Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η βιομηχανία τροφίμων δεν παράγει υγιεινά προϊόντα

Η βιομηχανία τροφίμων δεν παράγει υγιεινά προϊόντα

Σε μια προσπάθεια η διατροφή να γίνει πιο υγιεινή για τους καταναλωτές οι βιομηχανίες τροφών συμφώνησαν να κάνουν τα προϊόντα τους πιο υγιή, μειώνοντας για παράδειγμα, την ποσότητα του αλατιού. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές λίγοι έχουν προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες και το έχουν κάνει πράξη.

Σύμφωνα μια νέα μελέτη η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας , ζητώντας από τους παραγωγούς τροφίμων να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους έχει μικρή επιτυχία καθώς δεν κατάφερε να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες αποκλείοντας τα περισσότερα από τα μέτρα που θα είχαν πραγματικά αποτελέσματα.

Όπως υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών η «συμφωνία ευθύνης» η οποία όπως ισχυρίστηκαν οι υπουργοί θα ενίσχυε τη δημόσια υγεία, έχει σε μεγάλο βαθμό αναμείξει τις πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν περιορισμένη επίδραση στο πρόβλημα της κακής διατροφής.
Το 2012 , πολλές επιχειρήσεις τροφίμων , σούπερ μάρκετ και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων συμφώνησαν σε μια σειρά εθελοντικών υποσχέσεων με το Υπουργείο Υγείας στο οποίο δεσμεύτηκαν να παίξουν τον ρόλο τους στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ότι οι Βρετανοί θα καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες ημερησίως.

Ο Andrew Lansley, ο γραμματέας της υγείας, είπε ότι ήταν «ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει εκατομμύρια από εμάς να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες». Όμως η νέα έρευνα , η οποία βασίζεται στην εξέταση των αλλαγών που παραδίδονται από τότε από τις εταιρείες τροφίμων , καταλήγει στο συμπέρασμα πως με τη σημερινή φύση και τη σύνθεση της συμφωνίας είναι απίθανο η εφαρμογή αυτής της δέσμευσης να έχει σημαντική επίδραση στην διατροφή που σχετίζεται με την υγεία στην Αγγλία.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως αν και πολλές επιχειρήσεις που έχουν λάβει μέρος στη συμφωνία υποστήριξαν ότι θα κάνουν τα προϊόντα τους πιο υγιή λίγες το έχουν πράξει και συμπληρώνουν πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει , αντί να επιδιώξουν άλλα μέτρα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να τρώνε πιο υγιεινά, να τηρήσουν τα μέτρα αυτά που είναι απόντα σήμερα από τις υποσχέσεις για την ποιότητα των τροφίμων. Για παράδειγμα όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές η προσοχή στην κατανάλωση ζάχαρης είναι απούσα από τις υποσχέσεις , παρά το γεγονός ότι αυτή αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μια σημαντική αιτία για την άνοδο των ποσοστών παχυσαρκίας και παρά τις ισχυρές ενδείξεις ότι μια σαφής εστίαση για τη μείωση των σακχάρων στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία .

Μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν ότι κινήσεις για τη μείωση των προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος , ζάχαρη ή αλάτι , ιδιαίτερα σε συσκευασμένη ή επεξεργασμένα τρόφιμα , ήταν ανύπαρκτες .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon