Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κακάο: Με ποιον τρόπο το κακάο μας κάνει καλό;

Κακάο: Με ποιον τρόπο το κακάο μας κάνει καλό;

Κακάο: Πολλές από τις μοναδικές διατροφικές ιδιότητες του κακάο χάνονται στη διαδικασία παραγωγής από το ωμό κακάο έως τη σοκολάτα.



Η σοκολάτα είναι φτιαγμένη από κακάο. Το κακάο παρασκευάζεται από ωμό κακάο που έχει υποστεί επεξεργασία (καβουρδισμένο σε υψηλές θερμοκρασίες). Δυστυχώς, πολλές από τις μοναδικές διατροφικές ιδιότητες του κακάο χάνονται στη διαδικασία παραγωγής από το ωμό κακάο έως τη σοκολάτα. Αν λοιπόν το ακατέργαστο κακάο είναι η πραγματική συμφωνία, πώς ακριβώς ενισχύει την εγκεφαλική ισχύ;

Εδώ είναι 4 λόγοι που κάνει καλό το κακάο

1. Αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Το ακατέργαστο κακάο είναι πλούσιο σε ένα φυτοθρεπτικό συστατικό γνωστό ως φλαβονόλη. Οι φλαβονόλες έχουν αποδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες ότι βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Όταν βελτιώνετε τη ροή του αίματος, και συνεπώς το οξυγόνο στον εγκέφαλο, οι ερευνητές έχουν δει σημαντικές βελτιώσεις στη διανοητική εστίαση και το εύρος προσοχής.
2. Απαλό διεγερτικό εγκεφάλου. Το ενεργό διεγερτικό στο ωμό κακάο ονομάζεται θεοβρωμίνη. Η θεοβρωμίνη μοιάζει πολύ με την καφεΐνη, αλλά τα αποτελέσματά της είναι πιο ήπια και μακροχρόνια. Το παρομοιάζω με την αίσθηση που νιώθεις αφού ξυπνήσεις από έναν καλό βραδινό ύπνο. Εάν είστε κάποιος που απολαμβάνει μια πρωινή παραλαβή, αλλά μπορεί να αισθανθείτε συγκλονισμένοι από τις επιπτώσεις του καφέ, τότε το ωμό κακάο θα μπορούσε να είναι η λύση σας. Ή μπορείτε να συνδυάσετε τα δύο και να πάρετε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους! Μια μελέτη έδειξε ότι όταν συνδυάζετε το κακάο (τη λιγότερο ισχυρή εκδοχή του ωμού κακάο) και την καφεΐνη από τον καφέ, μπορεί να μειώσει το άγχος που σχετίζεται με την καφεΐνη και να αυξήσει την προσοχή. Όταν το ωμό κακάο και ο καφές συνδυάζονται, φαίνεται να λειτουργούν συνεργικά για να εξισορροπούν το ένα το άλλο, δίνοντάς σας ένα ευχάριστο και σταθερό βουητό όλη την ημέρα.
3. Ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Τίποτα δεν θα εκτροχιάσει την παραγωγικότητά σας όσο ένα μυαλό γεμάτο άγχος. Ζώντας σε έναν κόσμο με γρήγορους ρυθμούς, μπορεί συχνά να είναι δύσκολο να ηρεμήσετε και να ανανεωθείτε. Αυτό είναι που κάνει το ωμό κακάο τον απόλυτο σύμμαχο όταν αντιμετωπίζετε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα – το ωμό κακάο ταξινομείται ως αγγειοδιασταλτικό, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και να βελτιώνει τη ροή του αίματος στο σώμα. Όταν εμφανίζεται αγγειοδιαστολή, η αρτηριακή σας πίεση πέφτει και αρχίζετε να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και χαλαροί. Το ωμό κακάο περιέχει επίσης μια αξιοπρεπή ποσότητα μαγνησίου, το οποίο μπορεί να χαλαρώσει το μυαλό και το σώμα λόγω της ηρεμιστικής του δράσης στο νευρικό σύστημα.


4. Ανεβασμένη διάθεση. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις σχετικά με το ωμό κακάο και ένας από τους κύριους λόγους που χρησιμοποιείται σε τελετές για τα εγκαίνια της καρδιάς εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι ότι περιέχει μια μεγάλη ποικιλία χημικών ουσιών που προκαλούν καλή αίσθηση. Μία από αυτές τις χημικές ουσίες ονομάζεται φαιναιθυλαμίνη (PEA). Το PEA είναι γνωστό ως η «χημική ουσία της αγάπης», καθώς είναι αυτό που απελευθερώνεται από τον εγκέφαλό μας όταν ερωτευόμαστε. Αυτός είναι ίσως ένας από τους λόγους για τους οποίους συνδέουμε τόσο έντονα τη σοκολάτα με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Μια άλλη από αυτές τις χημικές ουσίες που προκαλούν καλή αίσθηση ονομάζεται ανανδαμίδη. Η ανανδαμίδη αναφέρεται ως η «χημική ουσία της ευδαιμονίας». Κάθε φορά που αισθανόμαστε υπέροχα για κάτι, όπως η επίτευξη ενός μεγάλου στόχου ή η ολοκλήρωση μιας σκληρής προπόνησης, αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο εγκέφαλός μας μας δίνει λίγη επιπλέον ανανδαμίδη. Είναι ενδιαφέρον ότι η ανανδαμίδη ταξινομείται ως ενδοκανναβινοειδές, πράγμα που σημαίνει ότι συνδέεται με τους ίδιους υποδοχείς που κάνει η THC από την κάνναβη.

Τέλος, το κακάο περιέχει σεροτονίνη και τρυπτοφάνη. Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης. Προωθούν επίσης καλύτερο ύπνο, ο οποίος συνδέεται επίσης με καλύτερη διάθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει τη χοληστερόλη;

Τα σοκολατένια τρουφάκια ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους!

Πώς επηρεάζει το πρωινό την ψυχική υγεία των παιδιών;

8 Τροφές που σας κρατούν νέους και υγιείς!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καρύδια: Το μυστικό για να παραμείνετε υγιείς όλο τον χειμώνα

Καρύδια: Τα καρύδια είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο που μπορεί να συμβάλει στην υγεία μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με την άφιξη του ψυχρού καιρού, οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας αλλάζουν, και τα καρύδια είναι ιδανικά

Κανέλα: Το κλειδί για γερό ανοσοποιητικό;

Κανέλα: Η κανέλα, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μπαχαρικά, δεν είναι μόνο μια γευστική προσθήκη στη διατροφή μας, αλλά προσφέρει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, με κυριότερο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αρωματική κοτόσουπα με αυγολέμονο: Η τέλεια συνταγή για τις κρύες μέρες 

Η αρωματική κοτόσουπα με αυγολέμονο είναι μία από τις πιο κλασικές ελληνικές συνταγές, ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ο συνδυασμός του τρυφερού κοτόπουλου, των φρέσκων λαχανικών και της αναζωογονητικής σάλτσας αυγολέμονο δημιουργεί ένα πιάτο υγιεινό και χορταστικό που ζεσταίνει την καρδιά και τον οργανισμό.

Μαύρο vs Πράσινο Τσάι: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Μαύρο vs Πράσινο Τσάι: Η επιλογή μεταξύ μαύρου και πράσινου τσαγιού είναι συχνά θέμα προσωπικής προτίμησης, αλλά και οι δύο τύποι τσαγιού προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, ορισμένες διαφορές στην επεξεργασία τους

Κρεμώδης σούπα μανιταριών: Η πιο γευστική σούπα για τον χειμώνα

Κρεμώδης σούπα μανιταριών: Η κρεμώδης σούπα μανιταριών είναι μια εξαιρετικά γευστική και θρεπτική επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Με τα μανιτάρια να προσφέρουν μοναδική γεύση και την κρέμα να προσδίδει μια αίσθηση απαλότητας

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Close Icon