Η αγαπημένη απόλαυση που μας συντροφεύει μετά το πρωινό μας ξύπνημα, στα διαλλείματα στη δουλειά, μετά το μεσημεριανό φαγητό και το απογεύμα μετά τη δουλειά… Παρά το γεγονός, ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και να συμβάλλει στην εξάρτηση από την καφεΐνη, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου, έπειτα από 13 χρόνια έρευνας, αναφέρει ότι ο η κατανάλωση καφέ συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο του πρόωρου θανάτου, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 16%.
Αν και δεν είναι από τα πιο υγιεινά προϊόντα, αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει, ότι ο καφές διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και τη μακροζωία. Όπως ακριβώς το κρασί, η σοκολάτα και το ποπ κορν…
Υπάρχουν 7 τομείς στους οποίους ο καφές είναι νούμερο ένα σύμμαχος για την υγεία..(περιορίζοντας το γάλα και τη ζάχαρη, που προσθέτετε):
Ενισχύει την αντοχή και την απόδοση
Μελέτη του 2008 κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το όφελος της καφεΐνης πριν από την άσκηση στα αγωνίσματα αντοχής και πριν από δραστηριότητες, που απαιτούσαν μακροπρόθεσμα αρκετή ένταση, ήταν ευεργετικό για τους συμμετέχοντες. Επίσης, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να έχουν καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια της προπόνησής, εάν λαμβάνεται μία ώρα πριν από την άσκηση σε ποσοστό 4 mg για κάθε κιλό σωματικού βάρους.
Τονώνει τον μεταβολισμό
Ο καφές μπορεί να γίνει ο σύμμαχός σας για να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος. Σε παλαιότερη έρευνα (από τη δεκαετία του 1980 μάλιστα) έχει παρατηρηθεί, ότι η καφεΐνη τονώνει το μεταβολισμό, αν και μεγαλύτερη οξείδωση του λίπους παρατηρείται σε όσους δεν είναι υπέρβαροι.
Το 2006, η έρευνα αυτή επικυρώθηκε από μία νέα μελέτη, η οποία ανέφερε, ότι η τόνωση του μεταβολισμού, που πρόσφερε ο καφές, ήταν μεγαλύτερη και διαρκούσε περισσότερο, στις αδύνατες γυναίκες. Ακόμη πιο πρόσφατα, μία ακόμα έρευνα αποκάλυψε, ότι οι πράσινοι κόκκοι καφέ, που χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα διατροφής, συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια
Κατά της κατάθλιψης
15% λιγότερες πιθανότητες για να πάθουν κατάθλιψη έχουν οι γυναίκες που πίνουν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 20% όταν πρόκειται για περισσότερους από τέσσερις καφέδες, σύμφωνα με μελέτη του «ArchivesofInternalMedicine» του 2011.
Βελτιώνει τη μνήμη
Το 2005, μία μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ένωση Ραδιολογίας της Βόρειας Αμερικής, αποκάλυψε, ότι καταναλώνοντας δύο φλιτζάνια καφέ μπορείτε να βελτιώσετε όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας, αλλά και τον χρόνο αντίδρασης του εγκεφάλου.
Το 2007, μία άλλη έρευνα ήρθε να επικυρώσει το γεγονός, καθώς ανέφερε, ότι οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίες έπιναν περισσότερους από 3 καφέδες τη μέρα, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν απώλεια μνήμης, από εκείνες που έπιναν μόλις έναν καφέ την ημέρα.
Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη
Αρκετές μελέτες προτείνουν την κατανάλωση καφέ για την προστασία από τον διαβήτη, τύπου 2. Ειδικά μάλιστα αν ο ασθενής καταναλώνει τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια, τότε μπορεί το ποσοστό μείωσης να φτάνει το 50%. Τον Ιανουάριο του 2012, μία μελέτη του «JournalofAgricultural & FoodChemistry» έδωσε μία πιθανή εξήγηση, υποστηρίζοντας ότι τα συστατικά του καφέ ενδεχομένως μπλοκάρουν ένα πολυπεπτίδιο (hIAPP), που μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλες πρωτεϊνικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Κατά του καρκίνου
Σουηδική έρευνα του 2008, αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο με τρεις καφέδες την ημέρα είναι ικανοί να μειώσουν τον κίνδυνο ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου, του προστάτη και του ήπατος, αλλά και όσων μορφών καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία, τα οιστρογόνα και την ινσουλίνη.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard και για τους άνδρες τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφεϊνέ καφές συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη.
βάρους. Σε νούμερα, αυτό σημαίνει απώλεια 8 κιλών κατά μέσο όρο, σε παχύσαρκους ενήλικες μέσα σε διάστημα 22 εβδομάδων.
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «CancerEpidemiology, Biomarkers & Prevention», ο ερευνητής του Harvard, EdwardGiovannucci, παρατήρησε, ότι ο καφές έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από τα φρούτα και τα λαχανικά. Το 2005 μία ακόμα μελέτη είχε τοποθετήσει τον καφέ στην πρώτη θέση των αντιοξειδωτικών τροφίμων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube