Junk food: Τα έτοιμα γεύματα όχι μόνο δεν είναι τόσο θρεπτικά όσο τα μαγειρεμένα στο σπίτι, αλλά έχουν και υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.
Μια νέα μελέτη από το University of Aberdeen Rowett Institute διαπίστωσε ότι τα έτοιμα γεύματα όχι μόνο δεν είναι τόσο θρεπτικά όσο τα μαγειρεμένα στο σπίτι, αλλά έχουν και υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Οι επιστήμονες συνέκριναν τη διατροφική ποιότητα, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και το κόστος 54 κατεψυγμένων ή έτοιμων γευμάτων και ισοδύναμων σπιτικών γευμάτων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συγκρίνουν γεύματα ζωικά με φυτικά και να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των διαφόρων μεθόδων μαγειρέματος στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Το μέσο επίπεδο των ελεύθερων σακχάρων (αυτών που προστίθενται στα τρόφιμα) στα έτοιμα γεύματα ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι σε ισοδύναμα σπιτικά γεύματα. Τα έτοιμα γεύματα είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ισοδύναμα σπιτικά γεύματα. Ο Magaly Aceves Martins, ερευνητής στο Ινστιτούτο Rowett, δήλωσε: «Τα έτοιμα γεύματα με βάση τα ζώα έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από τα ισοδύναμα σπιτικά γεύματα. Οι εκπομπές είναι σχεδόν 40% υψηλότερες για τα έτοιμα γεύματα με βάση τα ζώα από τα ισοδύναμα σπιτικά γεύματα. Τα έτοιμα γεύματα με βάση τα φυτά και τα ισοδύναμα σπιτικά γεύματα είχαν συγκρίσιμες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.»
«Το μαγείρεμα έτοιμων γευμάτων ή ισοδύναμα σπιτικά γεύματα προσθέτουν περαιτέρω εκπομπές—βρήκαμε ότι το μαγείρεμα στο φούρνο προστέθηκε έως και 20% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ το μαγείρεμα στη σόμπα και το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων πρόσθεσαν μόνο έως και 4% ή λιγότερο από 1% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αντίστοιχα .» Ο καθηγητής Baukje de Roos πρόσθεσε, «Τα έτοιμα γεύματα είναι πολύ δημοφιλή, λόγω έλλειψης χρόνου για μαγείρεμα, διαφορετικών ωρών γευμάτων και μερικές φορές έλλειψης μαγειρικών δεξιοτήτων».
«Η αγορά έτοιμων γευμάτων έχει αγοραία αξία στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 3,9 δισεκατομμύρια £. Υπολογίζεται ότι το 90% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου τρώει έτοιμα γεύματα, με δύο στους πέντε να τα τρώνε μια φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, οι συνταγές για έτοιμα γεύματα ποικίλλουν σημαντικά, Επομένως, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη βιομηχανία τροφίμων να βελτιώσει τη διατροφική τους ποιότητα και να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube