Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Junk food: Τα έτοιμα γεύματα δεν είναι ό,τι καλύτερο για εμάς ή για τον πλανήτη

Junk food: Τα έτοιμα γεύματα δεν είναι ό,τι καλύτερο για εμάς ή για τον πλανήτη

Junk food: Τα έτοιμα γεύματα όχι μόνο δεν είναι τόσο θρεπτικά όσο τα μαγειρεμένα στο σπίτι, αλλά έχουν και υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.



Μια νέα μελέτη από το University of Aberdeen Rowett Institute διαπίστωσε ότι τα έτοιμα γεύματα όχι μόνο δεν είναι τόσο θρεπτικά όσο τα μαγειρεμένα στο σπίτι, αλλά έχουν και υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Οι επιστήμονες συνέκριναν τη διατροφική ποιότητα, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και το κόστος 54 κατεψυγμένων ή έτοιμων γευμάτων και ισοδύναμων σπιτικών γευμάτων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συγκρίνουν γεύματα ζωικά με φυτικά και να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των διαφόρων μεθόδων μαγειρέματος στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.


Το μέσο επίπεδο των ελεύθερων σακχάρων (αυτών που προστίθενται στα τρόφιμα) στα έτοιμα γεύματα ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι σε ισοδύναμα σπιτικά γεύματα. Τα έτοιμα γεύματα είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ισοδύναμα σπιτικά γεύματα. Ο Magaly Aceves Martins, ερευνητής στο Ινστιτούτο Rowett, δήλωσε: «Τα έτοιμα γεύματα με βάση τα ζώα έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από τα ισοδύναμα σπιτικά γεύματα. Οι εκπομπές είναι σχεδόν 40% υψηλότερες για τα έτοιμα γεύματα με βάση τα ζώα από τα ισοδύναμα σπιτικά γεύματα. Τα έτοιμα γεύματα με βάση τα φυτά και τα ισοδύναμα σπιτικά γεύματα είχαν συγκρίσιμες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.»

«Το μαγείρεμα έτοιμων γευμάτων ή ισοδύναμα σπιτικά γεύματα προσθέτουν περαιτέρω εκπομπές—βρήκαμε ότι το μαγείρεμα στο φούρνο προστέθηκε έως και 20% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ το μαγείρεμα στη σόμπα και το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων πρόσθεσαν μόνο έως και 4% ή λιγότερο από 1% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αντίστοιχα .» Ο καθηγητής Baukje de Roos πρόσθεσε, «Τα έτοιμα γεύματα είναι πολύ δημοφιλή, λόγω έλλειψης χρόνου για μαγείρεμα, διαφορετικών ωρών γευμάτων και μερικές φορές έλλειψης μαγειρικών δεξιοτήτων».

«Η αγορά έτοιμων γευμάτων έχει αγοραία αξία στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 3,9 δισεκατομμύρια £. Υπολογίζεται ότι το 90% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου τρώει έτοιμα γεύματα, με δύο στους πέντε να τα τρώνε μια φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, οι συνταγές για έτοιμα γεύματα ποικίλλουν σημαντικά, Επομένως, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη βιομηχανία τροφίμων να βελτιώσει τη διατροφική τους ποιότητα και να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το κόστος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υγιεινή για την καρδιά διατροφή

Τι να φάτε για να κρατήσετε τη φλεγμονή υπό έλεγχο

8 καθημερινές τροφές που δεν συνειδητοποιείτε ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon