Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καφές: Γιατί η κατανάλωση καφέ μπορεί να βελτιώσει την υγεία;

Καφές: Γιατί η κατανάλωση καφέ μπορεί να βελτιώσει την υγεία;

Καφές: Μια ανάλυση σχεδόν 220 μελετών για τον καφέ, διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν καφέ μπορεί να απολαμβάνουν περισσότερα συνολικά οφέλη για την υγεία από τους ανθρώπους που δεν πίνουν καφέ.

Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πάντα ακριβώς ποια από τα συστατικά του καφέ είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των αποτελεσμάτων ενίσχυσης της υγείας των μελετών τους, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στα εξής:

Βελτιώστε τη συνολική υγεία.

Μια ανάλυση σχεδόν 220 μελετών για τον καφέ, που δημοσιεύτηκε στο BMJ το 2017, διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν καφέ μπορεί να απολαμβάνουν περισσότερα συνολικά οφέλη για την υγεία από τους ανθρώπους που δεν πίνουν καφέ. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι κατά την περίοδο της μελέτης, όσοι πίνουν καφέ είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς από οποιαδήποτε αιτία, 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καφέ.

Προστατέψτε από τον διαβήτη τύπου 2.

Μια μελέτη του 2014 από ερευνητές του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologica παρακολούθησε σχεδόν 124.000 ανθρώπους για 16 έως 20 χρόνια. Όσοι αύξησαν την κατανάλωση καφέ κατά περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα σε μια περίοδο τεσσάρων ετών είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Όσοι μείωσαν την πρόσληψή τους κατά ένα φλιτζάνι την ημέρα είχαν 17% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο. Ο λόγος μπορεί να είναι τα αντιοξειδωτικά του καφέ, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή (η φλεγμονή συμβάλλει στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2). Εάν έχετε ήδη διαβήτη τύπου 2, ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, συμπεριλαμβανομένου του καφέ. Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τόσο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο και τα επίπεδα ινσουλίνης σε άτομα με τη νόσο.

Ελέγξτε τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον.

Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον — και έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας έδειξε ότι μια ημερήσια δόση καφεΐνης ισοδυναμεί με αυτή που βρίσκεται σε δύο φλιτζάνια οκτώ ουγγιών Ο μαύρος καφές μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των ακούσιων κινήσεων ατόμων που έχουν ήδη τη νόσο. (Θα πρέπει να πιείτε σχεδόν οκτώ φλιτζάνια βρασμένο μαύρο τσάι για να πάρετε την ίδια ποσότητα καφεΐνης.)

Επιβραδύνετε την εξέλιξη της άνοιας.

Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, οι ερευνητές της Φλόριντα εξέτασαν τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα σε ηλικιωμένους ενήλικες με ήπιες γνωστικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να είναι πρόδρομοι σοβαρής άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer. Όταν οι ερευνητές επανεξέτασαν τα άτομα δύο έως τέσσερα χρόνια αργότερα, εκείνοι των οποίων τα επίπεδα στο αίμα περιείχαν ποσότητες καφεΐνης ισοδύναμες με περίπου τρία φλιτζάνια καφέ είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να έχουν εξελιχθεί σε πλήρη άνοια από εκείνους που είχαν καταναλώσει λίγη ή καθόλου καφεΐνη.

Προστατέψτε το συκώτι.

Αρκετές μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα περιοδικά βρήκαν ότι η κατανάλωση καφέ έχει ευεργετικές επιδράσεις στο ήπαρ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου θανάτου από κίρρωση του ήπατος, της μείωσης των επιβλαβών ηπατικών ενζύμων και του περιορισμού των ηπατικών ουλών σε άτομα με ηπατίτιδα C.

Προάγετε την υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο περιοδικό Circulation: Heart Failure της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλιτζανιών καθημερινά απλού καφέ με καφεΐνη συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του μακροπρόθεσμου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας ενός ατόμου.

Η μελέτη εξέτασε τα αρχικά δεδομένα από τις γνωστές μελέτες για τις καρδιακές παθήσεις: τη μελέτη Framingham Heart, τη Μελέτη Κινδύνου Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες και τη Μελέτη Καρδιαγγειακής Υγείας. Αν και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη συνταγογράφηση καφέ για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, αυτή η πρόσφατη αποκάλυψη φαίνεται να ενισχύει προηγούμενα ευρήματα ότι ο καφές είναι, στην πραγματικότητα, καλός για την υγεία της καρδιάς.

Το 2013, το περιοδικό Epidemiology and Prevention δημοσίευσε μια ανασκόπηση μελετών που αναλύουν τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Δεδομένα από 36 διαφορετικές μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από εκείνους που δεν πίνουν καθόλου καφέ ή περισσότερα από πέντε φλιτζάνια την ημέρα. Αν και ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος, μια πιθανότητα είναι ότι ο καφές βοηθά στη βελτίωση του ελέγχου των αιμοφόρων αγγείων στη ροή του αίματος και την αρτηριακή πίεση.

Μειώστε τον κίνδυνο μελανώματος.

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute εξέτασε τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ περισσότερων από 447.000 ανθρώπων σε διάστημα 10 ετών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη κάθε μέρα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα σε σύγκριση με άτομα που έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη ή καθόλου καφέ.

Χαμηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας

Ο πρωινός καφές σας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Μια μελέτη του 2022 στο The Annals of Internal Medicine έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ χωρίς ζάχαρη και ζάχαρη συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας. Η έρευνα δείχνει ότι όσοι έπιναν 1,5 έως 3,5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης, είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Καφές: Πώς να αξιοποιήσετε στο μέγιστο την πρωινή σας απόλαυση;

Δημιουργήστε μία ισορροπημένη διατροφή για όλη την οικογένεια

Τι να πιείτε το πρωί με το που θα ξυπνήσετε;

Τι μπορεί να προσφέρει ο καφές στην υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon