Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ιαπωνική διατροφή: Μειώνει την εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης

Ιαπωνική διατροφή: Μειώνει την εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης

Ιαπωνική διατροφή: Η παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα είναι γνωστή ως «washoku», που αποτελείται από μικρά, απλά, φρέσκα και εποχιακά πιάτα. 


Ο Δρ Hideki Fujii M.D. και ο αναπληρωτής καθηγητής Yoshinari Matsumoto στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα ηγήθηκαν μιας ερευνητικής μελέτης σχετικά με την επίδραση της ιαπωνικής διατροφής στην ηπατική ίνωση. Εξέτασαν 136 ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) στο Μητροπολιτικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οσάκα. Ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των γευμάτων που βαθμολογήθηκαν με mJDI12, της μυϊκής μάζας και της εξέλιξης της ηπατικής ίνωσης σε αυτούς τους ασθενείς.

Τι είναι η ιαπωνική δίαιτα;

Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή έχει καταχωρηθεί ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Περιλαμβάνει ολόκληρα τρόφιμα και τρόφιμα φυτικής προέλευσης και είναι πλούσιο σε ψάρια και θαλασσινά. Η ζωική πρωτεΐνη, τα πρόσθετα σάκχαρα και το λίπος είναι ελάχιστα. Η παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα είναι γνωστή ως «washoku». Το Washoku αποτελείται από μικρά, απλά, φρέσκα και εποχιακά πιάτα. Η κατανάλωση μιας τέτοιας θρεπτικής διατροφής έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Βελτιωμένη απώλεια βάρους
  • Πέψη
  • Μακροζωία
  • Γενική υγεία

Τροποποιημένος δείκτης ιαπωνικής διατροφής 12 συστατικών (mJDI12)

Το σύστημα βαθμολόγησης, που ονομάζεται «ο 12-συστατικά τροποποιημένος δείκτης ιαπωνικής διατροφής (mJDI12),» εστιάζει στην πρόσληψη του ιαπωνικού διατροφικού μοτίβου. Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 0 έως 12. Οι υψηλότερες βαθμολογίες δείχνουν ότι η δίαιτα συμμορφώνεται με το ιαπωνικό διατροφικό πρότυπο. Περιλαμβάνει 12 τρόφιμα και ομάδες τροφίμων:

  • Ρύζι
  • Σούπα μίσο
  • Τουρσιά
  • Προϊόντα σόγιας
  • Πράσινα και κίτρινα λαχανικά
  • Φρούτα
  • Θαλασσινά
  • Μανιτάρια
  • Φύκια
  • Πράσινο τσάι
  • Καφές
  • Βοδινό κρέας
  • Χοιρινό

Η ιαπωνική διατροφή είναι αποτελεσματική ως διαιτητική θεραπεία για την ηπατική ίνωση
Ο καθηγητής Ματσουμότο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το ιαπωνικό πρότυπο διατροφής μπορεί να είναι αποτελεσματικό ως διατροφική θεραπεία για ασθενείς με NAFLD. Ελπίζουμε ότι περαιτέρω μελέτες παρέμβασης θα οδηγήσουν στην καθιέρωση μιας αποτελεσματικής δίαιτας για αυτούς τους ασθενείς».

Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα με υψηλότερο mJDI12 παρουσίασε χαμηλότερο βαθμό εξέλιξης της ηπατικής ίνωσης. Επιπλέον, σε μια ιαπωνική διατροφή, η υψηλή πρόσληψη προϊόντων σόγιας, θαλασσινών και φυκιών κατέστειλε την εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης. Τα άτομα που κατανάλωναν προϊόντα σόγιας είχαν υψηλότερη μυϊκή μάζα. Συνολικά, η ομάδα με υψηλότερη μυϊκή μάζα είχε χαμηλότερο βαθμό εξέλιξης της ηπατικής ίνωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος είναι ο κίνδυνος της κατανάλωσης ωμού ψαριού;

EAT-Lancet: Διατροφή φιλική προς το περιβάλλον και την καρδιά;

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζυμαρικά: Κι όμως έχουν πολλά οφέλη

Ζυμαρικά: Τα ζυμαρικά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και ευέλικτα πιάτα στην παγκόσμια κουζίνα και προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο και σε συνδυασμό με θρεπτικά συστατικά. Αν και τα ζυμαρικά

Πώς να φτιάξετε σπιτικό γουακαμόλε;

DIY guacamole: Φτιάχνοντας το δικό σας guacamole, όχι μόνο απολαμβάνετε ένα υγιεινό και νόστιμο γεύμα, αλλά προσθέτετε και μια μεξικάνικη πινελιά στην κουζίνα σας.

Προκαλεί φλεγμονή το γιαούρτι; Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Γιαούρτια που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητές γεύσεις ή συντηρητικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και να συμβάλλουν σε φλεγμονώδεις διαδικασίες. Αντίθετα, το φυσικό γιαούρτι χωρίς πρόσθετα συστατικά μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις.

Χυμοί: Είναι όντως υγιεινοί;

Χυμοί: Οι χυμοί θεωρούνται συχνά υγιεινοί, αλλά στην πραγματικότητα εξαρτάται από τον τύπο του χυμού και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Αν και οι χυμοί περιέχουν φυσικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, υπάρχουν και ορισμένα σημεία

Μέλι: Γλυκές και αλμυρές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε

Μέλι: Το μέλι είναι μια ευέλικτη ουσία που αξίζει μια θέση σε κάθε κουζίνα. Είτε επιλέξετε να το απολαύσετε σε κλασικά επιδόρπια, είτε τολμήσετε να το συνδυάσετε με αλμυρά υλικά, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Close Icon