Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η χειρότερη και η καλύτερη τροφή για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Η χειρότερη και η καλύτερη τροφή για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Έρευνα συνέκρινε τα δημητριακά ολικής άλεσης με το πλιγούρι βρόμης και διαπίστωσε ότι το χειρότερο πρωινό είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης.


Το πρωινό θεωρείται ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ένα γεύμα που πολλοί έχουμε την τάση να παραλείπουμε. Κι όταν λέμε πρωινό, δεν εννοούμε έναν σκέτο καφέ, πράγμα που έχει αποδειχθεί πως δεν είναι και ό,τι καλύτερο.  Κατά καιρούς  ειδικοί επιστήμονες  έχουν τοποθετηθεί σχετικά με την αναγκαιότητα του πρωινού και έχουν μοιραστεί τις δικές τους πρωινές συνήθειες.

 

Μία έρευνα για το πρωινό

Ο Dr Ludwig, καθηγητής διατροφολογίας στο πανεπιστήμιο του Harvard, διεξήγαγε μια έρευνα σε παχύσαρκους εφήβους και διαπίστωσε ότι τα γεύματα υψηλού ή μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη, ακόμη κι αν έχουν την ίδια θερμιδική αξία με γεύματα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάγκη για φαγητό μέσα στην ημέρα.

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, οι επεξεργασμένες νιφάδες βρόμης δεν έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και επομένως δεν είναι η ιδανικότερη επιλογή για έναν άνθρωπο που θέλει να χάσει βάρος, διότι δεν θα αργήσει να πεινάσει. Όμως μια επόμενη έρευνα συνέκρινε τα δημητριακά ολικής άλεσης με το πλιγούρι βρόμης (που είναι ο σπόρος της βρόμης, λεπτοκομμένος και άρα έχει μικρότερη επεξεργασία από τις νιφάδες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη) και διαπίστωσε ότι το χειρότερο πρωινό είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης. Οι συμμετέχοντες,  χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Σε όλες δόθηκε πρωινό ίσης θερμιδικής αξίας. Η πρώτη ομάδα έτρωγε καθημερινά δημητριακά ολικής άλεσης, η δεύτερη πλιγούρι βρόμης και η τρίτη αβγά. Οι μετρήσεις που έγιναν στο αίμα τους έδειξαν ότι η πρώτη ομάδα είχε αυξημένα επίπεδα σακχάρου, κορτιζόλης και αδρεναλίνης στο αίμα, πεινούσε πολύ πιο γρήγορα και τελικά κατανάλωνε περισσότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, σε ποσοστό 81% σε σχέση με τα παιδιά που έτρωγαν αβγά.

Όταν η ζάχαρη κρύβεται στα προϊόντα πρωινού

Το πρόβλημα με τα περισσότερα έτοιμα, συσκευασμένα πρωινά, ακόμη και αυτά που φέρουν σημάνσεις όπως «χωρίς προσθήκη ζάχαρης» ή «ολικής άλεσης» είναι ότι περιέχουν άλλα σάκχαρα (φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού, δεξτρόζη κ.ά.), που ανεβάζουν σημαντικά το σχετικό ποσοστό των υδατανθράκων  το οποίο μπορεί κανείς να διαβάσει στις συσκευασίες (υδατάνθρακες εκ των οποίων σάκχαρα). Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι περισσότερες ετικέτες «ολικής αλέσεως» προκαλούν σύγχυση: αυτού του είδους οι ταμπέλες μάλιστα κρύβουν τρόφιμα υψηλότερα σε ζάχαρη και θερμίδες από εκείνα χωρίς τη σφραγίδα.

Το καλύτερο και το χειρότερο πρωινό

Η κατανάλωση σακχάρων στο πρωινό, είτε πρόκειται για δημητριακά ολικής άλεσης, είτε για κουλούρι Θεσσαλονίκης, είτε για κρουασάν είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις στο σώμα σου, επειδή η ζάχαρη ανεβάζει τα επίπεδα κορτιζόλης, σακχάρου και αδρεναλίνης, κάνοντας τον οργανισμό να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση απειλής Εκείνο που χρειάζεται το σώμα μας το πρωί είναι οι πρωτεΐνες και τα καλά λιπαρά. Αυτά θα το τροφοδοτήσουν με ενέργεια για να ξεκινήσει τη μέρα και να συνεχίσουμε χωρίς να πεινάμε κάθε τρεις και λίγο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα πιο συχνά διατροφικά λάθη που μπορούμε να κάνουμε;

Χάστε κιλά εύκολα τρώγοντας κανονικά

Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα για να είστε ψυχικά υγιείς

Πώς τα αυγά μπορούν να βοηθήσουν τον μεταβολισμό μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon