Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η χρυσή τομή στην κατανάλωση υδατανθράκων

Η χρυσή τομή στην κατανάλωση υδατανθράκων

Ούτε πολλούς αλλά ούτε και πολύ λίγους υδατάνθρακες στη διατροφή συνιστούν οι επιστήμονες όταν ο στόχος είναι η παράταση του προσδόκιμου ζωής. Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet Public Health, μια διατροφή είτε με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είτε πολύ φτωχή στο μακροθρεπτικό συστατικό μπορεί να «κόψει» χρόνια ζωής.

Η χρυσή τομή στην κατανάλωση υδατανθράκων

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν διατροφικά στοιχεία που αφορούσαν 15.400 ανθρώπους, βάσει των οποίων υπολογίστηκε πόσες θερμίδες λαμβάνει καθένας από αυτούς από υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνες.

Έπειτα από περίοδο παρακολούθησης 25 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου διέτρεχαν όσοι λάμβαναν ποσοστό 50-55% των ημερήσιων θερμίδων τους από υδατάνθρακες, συγκριτικά με όσους λάμβαναν περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες από υδατάνθρακες. Ένα τέτοιο επίπεδο κατανάλωσης θεωρείται μέτριο και συνάδει με τις επίσημες διατροφικές συστάσεις επίσημων φορέων όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι που ανήκουν στην ομάδα μέτριας κατανάλωσης υδατανθράκων, από την ηλικία των 50 ετών, αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο 33 χρόνια επιπλέον. Αυτό το προσδόκιμο ήταν:

Κατά 4 χρόνια μεγαλύτερο συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν μια διατροφή με ελάχιστους υδατάνθρακες (το πολύ 30% των ημερήσιων θερμίδων),

Κατά 2,3 χρόνια μεγαλύτερο συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες (30%-40% των ημερήσιων θερμίδων),

Κατά 1,1 χρόνια μεγαλύτερο συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν μια διατροφή πολύ πλούσια σε υδατάνθρακες (τουλάχιστον 65% των ημερήσιων θερμίδων).

Τα νέα ευρήματα φάνηκε να συνάδουν με αυτά παλαιότερης μελέτης, με την οποία συνέκριναν τη μελέτη τους οι ερευνητές, η οποία αφορούσε πάνω από 400.000 ανθρώπους από 20 χώρες.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές συνέκριναν μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά ζωικής προέλευσης με μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά φυτικής προέλευσης. Από τη σύγκριση αυτή προέκυψε ότι η αντικατάσταση των υδατανθράκων με προϊόντα ζωικής προέλευσης (αρνί, μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, τυρί) συνδέεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Στον αντίποδα, η αντικατάσταση των υδατανθράκων με πρωτεΐνες και λιπαρά φυτικής προέλευσης, για παράδειγμα από όσπρια και ξηρούς καρπούς, φάνηκε να μειώνει ελαφρώς τον κίνδυνο θανάτου.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Σάρα Σαϊντέλμαν από το νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης, αναφέρει πως οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες στις οποίες οι υδατάνθρακες αντικαθίστανται με πρωτεΐνες ή λιπαρά –για παράδειγμα η δίαιτα Άτκινς ή η κετογονική δίαιτα– είναι σήμερα εξαιρετικά δημοφιλείς για την απώλεια των περιττών κιλών, ωστόσο από τη μελέτη προκύπτει ότι σε βάθος χρόνου η μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων είναι πιο ωφέλιμη.

Αν κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες, συμβουλεύει η Δρ Σαϊντέλμαν, θα πρέπει τουλάχιστον να επιλέξει να αντικαταστήσει τους υδατάνθρακες με πρωτεΐνες ή λιπαρά φυτικής προέλευσης και όχι ζωικής, καθώς φαίνεται να συμβάλλουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην υγιή γήρανση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φραγκόσυκο: Ένας φυσικός σύμμαχος για την απώλεια βάρους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon