Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η βιομηχανία τροφίμων δεν παράγει υγιεινά προϊόντα

Η βιομηχανία τροφίμων δεν παράγει υγιεινά προϊόντα

Σε μια προσπάθεια η διατροφή να γίνει πιο υγιεινή για τους καταναλωτές οι βιομηχανίες τροφών συμφώνησαν να κάνουν τα προϊόντα τους πιο υγιή, μειώνοντας για παράδειγμα, την ποσότητα του αλατιού. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές λίγοι έχουν προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες και το έχουν κάνει πράξη.

Σύμφωνα μια νέα μελέτη η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας , ζητώντας από τους παραγωγούς τροφίμων να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους έχει μικρή επιτυχία καθώς δεν κατάφερε να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες αποκλείοντας τα περισσότερα από τα μέτρα που θα είχαν πραγματικά αποτελέσματα.

Όπως υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών η «συμφωνία ευθύνης» η οποία όπως ισχυρίστηκαν οι υπουργοί θα ενίσχυε τη δημόσια υγεία, έχει σε μεγάλο βαθμό αναμείξει τις πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν περιορισμένη επίδραση στο πρόβλημα της κακής διατροφής.
Το 2012 , πολλές επιχειρήσεις τροφίμων , σούπερ μάρκετ και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων συμφώνησαν σε μια σειρά εθελοντικών υποσχέσεων με το Υπουργείο Υγείας στο οποίο δεσμεύτηκαν να παίξουν τον ρόλο τους στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ότι οι Βρετανοί θα καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες ημερησίως.

Ο Andrew Lansley, ο γραμματέας της υγείας, είπε ότι ήταν «ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει εκατομμύρια από εμάς να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες». Όμως η νέα έρευνα , η οποία βασίζεται στην εξέταση των αλλαγών που παραδίδονται από τότε από τις εταιρείες τροφίμων , καταλήγει στο συμπέρασμα πως με τη σημερινή φύση και τη σύνθεση της συμφωνίας είναι απίθανο η εφαρμογή αυτής της δέσμευσης να έχει σημαντική επίδραση στην διατροφή που σχετίζεται με την υγεία στην Αγγλία.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως αν και πολλές επιχειρήσεις που έχουν λάβει μέρος στη συμφωνία υποστήριξαν ότι θα κάνουν τα προϊόντα τους πιο υγιή λίγες το έχουν πράξει και συμπληρώνουν πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει , αντί να επιδιώξουν άλλα μέτρα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να τρώνε πιο υγιεινά, να τηρήσουν τα μέτρα αυτά που είναι απόντα σήμερα από τις υποσχέσεις για την ποιότητα των τροφίμων. Για παράδειγμα όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές η προσοχή στην κατανάλωση ζάχαρης είναι απούσα από τις υποσχέσεις , παρά το γεγονός ότι αυτή αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μια σημαντική αιτία για την άνοδο των ποσοστών παχυσαρκίας και παρά τις ισχυρές ενδείξεις ότι μια σαφής εστίαση για τη μείωση των σακχάρων στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία .

Μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν ότι κινήσεις για τη μείωση των προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος , ζάχαρη ή αλάτι , ιδιαίτερα σε συσκευασμένη ή επεξεργασμένα τρόφιμα , ήταν ανύπαρκτες .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon