαλο

Κακάο: Μελέτη διερευνά τις επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας στον εγκέφαλο

Κακάο: Η κατανάλωση σοκολάτας συνήθως δεν συστήνεται από τους διατροφολόγους, καθώς μπορεί να είναι υψηλή σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη. Το κακάο, ωστόσο, το κύριο συστατικό της σοκολάτας που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού κακάο, έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετικό τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό.



Πιο συγκεκριμένα, το καθαρό κακάο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και είναι μια ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών, ουσιών που μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη βλάβη των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή και εξαιρετικά αντιδραστικά μόρια που παράγονται από το σώμα όταν ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές πιέσεις, που σχετίζονται με τη γήρανση και τις ασθένειες. Επιπλέον, το κακάο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης.


Παρά τις δυνητικά ευεργετικές ιδιότητες, οι πλάκες σοκολάτας σπάνια περιέχουν μόνο κακάο, αλλά αφθονούν σε ζάχαρη, έλαια, βούτυρο και άλλα συστατικά που είναι ανθυγιεινά. Ο πιο υγιεινός τύπος σοκολάτας είναι επομένως πιθανό να είναι η μαύρη σοκολάτα που αποτελείται από υψηλά ποσοστά κακάο. Οι Elham Kalantarzedeh, Maryam Radahmadi και Parham Reisi, τρεις ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής Επιστήμης του Ισφαχάν στο Ιράν, πραγματοποίησαν πρόσφατα μια μελέτη σε αρουραίους που διερευνά την επίδραση των διαφορετικών διατροφικών προτύπων μαύρης σοκολάτας στις συνάψεις σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου στον ιππόκαμπο. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Nutritional Neuroscience, υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο ατόμων που παρουσιάζουν χρόνιο στρες απομόνωσης.

«Αν και το στρες προκαλεί δυσλειτουργία του εγκεφάλου, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας (DC) έχει θετικά αποτελέσματα στις λειτουργίες του εγκεφάλου», έγραψαν οι ερευνητές. «Η τρέχουσα μελέτη διερεύνησε τον αντίκτυπο των διαφορετικών διατροφικών προτύπων κατανάλωσης σοκολάτας στη συναπτική ισχύ και πλαστικότητα στην περιοχή CA1 του ιππόκαμπου, καθώς και στην πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος σε αρουραίους υπό χρόνιο στρες απομόνωσης».

Ουσιαστικά, η Kalantarzedeh και οι συνάδελφοί της ήθελαν να προσδιορίσουν εάν η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σε διαφορετικούς βαθμούς επηρέασε την ισχύ και την πλαστικότητα (δηλαδή την προσαρμοστικότητα με την πάροδο του χρόνου) των συνάψεων στην περιοχή CA1 του ιππόκαμπου. Συνολικά, τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα ερευνητών υποδηλώνουν ότι η συστηματική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας θα μπορούσε να αναστρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις του χρόνιου στρες απομόνωσης στη συναπτική ισχύ και την πλαστικότητα της περιοχής CA1 του ιππόκαμπου. Αυτό με τη σειρά του θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στη μνήμη όσο και στη μάθηση. Καθώς η μελέτη διεξήχθη σε αρουραίους, προκειμένου τα ευρήματα να μπορούν να εφαρμοστούν σε ανθρώπους, θα πρέπει να επικυρωθούν νέες μελέτες με ανθρώπους συμμετέχοντες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Vegan κέικ με πορτοκάλι και κακάο

Muffins με αμύγδαλα φράουλα και σοκολάτα για όσους αποφεύγουν τους υδατάνθρακες

Φτιάχνουμε Brownies με λαχταριστή καραμέλα

Σοκολατόπιτα με μπανάνα και φυστικοβούτυρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon