Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και διαφημιστικές ενημερώσεις για την υγεία του ανθρώπου, φαίνεται ότι οι ενήλικες στις ΗΠΑ εξακολουθούν να υπερκαταναλώνουν αλάτι, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (CDC).
Της Αρετής Διαμάντη
Έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων διαπίστωσε ότι το 90% των ενηλίκων στις ΗΠΑ παραδέχονται ότι υπερβαίνουν τακτικά τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού στο φαγητό τους. Τα ευρήματα βασίζονται σε μια τηλεφωνική έρευνα, που διενεργήθηκε το 2013, σε 180.000 ενήλικες, από 26 πολιτείες, της Αμερικής.
Οι πολίτες των ΗΠΑ καταναλώνουν, κατά μέσο όρο ανά άτομο, περίπου 3.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά ημέρα, περίπου το 75% των οποίων εκτιμάται ότι προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αναφέρει ότι ένας φυσιολογικός άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει όχι περισσότερο από 2.300 mg νατρίου την ημέρα (αυτό είναι περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι).
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πολλοί ενήλικες παραδέχονται ότι καταναλώνουν πάρα πολύ αλάτι, πολλοί εξ αυτών έχουν επίγνωση των παραγόντων κινδύνου και είναι πρόθυμοι να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί μείζονα κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ιδιαίτερα καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η μείωση της πρόσληψης νατρίου μειώνει την πίεση του αίματος στους ενήλικες. Νάτριο βρίσκεται στο αλάτι, αλλά και σε κάποιες τροφές, όπως γάλα, κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το κρέας και τα οστρακοειδή. Νάτριο επιπλέον βρέθηκε σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμί, κράκερ, τα επεξεργασμένα κρέατα και στα τρόφιμα fast food. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου δυσκολεύει τα νεφρά. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα διατηρεί το νερό, προκειμένου να αραιώσει το νάτριο. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε μια συσσώρευση του υγρού που περιβάλλει τα κύτταρα και κατά συνέπεια ο όγκος του αίματος στις φλέβες και τις αρτηρίες αυξάνεται. Εδώ η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα καθώς η πίεση στα αιμοφόρα αγγεία είναι μεγαλύτερη.
Στρατηγικές για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού περιλαμβάνουν την κατανάλωση περισσότερων φρέσκων λαχανικών και φρούτων (περιέχουν κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο), την κατανάλωση λιγότερου ψωμιού, τυριού, και επεξεργασμένου κρέατος. Υψηλή πρόσληψη καλίου βοηθά στη χαλάρωση των αγγείων και βοηθά επίσης τον οργανισμό να αποβάλλει το νάτριο και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube