Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Junk food: Υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με πρόωρους θανάτους

Junk food: Υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με πρόωρους θανάτους

Junk food: Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων κυμαινόταν από 13% έως 21% της συνολικής πρόσληψης τροφής στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 69 ετών που συμπεριλήφθηκε στη μελέτη.

Μια νέα μελέτη για το πώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών όπως παγωτό, χοτ ντογκ και αναψυκτικά συνέβαλε σε περίπου 57.000 πρόωρους θανάτους στη Βραζιλία το 2019. Αυτό ήταν περίπου το 10% των πρόωρων θανάτων στη Βραζιλία που παρατηρήθηκε σε άτομα ηλικίας 30 έως 69 ετών εκείνο το έτος, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) κυμαινόταν από 13% έως 21% της συνολικής πρόσληψης τροφής στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 69 ετών που συμπεριλήφθηκε στη μελέτη, σύμφωνα με ένα δελτίο ειδήσεων σχετικά με  αυτήν τη μελέτη. «Η κατανάλωση UPF συνδέεται με πολλά αποτελέσματα διαφόρων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ορισμένοι καρκίνοι και άλλες ασθένειες, και αντιπροσωπεύει μια σημαντική αιτία αποτρέψιμων και πρόωρων θανάτων μεταξύ των ενηλίκων της Βραζιλίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Eduardo A.F. Nilson.

Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας

Ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής του WebMD, John Whyte, MD, MPH, αξιολογεί τις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα. «Οι ερευνητές πρότειναν ότι σε χώρες υψηλού εισοδήματος όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, όπου τα UPFs αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης, ο εκτιμώμενος αντίκτυπος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος», ανέφερε το δελτίο τύπου. Το American Journal of Clinical Nutrition ανέφερε το 2021 ότι περίπου το 57% των θερμίδων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ προέρχονται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η μελέτη στη Βραζιλία μοντελοποίησε δεδομένα από εθνικές διατροφικές έρευνες για να εκτιμήσει πόσα UPFs καταναλώθηκαν από διαφορετικές ομάδες που ορίζονται ανά ηλικία και φύλο στη Βραζιλία, αναφέρει η ανακοίνωση. Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των πρόωρων θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν διαφορετικές ομάδες είχαν μειώσει την πρόσληψη UPFs κατά 10%, 20% και 50%. Η απλή μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας στη Βραζιλία και σε πολλά άλλα έθνη, είπαν οι ερευνητές.

«Ακόμη και η μείωση της κατανάλωσης UPF στα επίπεδα μόλις πριν από μια δεκαετία θα μείωνε τους σχετικούς πρόωρους θανάτους κατά 21%. Χρειάζονται επειγόντως πολιτικές που αποθαρρύνουν την κατανάλωση UPF», είπε ο Nilson. Η Maura Walker, PhD, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι η έρευνα δεν συνέδεσε άμεσα τους πρόωρους θανάτους με τους UPF. «Είναι πιθανό αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα να είναι μόνο ένας παράγοντας που οδηγεί σε πράγματα όπως η υπέρταση, τα φτωχά λιπίδια του αίματος, οι υψηλότερες περιφέρειες μέσης και έτσι συνδέονται στην πραγματικότητα με τη θνησιμότητα», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας;

Αυτή είναι η ποσότητα ζάχαρης που πρέπει πραγματικά να φάτε

Μυστικά για να ζήσετε μέχρι τα 100!

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη του χυμού καρότου για τα νεφρά με άδειο στομάχι

Χυμός καρότου: Ένας απλός και φυσικός τρόπος για να υποστηρίξετε την καλή λειτουργία των νεφρών. Τα αντιοξειδωτικά, η βήτα-καροτίνη και το κάλιο που περιέχει συμβάλλουν στην αποτοξίνωση, την προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.

Το ελαιόλαδο και η επίδρασή του στη μακροζωία

Ελαιόλαδο :Όχι μόνο είναι ένα νόστιμο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αλλά προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο για μακροζωία.

Σκόνες πρωτεΐνης: Είναι ασφαλείς για την υγεία των γυναικών;

Σκόνες πρωτεΐνης: Οι σκόνες πρωτεΐνης είναι δημοφιλείς μεταξύ των γυναικών που επιθυμούν να ενισχύσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης τους, είτε για να υποστηρίξουν τη μυϊκή ανάπτυξη, είτε για να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

Ποια είναι η αλήθεια για τον εθισμό στο γρήγορο φαγητό;

Fast Food: Ο εθισμός στο γρήγορο φαγητό είναι πραγματικός και εξαρτάται από χημικές αντιδράσεις και ψυχολογικούς παράγοντες. Η επίγνωση των κινδύνων και η λήψη υγιεινών επιλογών είναι τα πρώτα βήματα για να σπάσετε αυτόν τον επιβλαβή κύκλο και να διατηρήσετε μια πιο ισορροπημένη και υγιή ζωή.

Είναι η vegan διατροφή αποτελεσματική στην απώλεια κιλών;

Χορτοφαγία απώλεια κιλών: Η vegan διατροφή μπορεί να είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, αλλά η επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μια vegan διατροφή περιλαμβάνει αποκλειστικά φυτικά τρόφιμα

Συνταγή για κοπανάκια κοτόπουλου με κάρυ 

Τα κομμάτια κοτόπουλου με κάρυ είναι ένα νόστιμο και εύκολο πιάτο που μπορεί να ετοιμαστεί γρήγορα και να ενθουσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Ακολουθήστε τη συνταγή παρακάτω για να δημιουργήσετε αυτό το λαχταριστό γεύμα.

Η ιδανική συνταγή κέικ χωρίς ζάχαρη για παιδιά

Κέικ σοκολάτας: Αν ψάχνετε για μια υγιεινή επιλογή για επιδόρπιο που να μην περιέχει ζάχαρη, αυτό το κέικ σοκολάτας είναι η ιδανική λύση! Με πλούσια γεύση και απλά υλικά, μπορείτε να απολαύσετε μια νόστιμη λιχουδιά χωρίς ενοχές.

Close Icon