Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καφεΐνη: Ποια είναι τα οφέλη του καφέ στον οργανισμό μας;

Καφεΐνη: Ποια είναι τα οφέλη του καφέ στον οργανισμό μας;

Καφεΐνη: Ο καφές σας προσφέρει οφέλη πέρα ​​από την ενεργειακή ώθηση. Εδώ είναι οι κορυφαίοι τρόποι με τους οποίους ο καφές μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία σας.


Η καφεΐνη είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τον καφέ. Αλλά ο καφές περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά και άλλες δραστικές ουσίες που μπορεί να μειώσουν την εσωτερική φλεγμονή και να προστατεύσουν από ασθένειες, λένε οι ειδικοί διατροφής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Τα οφέλη του καφέ

Ο καφές σας προσφέρει οφέλη πέρα ​​από την ενεργειακή ώθηση. Εδώ είναι οι κορυφαίοι τρόποι με τους οποίους ο καφές μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία σας:

  • Θα μπορούσατε να ζήσετε περισσότερο. Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν καφέ είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από μερικές από τις κύριες αιτίες θανάτου στις γυναίκες: στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, διαβήτη και νεφρική νόσο.
  • Το σώμα σας μπορεί να επεξεργάζεται καλύτερα τη γλυκόζη (ή τη ζάχαρη). Αυτή είναι η θεωρία πίσω από μελέτες που διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
  • Έχετε λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξετε καρδιακή ανεπάρκεια. Η κατανάλωση ενός έως δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή καρδιακής ανεπάρκειας, όταν μια εξασθενημένη καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα στο σώμα.
  • Είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε νόσο του Πάρκινσον. Η καφεΐνη δεν συνδέεται μόνο με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα με την πάθηση να ελέγχουν καλύτερα τις κινήσεις τους.
  • Το συκώτι σας θα σας ευχαριστήσει. Τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφεϊνέ καφές φαίνεται να έχουν προστατευτική επίδραση στο συκώτι σας. Η έρευνα δείχνει ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν επίπεδα ηπατικών ενζύμων εντός υγιούς εύρους σε σχέση με άτομα που δεν πίνουν καφέ.
  • Το DNA σας θα είναι πιο δυνατό. Ο σκούρος καβουρδισμένος καφές μειώνει το σπάσιμο των κλώνων του DNA, το οποίο συμβαίνει φυσικά, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο ή όγκους εάν δεν επισκευαστεί από τα κύτταρά σας. Οι πιθανότητες να πάθετε καρκίνο του παχέος εντέρου θα μειωθούν σημαντικά.
  • Μία στις 23 γυναίκες εμφανίζει καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν καφέ – χωρίς καφεΐνη ή τακτικά – είχαν 26 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

  • Μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι γυναίκες. Αλλά η καφεΐνη σε δύο φλιτζάνια καφέ μπορεί να παρέχει σημαντική προστασία από την ανάπτυξη της πάθησης. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια γενικά. Δεν είναι τόσο πιθανό να πάθεις εγκεφαλικό. Για τις γυναίκες, η κατανάλωση τουλάχιστον ενός φλιτζάνι καφέ την ημέρα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, που είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός ύπνος των γονιών;

7 Tips για μια καλή ψυχική υγεία

Πώς μπορεί να ρυθμιστεί το σάκχαρο με τη μεσογειακή διατροφή;

Η κατανάλωση καφέ κάνει καλό στην καρδιά;

3 χρήσεις για το κατακάθι του καφέ στο σώμα μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon