Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η χορτοφαγία εν μέσω πανδημίας

Η χορτοφαγία εν μέσω πανδημίας

Μπορεί μια πανδημία να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες; Σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Vegan Society, οι νέες συνθήκες που φέρει μια τέτοια κατάσταση μπορούν καθορίζουν τα τρόφιμα που επιλέγουμε. Οι ερευνητές, μελετώντας ένα σύνολο 3.682 Βρετανών, ανακάλυψαν πως ένας στους πέντε (20%) έχει μειώσει την κατανάλωση κρέατος ενώ το 15% αποφεύγει τα γαλακτοκομικά και ζωϊκά προϊόντα όπως τα αυγά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λόγοι αυτής της μεταστροφής προς χορτοφαγικές ή vegan επιλογές:

Η διαθεσιμότητα προϊόντων στα σούπερ μάρκετ: Όπως δήλωσε το 41% του δείγματος, η έλλειψη των αγαπημένων τους προϊόντων από τα ράφια του σούπερ μάρκετ τους οδήγησε σε εναλλακτικές.

Λόγοι συνείδησης: Το 43% επέλεξε να μειώσει ή απομακρύνει οριστικά το κρέας από την διατροφή του για λόγους οικολογίας, ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα των ζώων ή ανησυχίας για την υγεία συνολικά.

Οικονομία: Το 15% βρίσκει την τιμή του κρέατος αρκετά υψηλή και άρα αναγκάζεται να στραφεί προς άλλες επιλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας σημαντικός αριθμός των συμμετεχόντων στην έρευνα, ήλθε σε επαφή με vegan προϊόντα όπως τα ροφήματα σόγιας και αμυγδάλου ή τα vegan λουκάνικα μόλις πρόσφατα ελέω νέου κοροναϊού.

Το μεσογειακό υπερτρόφιμο που νικά τη γήρανση

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Minnesota ανακάλυψαν έναν πιθανώς νέο τρόπο με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της σχετικής μελέτης στο Molecular Cell.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο καθηγητής Doug Mashek, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του ανακάλυψε ότι το ελαιόλαδο, που βρίσκεται σε υψηλή θέση στη μεσογειακή διατροφή, μπορεί να αποτελεί το κλειδί για τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής και για τον μετριασμό των παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Πρώιμες μελέτες με αντικείμενο τη διατροφή έχουν υποδείξει ότι το κόκκινο κρασί αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, καθώς περιέχει την ένωση ρεσβερατρόλη, η οποία ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο μονοπάτι στα κύτταρα που θεωρείται ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και αποτρέπει την ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Σύμφωνα με τον Δρ. Mashel, όμως, απλά και μόνο η κατανάλωση ελαιολάδου δεν είναι επαρκής κίνηση έτσι ώστε κάποιος να αποκομίσει όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτό το υπερτρόφιμο στην υγεία. Η ομάδα του ειδικού, μάλιστα, υπέδειξε ότι συνδυαστικά με τη νηστεία, τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων και την άσκηση, οι επιδράσεις της κατανάλωσης ελαιόλαδου είναι ακόμα πιο έντονες και προφανείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Πόσο υγιεινό είναι το έλαιο καρύδας για την μαγειρική;

Έλαιο καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Παρά τις αντιφάσεις γύρω από τη χρήση του, το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Close Icon