Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καφές: Πώς μπορεί η καφεΐνη να συμβάλλει θετικά στον οργανισμό μας;

Καφές: Πώς μπορεί η καφεΐνη να συμβάλλει θετικά στον οργανισμό μας;

Καφές: Οι άνθρωποι που πίνουν καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους δεν πίνουν, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα του 2017.



Ο καφές είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες στο σώμα που προκαλείται από τη γήρανση, την έκθεση στη ρύπανση, τις χημικές ουσίες, την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), τα τρόφιμα κακής ποιότητας και το αλκοόλ, γράφουν οι συγγραφείς μιας μελέτης στο American Journal of Clinical Nutrition.


Η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία.
Οι άνθρωποι που έπιναν καφέ είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους δεν έπιναν, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα του 2017 στο British Medical Journal. Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμβουλεύει να μην καταναλώνετε περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα.

2. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Ο καφές σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, του ενδομητρίου και άλλους καρκίνους και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ορισμένων νευρολογικών, μεταβολικών και ηπατικών παθήσεων, δείχνουν τα ευρήματα.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.
Η κατανάλωση υψηλής έναντι χαμηλής ποσότητας καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σημειώνει η μελέτη. Ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος για κάθε δόση αυξημένης κατανάλωσης και οι συγγραφείς δεν βρήκαν διαφορά μεταξύ καφέ και καφέ χωρίς καφεΐνη.

4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας καφέ σε σχέση με την απουσία καφέ συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου, ινομυωμάτων του ήπατος και κίρρωσης του ήπατος. Υπήρχε επίσης μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του χαμηλότερου κινδύνου για νόσο των χολόλιθων.

5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον, της νόσου του Αλτσχάιμερ και της κατάθλιψης.
Ο καφές συσχετίστηκε σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον, δείχνει η έρευνα. Οι καταναλωτές διέτρεχαν επίσης λιγότερο κίνδυνο για κατάθλιψη και άλλες γνωστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ.

6. Μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία.
Το ρόφημα έρχεται με μια σειρά από καρδιαγγειακά οφέλη, επίσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Journal of the American College of Cardiology. Η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών την ημέρα συσχετίστηκε με σημαντικές μειώσεις στον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τελικά, είναι υγιεινό το κακάο;

5 Ροφήματα για ενίσχυση της μνήμης και της δύναμης του εγκεφάλου

Πώς σχετίζεται η κατανάλωση καφέ με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ στον οργανισμό μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon