Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κακάο: Μελέτη διερευνά τις επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας στον εγκέφαλο

Κακάο: Μελέτη διερευνά τις επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας στον εγκέφαλο

Κακάο: Η κατανάλωση σοκολάτας συνήθως δεν συστήνεται από τους διατροφολόγους, καθώς μπορεί να είναι υψηλή σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη. Το κακάο, ωστόσο, το κύριο συστατικό της σοκολάτας που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού κακάο, έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετικό τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό.


Πιο συγκεκριμένα, το καθαρό κακάο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και είναι μια ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών, ουσιών που μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη βλάβη των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή και εξαιρετικά αντιδραστικά μόρια που παράγονται από το σώμα όταν ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές πιέσεις, που σχετίζονται με τη γήρανση και τις ασθένειες. Επιπλέον, το κακάο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης.

Παρά τις δυνητικά ευεργετικές ιδιότητες, οι πλάκες σοκολάτας σπάνια περιέχουν μόνο κακάο, αλλά αφθονούν σε ζάχαρη, έλαια, βούτυρο και άλλα συστατικά που είναι ανθυγιεινά. Ο πιο υγιεινός τύπος σοκολάτας είναι επομένως πιθανό να είναι η μαύρη σοκολάτα που αποτελείται από υψηλά ποσοστά κακάο. Οι Elham Kalantarzedeh, Maryam Radahmadi και Parham Reisi, τρεις ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής Επιστήμης του Ισφαχάν στο Ιράν, πραγματοποίησαν πρόσφατα μια μελέτη σε αρουραίους που διερευνά την επίδραση των διαφορετικών διατροφικών προτύπων μαύρης σοκολάτας στις συνάψεις σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου στον ιππόκαμπο. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Nutritional Neuroscience, υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο ατόμων που παρουσιάζουν χρόνιο στρες απομόνωσης.

«Αν και το στρες προκαλεί δυσλειτουργία του εγκεφάλου, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας (DC) έχει θετικά αποτελέσματα στις λειτουργίες του εγκεφάλου», έγραψαν οι ερευνητές. «Η τρέχουσα μελέτη διερεύνησε τον αντίκτυπο των διαφορετικών διατροφικών προτύπων κατανάλωσης σοκολάτας στη συναπτική ισχύ και πλαστικότητα στην περιοχή CA1 του ιππόκαμπου, καθώς και στην πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος σε αρουραίους υπό χρόνιο στρες απομόνωσης».

Ουσιαστικά, η Kalantarzedeh και οι συνάδελφοί της ήθελαν να προσδιορίσουν εάν η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σε διαφορετικούς βαθμούς επηρέασε την ισχύ και την πλαστικότητα (δηλαδή την προσαρμοστικότητα με την πάροδο του χρόνου) των συνάψεων στην περιοχή CA1 του ιππόκαμπου. Συνολικά, τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα ερευνητών υποδηλώνουν ότι η συστηματική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας θα μπορούσε να αναστρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις του χρόνιου στρες απομόνωσης στη συναπτική ισχύ και την πλαστικότητα της περιοχής CA1 του ιππόκαμπου. Αυτό με τη σειρά του θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στη μνήμη όσο και στη μάθηση. Καθώς η μελέτη διεξήχθη σε αρουραίους, προκειμένου τα ευρήματα να μπορούν να εφαρμοστούν σε ανθρώπους, θα πρέπει να επικυρωθούν νέες μελέτες με ανθρώπους συμμετέχοντες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Vegan κέικ με πορτοκάλι και κακάο

Muffins με αμύγδαλα φράουλα και σοκολάτα για όσους αποφεύγουν τους υδατάνθρακες

Φτιάχνουμε Brownies με λαχταριστή καραμέλα

Σοκολατόπιτα με μπανάνα και φυστικοβούτυρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πλιγούρι για την ανακούφιση από μυϊκούς σπασμούς και κράμπες

Πλιγούρι: Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Συμπεριλαμβάνοντας το πλιγούρι στη διατροφή μας, μπορούμε να βελτιώσουμε τη μυϊκή λειτουργία και να μειώσουμε την ενόχληση που προκαλείται από τις μυϊκές κράμπες.

Ακτινίδιο και υγεία του αναπνευστικού

Ακτινίδιο :Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και νερό ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τους αεραγωγούς.

Ένας φυσικός σύμμαχος για την καλή λειτουργία του εντέρου

Σιμιγδάλι: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και την ικανότητά του να συνδυάζεται με άλλα θρεπτικά τρόφιμα, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τα οφέλη του γάλακτος με τζίντζερ τον χειμώνα

Γάλα τζίντζερ: Η κατανάλωση γάλακτος τζίντζερ το χειμώνα είναι ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να βελτιώσουμε την πέψη και να χαρίσουμε στο σώμα μας ζεστασιά και χαλάρωση.

Συνταγή για λαχταριστό χταποδάκι με τσίπουρο 

Παραδοσιακή συνταγή: Το χταπόδι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά της ελληνικής κουζίνας και η παρασκευή του με τσίπουρο προσθέτει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο πιάτο.

Σιμιγδάλι - Οφέλη για την καρδιά και την υγεία

Σιμιγδάλι: Η κατανάλωσή του με μέτρο, ως μέρος μιας ποικίλης και θρεπτικής διατροφής, μπορεί να είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και της συνολικής ευεξίας.

Close Icon