Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα: Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις σε άτομα με ωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, αλλά αυτές οι αντιδράσεις λειτουργούν διαφορετικά από άλλες τροφικές αλλεργίες.
Η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα (EoE) είναι μια αλλεργική κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή στον οισοφάγο ενός ατόμου, που είναι ο σωλήνας τροφής. Τα άτομα με EoE μπορεί να χρειαστεί να αποφεύγουν ορισμένες τροφές που προκαλούν συμπτώματα. Μπορεί να το κάνουν ακολουθώντας μια δίαιτα αποβολής. Το EoE προκαλεί συσσώρευση ανοσοκυττάρων στα τοιχώματα του σωλήνα που συνδέει το στόμα με το στομάχι, το οποίο οι γιατροί ονομάζουν οισοφάγο. Οι επαγγελματίες υγείας αποκαλούν αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ηωσινόφιλα, τα οποία ανταποκρίνονται σε ορισμένες τροφές προκαλώντας φλεγμονή στον οισοφάγο.
Ενώ οι δίαιτες εξάλειψης μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων, το EoE είναι μια δια βίου κατάσταση. Αυτό το άρθρο διερευνά το EoE και τη δίαιτα με περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των κοινών τροφών ενεργοποίησης, των τύπων δίαιτων αποβολής και του τρόπου αναγνώρισης των τροφών ενεργοποίησης. Συζητά επίσης άλλες θεραπείες για την EoE και πότε πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.
Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα και δίαιτα
Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις σε άτομα με ωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, αλλά αυτές οι αντιδράσεις λειτουργούν διαφορετικά από άλλες τροφικές αλλεργίες. Η EoE προκαλεί καθυστερημένη αντίδραση στα τρόφιμα για αρκετές ημέρες. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τον προσδιορισμό του φαγητού που είναι το έναυσμα. Περισσότερα από ένα τρόφιμα μπορεί επίσης να ευθύνονται για μια ανοσολογική αντίδραση σε άτομα με EoE. Οι επαγγελματίες υγείας, όπως οι αλλεργιολόγοι και οι διαιτολόγοι, μπορεί να βοηθήσουν ένα άτομο με EoE να αντιμετωπίσει και να αποκλείσει τις τροφές που τον προκαλούν.
Συχνές τροφές που προκαλούν ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα
Οι τροφές που προκαλούν συχνότερα αντιδράσεις EoE περιλαμβάνουν:
- γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα
- προϊόντα σίτου που περιέχουν γλουτένη
- τρόφιμα που περιέχουν αυγό
- όσπρια, όπως φασόλια, φακές και αρακά
- σόγια
- θαλασσινά
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, το πιο κοινό έναυσμα είναι το αγελαδινό γάλα, μετά η γλουτένη και το αυγό. Η σόγια, τα όσπρια και τα θαλασσινά είναι ερεθίσματα για μερικούς ανθρώπους, αν και αυτό είναι πιο σπάνιο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ενεργοποιητές μπορεί να διαφέρουν μεταξύ κάθε ατόμου με EoE.
Τύποι διατροφής περιορισμού για ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα
Η προσαρμογή της διατροφής είναι μια κοινή θεραπεία για άτομα με EoE. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να συστήσει ορισμένες δίαιτες, συμπεριλαμβανομένης της στοιχειώδους δίαιτας και της εμπειρικής δίαιτας αποβολής τροφής (FED). Αυτή η δίαιτα αποκλείει ορισμένες γνωστές τροφές πυροδότησης.
Η πρώτη FED, ή 6-FED, αφορούσε την εξαίρεση και των έξι πιο κοινών τροφών ενεργοποίησης από την προηγούμενη ενότητα παραπάνω. Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί μπορεί να συστήσουν μια λιγότερο περιοριστική έκδοση, όπως το 4-FED. Αυτό περιορίζει μόνο τέσσερις κοινές τροφές ενεργοποίησης.
Στοιχειώδης διατροφή
Αυτή η επιλογή περιλαμβάνει την αποκοπή όλων των τροφών και αντ ‘αυτού την κατανάλωση μιας φόρμουλας που περιέχει αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Έρευνες υποδηλώνουν ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, αξιόπιστη πηγή τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά με EoE.
Πώς να αναγνωρίσετε τις τροφές που προκαλούν πυροδότηση
Ένα άτομο μπορεί να θεωρήσει δύσκολο να περιορίσει και τα έξι πιο κοινά τρόφιμα που προκαλούν EoE. Για αυτόν τον λόγο, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να βοηθήσει κάποιον να βρει ποιες τροφές προκαλούν τις εξάρσεις του EoE, ώστε να μπορέσει να βρει μια βιώσιμη μέθοδο για την αποφυγή τους.
Μια προσέγγιση είναι η μέθοδος «από πάνω προς τα κάτω», η οποία περιλαμβάνει την αποκοπή των έξι τροφών ενεργοποίησης από την αξιόπιστη πηγή και την επανεισαγωγή του καθενός τη φορά. Μετά από κάθε επανεισαγωγή, ο γιατρός συνιστά ενδοσκόπηση για να ελεγχθούν οι επιπτώσεις της τροφής στον οισοφάγο ενός ατόμου.
Μια άλλη είναι η προσέγγιση «βήμα προς τα πάνω», η οποία περιλαμβάνει την εξάλειψη ενός ή δύο από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες ενεργοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και του σίτου. Εάν αυτό δεν επιλύσει πλήρως τα συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να δοκιμάσει μια προσέγγιση 4-FED ή 6-FED.
Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή του 2023, παρακολούθησε 129 άτομα σε πρόγραμμα είτε 6-FED είτε 1-FED που απέκλειε μόνο το ζωικό γάλα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διακοπή του ζωικού γάλακτος οδήγησε σε παρόμοια ποσοστά ύφεσης όπως ένα πρόγραμμα 6-FED. Επομένως, η αφαίρεση του γάλακτος μόνο από τη διατροφή θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης για την EoE.
Ένα άτομο μπορεί να βρει χρήσιμο να κρατά ένα ημερολόγιο τροφίμων. Μπορούν να καταγράφουν τι τρώνε κάθε μέρα και αν παρουσιάζουν συμπτώματα EoE. Ένας επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να βρει το ημερολόγιο τροφίμων ενός ατόμου χρήσιμο για τον προσδιορισμό των τροφών που προκαλούν ενεργοποίηση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube