Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

ΗΠΑ Μελέτη: Λιγότερη ζάχαρη στη βιομηχανία τροφίμων θα εξοικονομήσει δισ. δολάρια και θα αποτρέψει χιλιαδ. θανάτους

ΗΠΑ Μελέτη: Λιγότερη ζάχαρη στη βιομηχανία τροφίμων θα εξοικονομήσει δισ. δολάρια και θα αποτρέψει χιλιαδ. θανάτους

ΗΠΑ Μελέτη: Ένα νέο μοντέλο υγείας και οικονομίας δείχνει σαφώς γιατί είναι επιτακτικό οι παρασκευαστές τροφίμων να μειώσουν την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα τους.



Η μείωση της ζάχαρης κατά 20% στα συσκευασμένα τρόφιμα και κατά 40% στα ποτά θα μπορούσε να αποτρέψει 2,48 εκατομμύρια καρδιαγγειακά νοσήματα (όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, καρδιακές ανακοπές), 490.000 καρδιαγγειακούς θανάτους και 750.000 περιστατικά διαβήτη στις ΗΠΑ καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του ενήλικου πληθυσμού, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation.


Η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Πάνω από δύο στους πέντε ενήλικες Αμερικανούς είναι παχύσαρκοι, ένας στους δύο έχει διαβήτη και σχεδόν ένας στους δύο έχει καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ομάδα ερευνητών από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), το Friedman School of Nutrition Science & Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts, το Harvard T.H. Chan School of Public Health και το τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης (NYC DOH) δημιούργησαν ένα μοντέλο προσομοίωσης και ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων μιας πολιτικής μείωσης της ζάχαρης που προτάθηκε από την National Salt and Sugar Reduction Initiative των ΗΠΑ (NSSRI) στην υγεία και την οικονομία. Σε συνεργασία με περισσότερους από 100 τοπικούς, κρατικούς και εθνικούς οργανισμούς υγείας, η NSSRI δημοσίευσε σχέδια που στοχεύουν στη μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης στα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά σε 15 κατηγορίες το 2018. Τον Φεβρουάριο του ’21, η NSSRI ολοκλήρωσε την πολιτική με στόχο η βιομηχανία παρασκευής τροφίμων και ποτών να δεσμευτεί οικειοθελώς στα νέα πρότυπα αναφορικά με την προσθήκη ζάχαρης στα προϊόντα της.

Ωστόσο, η εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής θα απαιτήσει κυβερνητική υποστήριξη για την παρακολούθηση των εταιρειών καθώς εργάζονται προς τους στόχους και για την δημόσια αναφορά της προόδου τους. «Η μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη των παρασκευασμένων τροφίμων και ποτών θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία των Αμερικανών από άλλες πρωτοβουλίες για μείωση της ζάχαρης, όπως επιβολή φόρου ζάχαρης, επισήμανση προστιθέμενης περιεκτικότητας σε ζάχαρη στα προϊόντα ή απαγόρευση ζαχαρούχων ποτών στα σχολεία», λέει η Siyi Shangguan, MD, MPH, κύρια συγγραφέας της μελέτης και θεράπων ιατρός στο MGH.

Σε ένα πλάνο δέκα ετών, από την έναρξη ισχύος της πολιτικής NSSRI, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναμένουν εξοικονόμηση 4,28 δισεκατομμύριων δολαρίων στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και 118,04 δισεκατομμυρίων δολαριών κατά τη διάρκεια ζωής του τρέχοντος ενήλικου πληθυσμού (ηλικίας 35 έως 79 ετών), σύμφωνα με το μοντέλο. Προσθέτοντας το κοινωνικό κόστος της “χαμένης” παραγωγικότητας των Αμερικανών που αναπτύσσουν ασθένειες από υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, η συνολική εξοικονόμηση κόστους αυξάνεται στα 160,88 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής του ενήλικου πληθυσμού. Η μελέτη κατέδειξε επίσης ότι ακόμη και η μερική συμμόρφωση της βιομηχανίας με την πολιτική θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και την οικονομία.

Η πολιτική θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις ανισότητες, με τα μεγαλύτερα εκτιμώμενα οφέλη για την υγεία μεταξύ των μαύρων και των Ισπανόφωνων ενήλικων πληθυσμών και εκείνων με χαμηλότερο εισόδημα και λιγότερη εκπαίδευση – πληθυσμοί που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης ως ιστορικής συνέπειας των ανισοτήτων του συστήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις της κατανάλωσης τεχνητών συστατικών στα τρόφιμα

Σνακ που βοηθούν το διατροφικό σας πλάνο σε σχέση με τον διαβήτη

Διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του πλανήτη μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon