Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η χορτοφαγία εν μέσω πανδημίας

Η χορτοφαγία εν μέσω πανδημίας


Μπορεί μια πανδημία να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες; Σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Vegan Society, οι νέες συνθήκες που φέρει μια τέτοια κατάσταση μπορούν καθορίζουν τα τρόφιμα που επιλέγουμε. Οι ερευνητές, μελετώντας ένα σύνολο 3.682 Βρετανών, ανακάλυψαν πως ένας στους πέντε (20%) έχει μειώσει την κατανάλωση κρέατος ενώ το 15% αποφεύγει τα γαλακτοκομικά και ζωϊκά προϊόντα όπως τα αυγά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λόγοι αυτής της μεταστροφής προς χορτοφαγικές ή vegan επιλογές:

Η διαθεσιμότητα προϊόντων στα σούπερ μάρκετ: Όπως δήλωσε το 41% του δείγματος, η έλλειψη των αγαπημένων τους προϊόντων από τα ράφια του σούπερ μάρκετ τους οδήγησε σε εναλλακτικές.


Λόγοι συνείδησης: Το 43% επέλεξε να μειώσει ή απομακρύνει οριστικά το κρέας από την διατροφή του για λόγους οικολογίας, ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα των ζώων ή ανησυχίας για την υγεία συνολικά.

Οικονομία: Το 15% βρίσκει την τιμή του κρέατος αρκετά υψηλή και άρα αναγκάζεται να στραφεί προς άλλες επιλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας σημαντικός αριθμός των συμμετεχόντων στην έρευνα, ήλθε σε επαφή με vegan προϊόντα όπως τα ροφήματα σόγιας και αμυγδάλου ή τα vegan λουκάνικα μόλις πρόσφατα ελέω νέου κοροναϊού.

Το μεσογειακό υπερτρόφιμο που νικά τη γήρανση

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Minnesota ανακάλυψαν έναν πιθανώς νέο τρόπο με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της σχετικής μελέτης στο Molecular Cell.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο καθηγητής Doug Mashek, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του ανακάλυψε ότι το ελαιόλαδο, που βρίσκεται σε υψηλή θέση στη μεσογειακή διατροφή, μπορεί να αποτελεί το κλειδί για τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής και για τον μετριασμό των παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Πρώιμες μελέτες με αντικείμενο τη διατροφή έχουν υποδείξει ότι το κόκκινο κρασί αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, καθώς περιέχει την ένωση ρεσβερατρόλη, η οποία ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο μονοπάτι στα κύτταρα που θεωρείται ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και αποτρέπει την ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Σύμφωνα με τον Δρ. Mashel, όμως, απλά και μόνο η κατανάλωση ελαιολάδου δεν είναι επαρκής κίνηση έτσι ώστε κάποιος να αποκομίσει όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτό το υπερτρόφιμο στην υγεία. Η ομάδα του ειδικού, μάλιστα, υπέδειξε ότι συνδυαστικά με τη νηστεία, τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων και την άσκηση, οι επιδράσεις της κατανάλωσης ελαιόλαδου είναι ακόμα πιο έντονες και προφανείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Μπορούν δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon