Jambalaya: Ταξιδέψτε νοερά στα δρομάκια της Νέας Ορλεάνης με αυτή την υπέροχη συνταγή, που αποτελεί την επιτομή του comfort food!
Μια εύκολη συνταγή Jambalaya είναι ένα καθαρό comfort food γεμάτο γεύση. Η αρωματική τριάδα της μαγειρικής: κρεμμύδι, σέλινο και πιπεριές, σοταρισμένες σε λάδι με σκόρδο, βότανα και μπαχαρικά Cajun! Προσθέτστε κοτόπουλο και γαρίδες σε αυτήν την κατσαρόλα με ρύζι ντομάτας, αυτό το μοναδικό γεύμα στην άνεση του σπιτιού σας! Το αγαπημένο πιάτο της Λουιζιάνα ποικίλλει από κουζίνα σε κουζίνα, ανάλογα με τον μάγειρα και τις συνταγές που έχουν περάσει από τις παλαιότερες γενιές. Το Jambalaya περιέχει παραδοσιακά οποιοδήποτε από τα ακόλουθα κρέατα:
- Κοτόπουλο ή χοιρινό
- Λουκάνικο — λουκάνικο chorizo ή καπνιστό
- Θαλασσινά — οι καραβίδες ή οι γαρίδες είναι οι αγαπημένες επιλογές
- Περιλαμβάνεται επίσης μια τριάδα που μοιάζει με σοφρίτο από κρεμμύδι, πιπεριές και σέλινο, μαζί με ρύζι, τσίλι, καρυκεύματα και ζωμό. Συνήθως μαγειρεύονται όλα μαζί στη μία κατσαρόλα μέχρι να γίνει το ρύζι.
Συστατικά
- 3 κουταλιές της σούπας μαγειρικό λάδι
- 2 κουταλιές της σούπας καρύκευμα Cajun
- 300 g λουκάνικο, κομμένο σε φέτες
- 500 g στήθη ή μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς πέτσα, κομμένα σε κομμάτια
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 1 μικρή πράσινη πιπεριά, ξεσποριασμένη και κομμένη σε κύβους
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, ξεσποριασμένη και κομμένη σε κύβους
- 2 κοτσάνια σέλινο, ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 400 g κονσέρβα ντομάτες θρυμματισμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι και αποξηραμένη ρίγανη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς (ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη καγιέν)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα καυτερής πιπεριάς
- 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα Worcestershire
- 1 φλιτζάνι μπάμιες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 1/2 φλιτζάνι άψητο λευκό ρύζι
- 3 φλιτζάνια ζωμό κότας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
- 500 g ακατέργαστες γαρίδες, ξεφλουδισμένες και ξεφλουδισμένες
- Φρέσκο κρεμμυδάκι σε φέτες και μαϊντανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα
Οδηγίες παρασκευής
- Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή ολλανδικό φούρνο σε μέτρια φωτιά. Αλατοπιπερώστε τα κομμάτια λουκάνικου και κοτόπουλου με το μισό καρύκευμα Cajun.
- Σωτάρουμε το λουκάνικο στο καυτό λάδι.
- Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε στην άκρη. Προσθέστε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφαιρέστε με τρυπητή κουτάλα.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σέλινο μέχρι το κρεμμύδι να γίνει απαλό και διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει (30 δευτερόλεπτα).
- Ανακατέψτε τις ντομάτες. καρυκεύστε με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη, νιφάδες κόκκινου πιπεριού (ή σκόνη καγιέν), σάλτσα καυτερής πιπεριάς, σάλτσα Worcestershire και το υπόλοιπο καρύκευμα Cajun. Προσθέστε τις φέτες μπάμιες (ή τη λίμα σε σκόνη), το κοτόπουλο και το λουκάνικο. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά, ενώ ανακατεύετε κατά διαστήματα.
- Προσθέστε το ρύζι και το ζωμό κοτόπουλου, αφήστε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να ψηθεί το ρύζι, ενώ ανακατεύετε περιστασιακά.
- Τοποθετήστε τις γαρίδες πάνω από το μείγμα Jambalaya, ανακατέψτε απαλά και καλύψτε με το καπάκι. Αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ψηθούν οι γαρίδες και να ροδίσουν (περίπου 5-6 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος/πάχος της γαρίδας που χρησιμοποιείται).
Αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσαρμόστε τη φωτιά με έξτρα καυτερή σάλτσα, πιπέρι καγιέν ή καρύκευμα Cajun. Σερβίρουμε αμέσως με φρέσκα κρεμμυδάκια και μαϊντανό σε φέτες.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube