Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

ΗΠΑ Μελέτη: Λιγότερη ζάχαρη στη βιομηχανία τροφίμων θα εξοικονομήσει δισ. δολάρια και θα αποτρέψει χιλιαδ. θανάτους

ΗΠΑ Μελέτη: Λιγότερη ζάχαρη στη βιομηχανία τροφίμων θα εξοικονομήσει δισ. δολάρια και θα αποτρέψει χιλιαδ. θανάτους

ΗΠΑ Μελέτη: Ένα νέο μοντέλο υγείας και οικονομίας δείχνει σαφώς γιατί είναι επιτακτικό οι παρασκευαστές τροφίμων να μειώσουν την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα τους.


Η μείωση της ζάχαρης κατά 20% στα συσκευασμένα τρόφιμα και κατά 40% στα ποτά θα μπορούσε να αποτρέψει 2,48 εκατομμύρια καρδιαγγειακά νοσήματα (όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, καρδιακές ανακοπές), 490.000 καρδιαγγειακούς θανάτους και 750.000 περιστατικά διαβήτη στις ΗΠΑ καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του ενήλικου πληθυσμού, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation.

Η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Πάνω από δύο στους πέντε ενήλικες Αμερικανούς είναι παχύσαρκοι, ένας στους δύο έχει διαβήτη και σχεδόν ένας στους δύο έχει καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ομάδα ερευνητών από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), το Friedman School of Nutrition Science & Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts, το Harvard T.H. Chan School of Public Health και το τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης (NYC DOH) δημιούργησαν ένα μοντέλο προσομοίωσης και ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων μιας πολιτικής μείωσης της ζάχαρης που προτάθηκε από την National Salt and Sugar Reduction Initiative των ΗΠΑ (NSSRI) στην υγεία και την οικονομία. Σε συνεργασία με περισσότερους από 100 τοπικούς, κρατικούς και εθνικούς οργανισμούς υγείας, η NSSRI δημοσίευσε σχέδια που στοχεύουν στη μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης στα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά σε 15 κατηγορίες το 2018. Τον Φεβρουάριο του ’21, η NSSRI ολοκλήρωσε την πολιτική με στόχο η βιομηχανία παρασκευής τροφίμων και ποτών να δεσμευτεί οικειοθελώς στα νέα πρότυπα αναφορικά με την προσθήκη ζάχαρης στα προϊόντα της.

Ωστόσο, η εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής θα απαιτήσει κυβερνητική υποστήριξη για την παρακολούθηση των εταιρειών καθώς εργάζονται προς τους στόχους και για την δημόσια αναφορά της προόδου τους. «Η μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη των παρασκευασμένων τροφίμων και ποτών θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία των Αμερικανών από άλλες πρωτοβουλίες για μείωση της ζάχαρης, όπως επιβολή φόρου ζάχαρης, επισήμανση προστιθέμενης περιεκτικότητας σε ζάχαρη στα προϊόντα ή απαγόρευση ζαχαρούχων ποτών στα σχολεία», λέει η Siyi Shangguan, MD, MPH, κύρια συγγραφέας της μελέτης και θεράπων ιατρός στο MGH.

Σε ένα πλάνο δέκα ετών, από την έναρξη ισχύος της πολιτικής NSSRI, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναμένουν εξοικονόμηση 4,28 δισεκατομμύριων δολαρίων στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και 118,04 δισεκατομμυρίων δολαριών κατά τη διάρκεια ζωής του τρέχοντος ενήλικου πληθυσμού (ηλικίας 35 έως 79 ετών), σύμφωνα με το μοντέλο. Προσθέτοντας το κοινωνικό κόστος της “χαμένης” παραγωγικότητας των Αμερικανών που αναπτύσσουν ασθένειες από υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, η συνολική εξοικονόμηση κόστους αυξάνεται στα 160,88 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής του ενήλικου πληθυσμού. Η μελέτη κατέδειξε επίσης ότι ακόμη και η μερική συμμόρφωση της βιομηχανίας με την πολιτική θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και την οικονομία.

Η πολιτική θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις ανισότητες, με τα μεγαλύτερα εκτιμώμενα οφέλη για την υγεία μεταξύ των μαύρων και των Ισπανόφωνων ενήλικων πληθυσμών και εκείνων με χαμηλότερο εισόδημα και λιγότερη εκπαίδευση – πληθυσμοί που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης ως ιστορικής συνέπειας των ανισοτήτων του συστήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις της κατανάλωσης τεχνητών συστατικών στα τρόφιμα

Σνακ που βοηθούν το διατροφικό σας πλάνο σε σχέση με τον διαβήτη

Διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του πλανήτη μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon